dinsdag 28 november 2017

Ondeugend herfsttaartje met pruimen

Ook nieuwsgierig hoe een taart nu ondeugend kan zijn??
Dit taartje is het écht! En nog veel meer:

lekker van smaak met kaneel, pruimen en steranijs.
Een echt herfstige smaak!
En dan die ondeugende toevoeging..... lees maar.


Ondeugend herfsttaartje met pruimen

                  voor een springvorm van 22 cm doorsnede
Ingrediënten:
  • 180 g boter
  • 200 g rietsuiker
  • 1,5 tl kaneel
  • mespunt kardemom
  • 2 g fijngemalen zeezout
  • 3 eieren
  • 110 g bio tarwebloem
  • 110 g volkoren meel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 200 g dronken pruimen (gedrenkt in wodka)
  • 4 el pruimenlikeur
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 170°.
Het ondeugende in dit taartje zijn natuurlijk de dronken pruimen. Na een overvloedige pruimenoogst deze zomer, heb ik ook enkele potten pruimenlikeur laten trekken. Kijk hier voor het recept en hoe ik dat deed. En ik moet zeggen, hoewel de alcohol grotendeels verdampt lijkt, dat het super lekker smaakt. De pruimen heb ik deze maand pas uit de likeur gezeefd. En omdat het zonde is om ze weg te gooien, verwerk ik ze in dit lekkere en ondeugende taartje.
Neem de pruimen uit de likeur.  Heb je geen pruimenlikeur, laat dan de pruimen een dag van tevoren trekken in wodka of rum met een schepje suiker en een mespuntje kaneel.
Doe de boter met de suiker in een kom en mix tot de boter zacht en schuimig is. Roer de eieren er één voor één door. Voeg een volgend ei pas toe, als er door het mixen een gelijkmatig en  luchtig beslag is ontstaan. Vermeng de bloem, het meel, het bakpoeder en het zout met elkaar. Voeg elke keer een flinke lepel toe aan het beslag en mix rustig door. Voeg een lepel likeur toe en vervolgens weer het meel. Ga door tot alle ingrediënten op zijn.



Snijd de pruimen in vieren en  schep de dronken pruimen voorzichtig door het beslag.
Neem een springvorm van 24 cm doorsnee en vet deze met wat boter in.
Verdeel hier het beslag in tot het ongeveer voor  3/4  deel gevuld is.
Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak de taart 20 minuten op 170°. Schakel de oven daarna terug naar 160° en laat de taart nog 1 uur bakken tot ze goudbruin is.
Steek er een breinaald of priem in om te kijken of de taart van binnen gaar is. Komt de priem er weer schoon uit, dan is het goed.

Je kunt de taart zowel warm als koud serveren.

Tîkje ondeugend?
Ja, maar vooral erg lekker!
Geniet ervan.....

Geen opmerkingen: