startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 18 juni 2016

Vlierbloesemsiroop maken

Ik maakte afgelopen weekend vlierbloesemsiroop en om het leuk te maken, goot ik het in workshop-vorm.

Iemand had deze workshop eens bij me besteld, dus we deden alles met z'n tweeën.
Omdat mijn keuken een paar jaar geleden is uitgebouwd, zit mijn fornuis op een soort schiereiland  en is er ruimte genoeg voor twee tot drie personen.
Bij de talentenveiling van afgelopen zondag heb ik meerdere keren workshops laten veilen. Een workshop jam maken, een workshop chutney maken.......... Gezellig!

En deze keer maakte ik vlierbloesemsiroop.
Op de dag dat we hadden afgesproken, regende het. Nu kun je prima wandelen door de regen en zelfs wat in je tuin werken in de regen, maar vlierbloesems plukken moet je wel op een droge dag doen.
Het stuifmeel geeft namelijk de smaak en geur af en die wil je vangen in je siroop. Bij regen kun je dat wel vergeten.
Afbeeldingsresultaat voor vlierbloesemsiroop
Afbeeldingsresultaat voor vlierbloesemsiroop
Ik ging een dag later vlierbloesemschermen plukken, toen het wel droog was.
En niet alleen, hoor! Mijn kinderen hielpen gezellig mee.

Voor dit recept maakt het niet uit hoeveel schermen je plukt.
Hoe meer je plukt, hoe meer siroop je maakt. Pluk je minder, dan heb je gewoon een bescheiden aantal flessen, die je tenminste ook binnen een jaar kunt leegdrinken.

Eerst heb ik, samen met F. heel veel flessen uitgekookt in sodawater. Wát een klus was dat weer.
Maar wel gezellig met z'n twee........


Het

recept

is heel eenvoudig en simpel.
Pluk handenvol bloemschermen van de vlier.
Knip er zoveel mogelijk steeltjes af.
Zorg dat er geen beestjes in zitten, schud de schermen even voorzichtig uit.
Doe ze in een grote pan of emmer en giet er koud water overheen.
Zoveel water tot de vlierbloesems net helemaal onder staan.
Snijd één biologische citroen in schijven, voeg ze toe en duw ze onder water.
Laat de pan of emmer 24 uur op een warme plek staan.
Zeef het vocht (eigenlijk is het een soort vlierbloesemthee) en daarna
zeef je het nog een keer door een kaasdoek of neteldoek.
Meet de hoeveelheid vocht die je overhoudt.
Per liter voeg je 1250 g (riet)suiker toe.
Ik had ongeveer 3 liter vlierbloesemmengsel en voegde dus 3750 g rietsuiker toe.
Lijkt heel erg veel, is het ook, maar ik vulde er elf flessen mee.
Je gebruikt de siroop in een verhouding van 1 : 7
dus de suiker die je binnenkrijgt, valt uiteindelijk best mee.
Bovendien is het een stuk gezonder dan suikervervangers zoals aspartaam etc.
Verwarm de pan met siroop op middelhoog vuur en
blijf roeren, net zo lang tot de suiker oplost.
Laat het absoluut niet koken, want het gevaar is dan aanwezig
dat de suiker geleert en je geen siroop maar een stroperige saus krijgt.
Zodra de suiker is opgelost, haal je de pan van het vuur.
Je kunt optioneel citroenzuur toevoegen; 20 gram per liter.
Dit beïnvloedt de houdbaarheid (het blijft dan heel lang goed), maar ook de smaak.
Omdat ik al minstens vijfentwintig flessen citroenmelissesiroop heb staan,
met voldoende citroensmaak, koos ik ervoor om het niet toe te voegen.
Vlak voor het vullen, spoelde ik de flessen nog een keer met kokend water om.
De siroop zelf is warm, maar niet heet. Vul de flessen er mee en draai de dop erop.
Je hoeft ze niet op de kop weg te zetten. Door de hoeveelheid suiker, conserveert het en is het zeker een half jaar houdbaar!!
Ik dronk het laatste laagje wat niet in een fles paste, gelijk op: heerlijk zacht en zoet van smaak!
Oh......... het is gelukt: de vlierbloesemsmaak gevangen in een fles!



Dit zijn de flessen waar ik een jaar mee vooruit kan  (en ik vond er nog twee van vorig jaar), de andere vier flessen heb ik meegegeven aan degene die de workshop bij me volgde. Ze vond het leuk, leerzaam en nu maar hopen dat ze de smaak ook kan waarderen!
En anders vast de werking: weerstand-bevorderend en preventief bij griep.
Handig om wat flessen op voorraad te hebben, toch?!

Het vlierbloesemseizoen is bijna voorbij, maar ik heb nog een
verrassing: er staat een 'spannende pan' met inhoud voor het raam.......
als het goed is, wordt dat vlierbloesemchampagne!
Hoe klinkt dát??!