Begin vorige week moest ik suiker toevoegen aan mijn tweede lichting wijn; de most dus. Je mag niet gelijk suiker toevoegen aan druivenmost. Eerst moet de suiker uit de druiven zelf aan het werk. Toen ik de beschrijving nog eens goed las, kwam ik er achter dat ik waarschijnlijk bij mijn eerste lichting veel te weinig suiker heb toegevoegd. Wat nu?
Zie hier de 50 jaar oude beschrijving.....
Ik ging uit van 9 liter most, maar gebruikte de berekening van het suiker toevoegen voor de kilo's druiven. Dus heb ik ongeveer 1/3 deel te weinig suiker toegevoegd. Zou je denken.....Natuurlijk heb ik niet precies opgeschreven wat ik heb gedaan...... oh, oh, niet handig!
Ik besluit nog even te wachten, met mijn lieve buurtvrouw het probleem te bespreken èn nog een keer alles door te rekenen.
Woensdag moet ik de most van open gisting naar gesloten gisting brengen. Oftewel van de emmer in de fles!
Ik besluit nog één dag te wachten .... [kan dit wel?|] en dan de wijn van de eerste lichting, waarin de droesem al mooi op de bodem te zien is, gelijk over te hevelen in een kleinere fles. Het waterslot bovenop de fles geeft al aan, dat het proces van gisting eigenlijk klaar is.
Oftewel de suiker is, onder invloed van de gist, omgezet in alcohol.
Dan kan de nieuwe lichting wijn in de grootste fles van 20 liter.
Volgen jullie het nog?
Terwijl ik dan de wijn overhevel, ga ik gelijk nog wat suiker toevoegen....
Maar eerst proeven! Ik heb een hydrometer gekocht, maar begrijp niet goed hoe ik hem moet gebruiken en aflezen. En proeven kan ook. Zo gezegd, zo gedaan.
Gelijk in een mooi wijnglas........
Ieeuw...... dit is echt heel zure, dunne wijn. Het lijkt eerlijk gezegd op een kruising van azijn en waterig druivensap. Volgens mij zit er amper alcohol in.
En in spijt van het bovenstaande [punt 7 van veelgemaakte fouten bij beginners: voeg nooit suiker toe als de gisting snel is afgelopen] besluit ik toch suiker toe te voegen.
Is ook een beetje een gemis in de omschrijving, want je moet wel proeven of de wijn goed wordt, maar vervolgens staat er geen 'stappenplan' beschreven, wat je moet doen indien dit niet het geval is.
Suiker moet je oplossen in water. Dit doe ik in kokend water, zodat het oplossen zo snel mogelijk gaat, met zo min mogelijk water. Vervolgens moet het weer afkoelen tot 20 graden om het toe te voegen.
Terwijl ik de wijn van de eerste lichting overhevel van de grote fles in de kleine, staat het suikerwater af te koelen. Het is best veel, maar in overleg met mijn lief, besluiten we dat zoete wijn nog altijd beter smaakt dan azijnzure wijn met te weinig alcohol. Dus na het overhevelen voeg ik de suiker toe. Vervolgens bedenk ik dat de droesem eigenlijk de gist bevat die zorgt voor de omzetting van de suiker in alcohol. Ik besluit, behoorlijk tegenstrijdig na het 'schoon' overhevelen, toch een deel van de droesem er weer bij te doen.....
Ach...... we zullen wel zien wat het oplevert.
Vervolgens zeef ik weer, met hulp en ervaring, de most in een andere grote emmer. En vervolgens schenk ik die weer in de, opnieuw met sulfiet en citroenzuur schoongemaakte 20 liter fles.
Ja, ik heb echt nog meer wijn dan de eerste keer. Ik meet het voor de verandering eens netjes af. Het is 12 liter, precies. Wat had ik dat goed geschat. Maar omdat deze druiven nog rijper (en dus zoeter) zijn, gaat dit hele proces volgens mij beter en sneller dan de eerste lichting.
Nog even wat over het waterslot. Dit steek je in de rubberen dop, half gevuld met water. Wanneer de wijn gaat gisten, ontstaan er luchtbelletjes die een uitweg zoeken. Dit gaat naar boven toe. Deze lucht duwt het water op, zodat het water via de balletjes, omhoog gestuwd wordt. Totdat de lucht erlangs ontsnapt. Blubub.. hoor je dan. Ik heb een foto met geluid genomen, maar het lukt me nog niet deze hier te plaatsen.... Als er geen lucht meer uitkomt, gaat het waterpeil zich verdelen en staat het water zowel links als rechts even hoog. En dan is het dus tijd voor de volgende stap.
En hier staan ze dan.... de twee flessen!!
In een warm, rustig hoekje.
Ik moet nog eens iets haken als flessenbeschermer ofzo....
Wordt vervolgd!