startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 7 oktober 2015

Mijn 3 favoriete lunchsalades

Deze drie salades waren mijn favorieten deze zomer.
Nu de zomer echt voorbij is, vind ik het toch leuk om met deze recepten terug te kijken, met een vleugje heimwee, natuurlijk!
Heerlijk om allerlei verse ingrediënten uit de tuin in te verwerken.
En daardoor gemakkelijk klaar te maken. Als ik een wat grotere portie maak, heb ik genoeg voor 3 dagen. Vooral gemakkelijk om zo naar je werk mee te nemen.

De eerste is eigenlijk al jaren een klassieker bij ons en ook de kinderen zijn er dol op.
Het is een salade op basis van bulghur, dat is 'gebroken tarwe' en het recept komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten:

 Tabouleh!

Ik laat jullie meegenieten met het recept!
Ingrediënten:
  • 1,5 kop fijne bulghur  (tegenwoordig ook verkrijgbaar in de goed gesorteerde supermarkt. Nog niet bij jouw super, dan bij een Turkse toko of de Natuurvoedingswinkel.)
  • 1 bosje verse peterselie (de platbladige is het sterkst van smaak)
  • 3 e.l. fijngesneden munt
  • 10-12 sprietjes bieslook
  • 2 tomaten
  • 3 e.l. olijfolie
  • 3 t.l. citroensap
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
Bereidingswijze:
 
Begin anderhalf uur van tevoren om de bulghur in een schaal te laten weken. Gebruik dezelfde kop om 3 koppen gewoon koud water toe te voegen. De bulghur zwelt en weekt hierin.
Vervolgens oogst je de verse kruiden, wast ze en snijdt ze fijn.
Als het water door de bulghur is opgenomen voeg je olie en citroensap toe. Vervolgens de in stukjes gesneden tomaat. Daarna doe ik eerst het zeezout en de peper erbij. Ongeveer 12 à 16 draaitjes. Lekker smaakvol! En vervolgens roer ik alles door en voeg de verse kruiden toe.
Serveer en geniet!
Ook heerlijk bij een picknick. Dit is genoeg voor ongeveer 4 personen of 4 porties.
Altijd een succes als er verse kruiden beschikbaar zijn....
 

Dan de volgende salade: 4 x S

Mijn Super Simpele SnijbietSalade.

Genoeg voor 2 porties
 
Mijn sla was al voor de zomervakantie op, maar wat er nog wel veel groeit in de tuin, is de zogenaamde vergeten groente 'snijbiet'.  Ook verkrijgbaar bij de Natuurwinkel.
 
 
Ingrediënten:
  •  ong. 200 g  snijbiet
  • 75 g vegetarische spekjes (van de Albert Heijn)
  • 2 e.l. pijnboompitjes
  • 2 e.l. olijfolie
  • 2 t.l. citroensap
  • 1 e.l. mayonaise
  • zeezout en versgemalen peper
Bereidingswijze:
Snijd de snijbiet heel fijn.
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekepan. Bak de vega spekjes in wat olijfolie in dezelfde pan. Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar in een kom. Voeg vervolgens de snijbiet toe en roer. Strooi eroverheen de spekjes en pijnboompitjes.
 
Variatie: niet vega: lijkt me duidelijk wat je dan verandert.
En in plaats van pijnboompitjes kun je (goedkopere) zonnebloempitjes nemen. Rooster ze in de koekenpan en bestrooi ze, nog in de pan, met zeezout en paprikapoeder. Ook heerlijk!
 
 
En dan deze nieuwkomer.
Het recept heb ik uit een 'Landleven' van vorig jaar.
Misschien omdat ik zoveel courgettes heb, maakte ik deze een keer?? ;)
Hij mag in ieder geval blijven.
 

Pastasalade met piepjonge courgette

Ingrediënten:
  • 250 g fusilli
  • 4 piepjonge, oftewel heel kleine courgettes
  • handje cherrytomaatjes
  • bolletjes mozarella of 1 grote bol
  • 1/2 rode ui
  • 2 e.l. verse basilicum
  • 6 e.l. olijfolie
  • 4 e.l. balsamico azijn
  • zeezout en versgemalen peper
  • handje pijnboompitjes
Bereidingswijze:
Kook de pasta in 7 minuten beetgaar. Snijd de courgettes in de lengte in vieren. Smeer ze op de snijvlakken in met olijfolie en grill ze in een grillpan. (Heerlijk, gegrilde courgette!) Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Snipper de ui, halveer de tomaatjes. Meng de ingrediënten voor de dressing in een grote kom. Roer de lauwe pasta door de dressing en voeg de nog warme courgette toe. Vervolgens de andere ingrediënten. Smullen maar!
Dit is genoeg voor 3 porties/ 3 personen.
 
bij deze foto krijg ik echt heimwee........