startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 3 september 2016

Courgettes in zoetzuur

En dan opeens zijn alle courgettes tegelijk groot genoeg gegroeid!  Met deze (na)zomerwarmte gaat het hard. Tijd om ze in te gaan maken. Lekker in  zoetzuur!
Vorig jaar maakte ik heel wat potjes in met heerlijke specerijen. Dat smaakte geweldig en ik heb het recept weer gevonden.
Het komt van de site wecken online waar een schat aan recepten te vinden is en allerlei bewaarmethoden voor groenten en fruit worden behandeld. Als dit je interesseert, is het beslist de moeite waard om daar rond te kijken.

Ik deel het recept hier, zoals ik het heb klaargemaakt.
Deze week maakte ik drie kilo courgettes in, vorige week twee kilo.

Courgettes en uien in zoetzuur

Ingrediënten:
  • 2 kilo courgettes
  • 4 uien
  • 6 el gemalen zeezout
  • 500 ml bio azijn
  • 450 g rietsuiker
  • 3 tl mosterdzaad
  • 2 tl kurkuma of koenjit (geelwortelpoeder)
  • 1 tl dillezaad
  • 5-6 laurierblaadjes
  • jeneverbessen
Hoe maak ik het klaar:
Snijd de courgettes overlangs door en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Ik laat mijn courgettes per ongeluk altijd iets te groot groeien. De courgette maakt dan meer zaad aan. Bij heel jonge, kleine courgettes, zie je nog weinig zaad zitten. Snijd de courgettes daarna in schijven van ongeveer 1 cm dikte.
Pel de uien en snijd ze in ringen.

Vermeng ze in een grote kom en strooi er zes eetlepels zeezout overheen.
Laat het zo drie uur lang staan. Het zout onttrekt het vocht aan de groente en het wordt zachter.
Na die drie uur spoel je ze af in een vergiet onder stromend water.

Verwarm in een grote pan de azijn, voeg de suiker eraan toe en ook de......

kurkuma, het mosterdzaad en het dillezaad. Breng het azijnmengsel aan de kook en los de suiker erin op. Laat vijf minuten koken en voeg vervolgens de courgettes en uien eraan toe.
Kook deze 2 minuten mee.

Zorg dat er goed schoongemaakte potten klaarstaan. Ik spoel ze vlak voor gebruik altijd om met kokend water.
Doe in elke pot drie jeneverbessen en één laurierblaadje.
Schep vervolgens voorzichtig de groentes in de potjes.
Vul af met het hete vocht en zet de potten op de kop weg.
De deksels trekken vacuüm als het mengsel in de pot afkoelt.

Ik gebruikte kleine potten van zo'n 350 ml en vulde er zes.


Dit is de voorraad op mijn kelderplank, het groeit gestaag.
Daar komen we deze winter heel ver mee.
Heerlijk die zoetzure courgette bij oosterse gerechten, zoals nasi en bami.
Het smaakt ook lekker door een salade of in een pitabroodje.
Heb je courgettes over?
Dit is makkelijk, smakelijk en ideaal om ze zo te bewaren.

Geniet!