woensdag 13 juli 2016

"Rozen & Radijs"

Vorig weekend hadden we een familiereünie in 'Rozen & Radijs'. En wat wás dat een aangename verrassing! 
Ik heb nog niet eerder recensies op mijn blog geplaatst, maar ik begin graag met "Rozen & Radijs".
Je kunt deze biologische rozenkwekerij,  annex lunchroom, Natuurwinkel,  Tropische Tuin en Partycentrum vinden in Burgerveen. Onder de rook van Amsterdam, in de Haarlemmermeer. Burgerveen is een klein dorp en deze locatie was op een buitenweg, onopvallend qua entree.






















Toen we aan kwamen rijden, zag het er dus wat teleurstellend uit. De verrassing was des te groter toen we door de deur de bloemenwinkel annex Natuurwinkel binnenstapten. Het was ruim en groot opgezet, hoewel nog wat kaal. Maar door een brede gang gingen we links, de borden volgend van de reünie. Naarmate we verder  liepen, zag het er steeds warmer, gezelliger en ook spannender uit. Nadat we langs de schildpadden bij de garderobe waren gelopen kwamen we in de grote zaal.
Deze zaal wordt gebruikt voor feesten, recepties, jubilea, vergaderingen, condoleances, high teas, presentaties etc.

De reünie was op zich ook 'spannend', want we werden welkom geheten door verre familieleden uit Canada. Alle conversatie bij de deur ging in het Engels! Later sprak ik een stel uit  Nieuw Zeeland op huwelijksreis, hoewel zij Italiaanse is. Al met al een internationaal gebeuren.
We twijfelden tot het laatst, mede door onze ietwat zieke dochters of we naar deze reünie konden gaan. Maar gelukkig, we zijn gegaan en ik heb er geen spijt van!
Ik wil vooral graag wat schrijven over de verrassende, bijzondere locatie.

De eigenaren van "Rozen & Radijs", een familiebedrijf dat al generaties lang rozen kweekt, vinden het onmogelijk om op de moderne manier te blijven leven en werken. Eigenlijk wil iedereen zo dicht mogelijk bij de natuur leven. Onze huidige manier van leven (geldt voor veel mensen!)  maakt dit heel moeilijk. De Nederlandse land- en tuinbouw is steeds verder van de natuur komen te staan. Er worden allerlei kunstgrepen toegepast om producten zo snel mogelijk in een zo groot mogelijk volume op de markt te brengen. En om seizoensproducten jaarrond te kunnen produceren. Denk aan kunstmest, substraatteelten, mechanisatie en extra stoken. We jagen de natuur op en dat gaat ten koste van de kwaliteit en gezondheid van de producten. Maar ook kritische consumenten zullen deze manier van produceren in de toekomst niet langer accepteren. De kostprijs is zo hoog en het product zo ver afgezakt van het oerproduct dat we alleen nog maar terug kunnen gaan naar het begin.
"Rozen & Radijs" is bezig de overstap te maken naar biologisch-dynamisch telen. Met een holistische visie proberen ze te kijken naar oorzaak en gevolg. Zij werken bijvoorbeeld met natuurlijke voedingsstoffen uit compost. De kassen zijn beschermd tegen elektrische stralingen, er wordt gerevitaliseerd water gebruikt en in de kassen wordt klassieke muziek gedraaid. Rozen pikken net als mensen stralingen uit de omgeving op. Een roos reageert anders op hardrock dan op klassieke muziek. Dat kan je voelen en zien!

Ik kreeg een bosje rozen mee die tien dagen hebben gestaan! Het zijn sterke, gezonde, mooie bloemen! In huis draaide ik geen klassieke muziek, anders hadden ze vast nog langer gestaan.
Misschien moet ik het eens proberen op mijn moestuin..... ;)

De naam "Rozen & Radijs" is nog niet zo lang in zwang en de volgende uitleg zag ik op de website staan:
"Rozen zijn bedoeld om de liefde in huis te brengen en groente en fruit om ons van energie en smaak te voorzien die ons zullen verblijden en helen. "Rozen &  Radijs" wil een verblijf en activiteit bieden waar mensen weer in harmonie diensten tot zich kunnen nemen. De sfeer en harmonie binnen het bedrijf proberen ze naar buiten uit te stralen. Werken aan het goede en alleen energie stoppen in dingen die we wel willen hebben. Het gaat om het pure gevoel, om te doen wat je hart je ingeeft."

Even terug naar de reünie!
We kwamen in een grote  zaal waar genoeg ruimte was om te zitten, staan en vooral praten met elkaar. Hoewel ik van tevoren twijfelde of we naar deze reünie zouden gaan, viel alles mee. Ik klets wel met allerlei mensen, hoor! Of het nu in het Engels is of niet.......

Achter de zaal waar we waren, was een grote kas waarin een 'altijd groene tuin' is aangelegd: de Tropische Tuin.
Wat ziet die er mooi uit. Met het wandelen waan je je in een ander klimaat en werelddeel.
Hier volgen een aantal foto's,  de meesten zijn gemaakt door mijn dochter, die later fotografe wil worden. Als je de foto's mooi vindt, ligt dit aan mijn dochter èn aan de locatie ;)

Een uitnodigend pad......


Langs kunstmatige rotsen en èchte bloemen zoals orchideën, bromelia's, vleesetende planten....



en een bananenboom!


Doorkijkje

Heel veel koi karpers
Spannend pad achter langs......
Bij het maken van trouwfoto's, worden er watervallen aangezet.
Wát een mooie plek voor een fotoshoot!
Spannend doorkijkje!

Een volière
De vleesetende plant, tussen de varens!


Ja, ik houd van mooie tuinen en vooral houd ik van deze filosofie erachter.
Er is erg veel mogelijk bij dit bedrijf.
In de Tropische Tuin kun je trouwen en trouwfoto's laten maken. Allerhande feesten kun je er houden, zoals onze familiereünie.
Het is ook geschikt als vergaderruimte of voor het geven van presentaties. Kinderfeestjes of een high tea behoren ook tot de mogelijkheden. Een biologisch buffet is te boeken......
Wat wil je nog meer?!

Elke dag kun je er terecht voor koffie met huisgemaakt gebak. Je kunt er lunchen. Er vinden af en toe kookworkshops plaats in de "Koffie en Theekas".
In de bloemenwinkel kun je niet alleen  rozen kopen, maar ook boeketten laten maken. Bijvoorbeeld voor bruidswerk of rouwwerk.
En bloemenworkshops worden er gegeven.
Tot slot verkopen ze biologische groenten, fruit en andere bio-producten.


Ik zou zeggen, kijk eens op hun site.  En onder het kopje 'vrienden' staat een verwijzing naar mijn blog. Leuk hè?!
Woon je in de Haarlemmermeer of ben je een keer in de buurt, dan is het een leuk idee om er eens te lunchen of een kopje thee te drinken. En wie weet, shoppen bij
"                                                                                                                                 

                                                                                                                                            "
Alleen de naam is al leuk, toch?!

Geen opmerkingen: