startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 28 maart 2017

Pastasalade met spinazie

Oh, heerlijk! Vandaag was het de dag van de eerste verse spinazie uit de tuin. Begin januari gezaaid - onder glas weliswaar - en nu groot genoeg om te eten. Natuurlijk ga ik deze eerste, verse jonge blaadjes niet koken. Die wil ik voluit proeven! Spinazie kun je prima rauw eten. En ik heb nog niet zóveel spinazie:  zo'n 150 gram, denk ik...... geen maaltijd voor zes personen dus.
Maar het is deze week heerlijk zomers weer en vandaag wilde ik, met een zomerse pastasalade, lekker buiten eten.

En in een salade past van alles.
Mijn recept viel erg in de smaak. Zeg nu zelf: iedereen krijgt op een gegeven moment zin in die zomerse smaken, toch?!
Voor een zonnige lenteweek: hier het recept!

Pastasalade met spinazie

Ingrediënten:
  • 500 g volkoren fusilli pasta
  • 2 olijfolie
  • 2 rode biologische paprika's
  • 175 g biologische kerstomaatjes
  • 1 kleine rode ui of 1 sjalotje
  • 125 g verse spinazie
  • 3 el pijnboompitten
  • 200 g belegen kaas of geitenkaas


                   voor de dressing
  • 4 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • 2 el mayonaise
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el verse oregano
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
Hoe maak ik het klaar:
Kook de pasta beetgaar in ruim water met wat zeezout en één eetlepel olie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water. Laat goed afkoelen en roer er nog een lepel olijfolie door. Maak de dressing. Doe de olie, citroensap en azijn in een schaaltje. Roer hier de mosterd, honing en mayonaise door. Pel de knoflook en pers deze erboven uit. Was de verse oregano, snijd ze fijn en voeg toe aan de dressing. Breng op smaak met versgemalen zeezout en peper. Zet de dressing apart.
Ga verder met de ingrediënten voor de salade. Halveer de kerstomaatjes. Snijd de paprika's in blokjes. Pel en snipper de ui. Doe alles in een grote schaal en voeg de afgekoelde pasta toe. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitjes en zet ze apart. Snijd de kaas in blokjes. In plaats van belegen kaas kun je ook prima geitenkaas of feta gebruiken. Heerlijke variaties waar ik dol op ben, maar helaas ben ik hier  in huis de enige. Dus ik houd me (ook deze keer) in.
Neem de spinazie, was ze en snijd ze eventueel wat fijner.
Bof je niet zoals mij en heb je geen verse spinazie uit eigen tuin, kies dan voor een zak babyspinazie met heerlijk zachte, fijne blaadjes.
Doe alles in een mooie, grote saladeschaal, behalve de pijnboompitten.
Schep de dressing er voorzichtig doorheen.

Garneer met de geroosterde pijnboompitten
.......... en serveer!

By the way: de dressing bij deze salade is echt mijn favoriet! Je kunt in het saladeseizoen hier een flinke voorraad van maken, bewaren in de koelkast en hem gebruiken in allerlei salades.

Geniet!
Van de lente in de lucht en van deze heerlijke pastasalade!

Heb je wat over? Heerlijk als lunchsalade, the day after.......