In Rusland noemen ze het Borsjt, in Polen at ik het als voorgerecht en deze variant maakte ik op z'n Hollands: een lekkere, dieprode, winterse maaltijdsoep!
Verwarmend en gemaakt met liefde; dat kun je wel gebruiken in deze koude februarimaand.
En toen ik samen met de buurman deze week m'n tuin freesde, kwamen we nog wat verdwaalde groentes tegen, die de kou hadden getrotseerd: wortels en krootjes (rode bietjes).
Die konden mooi in deze soep, aangevuld met wat groentes uit de winkel!
Krootjessoep
maaltijdsoep voor 6 personen
I
ngrediënten:
ngrediënten:
- 750 g krootjes (of rode biet)
- 2 aardappels
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 3 el olijfolie
- 1,5 el tomatenketchup
- 1 tl oregano
- 1/2 tl rozemarijn
- 1/2 tl tijm
- 1 tl basilicum
- 1,5 l groentebouillon (van bouillonpasta of poeder)
- 1,5 tl appelazijn
- tabasco naar smaak
- 3 el fijngehakte, verse peterselie en enkele takjes
Hoe maak ik het klaar:
Probeer aan rauwe bietjes te komen die je nog moet koken. Was en schrob de krootjes goed schoon en kook ze ongeveer 30 tot 45 minuten - afhankelijk van de grootte - in anderhalve liter water. Giet ze af en bewaar het kookvocht: dit is belangrijk voor de dieprode kleur. Vul het kookvocht aan met kokend water tot je anderhalve liter hebt. Doe er bouillonpasta of -poeder bij naar smaak. Of neem drie bouillonblokjes. Pel de schil van de kroten. Snipper de ui en de knoflook en snijd de geschilde wortel en aardappel in blokjes.
Verhit in een grote soeppan de olie en fruit de ui en knoflook glazig. Doe de tomatenketchup en de kruiden erbij en laat kort meefruiten.
Voeg daarna de groenten toe en bak ze kort, al omscheppend mee.
Giet de bouillon in de pan en laat de soep ongeveer 20 minuten koken.
Pureer de soep met een staafmixer en breng het geheel op smaak met appelazijn
en enkele druppels tabasco naar smaak.
Strooi de fijngehakte peterselie over de soep en garneer elk bord met een takje peterselie.
Een (h)eerlijke, voedzame maaltijdsoep.
Lekker met getoasted brood of stokbrood met boter.