startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

vrijdag 27 september 2019

Zucchini alla Parmigiana

Sla dit Italiaans-vegetarische gerecht maar op bij je favorieten. Het is overheerlijk, zit boordevol groente en past goed in een koolhydraatarm dieet!
Bij mij is het dubbel feest, want alle verse groenten komen ook nog eens uit eigen tuin.
In de (na)zomer smaakt dit prima, maar eigenlijk is dit altijd een succes. Het kost alleen wat voorbereiding en ook de oventijd mag er zijn, maar het is alle moeite dubbel en dwars waard. Ik maak het al voor de derde keer klaar en ik móet het hier delen.


En die Italiaanse naam? Eigenlijk heel simpel: 'alla parmigiana' betekent 'met laagjes'. Dit groentegerecht is een soort lasagne: je bouwt 'm laag voor laag op, maar dan met gegrilde groenteplakjes.... koolhydraatarm dus. En zucchini is 'courgette' in het Italiaans....
Misschien ken je de meer voorkomende 'Melzana alla Parmigiana', wat ook een gestapeld groentegerecht is, maar dan met aubergineplakjes.
 Hoe het ook zij, met de laatste grote courgettes uit de tuin, een grote tomatenoogst en alle andere heerlijkheden, lik ik mijn vingers hierbij af.
En na deze korte cursus culinair Italiaans hier het recept....

Zucchini alla Parmigiana

           voor 4-6 personen
 
Ingrediënten:
  • goede olijfolie
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 grote courgettes, zo'n 1250 gram
  • 2 el balsamicoazijn
  • 750 g rijpe schoongemaakte tomaten
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen vierseizoenen peper
  • 225 g geraspte kaas
  • 3 takjes basilicum
  • 250 g mozarella (2 bollen)
  • 4 el paneermeel
  • 4 el gomasio
 
Hoe maak ik het klaar:
Maak de courgettes schoon en snijd ze in de lengte in plakken van zo'n 1 cm dik. Gebruik een grillpan en rooster de courgetteplakken aan beide zijden tot er mooie bruine strepen op staan.
Bestrooi met zeezout of kruidenzout en bewaar. Voor een grote ovenschaal heb je zo'n 15 tot 20 plakken courgette nodig.
Maak ondertussen de ui en de knoflook schoon. Snijd de uien in halve plakken en snipper de knoflook.
Verhit 2 el olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook op laag vuur zo'n 5 minuten.

Snijd de rijpe en rode tomaten in kleine blokjes. Voeg deze toe aan het mengsel in de pan. Voeg de balsamicoazijn toe en breng op smaak met zeezout en peper. Laat 15 minuten inkoken tot een smaakvolle tomatensaus.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een grote ovenschaal in met een klein beetje olijfolie. Schep een derde deel van de tomatensaus in de schaal.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Verdeel hierover 4 tot 6 courgetteplakken, afhankelijk van de grootte van je schaal. Verdeel hier 75 g geraspte kaas overheen. Wil je het echt Italiaans, kies dan voor Parmezaanse kaas, maar gewone Hollandse kaas kun je ook gebruiken. Verdeel hier een deel fijngesneden basilicum over. Herhaal deze laagjes: saus, courgette, kaas en basilicum. Maak nu de laatste laag door de laatste saus over de schaal te verdelen en vervolgens de laatste courgetteplakken.
 
Verdeel er nu de in plakken gesneden mozarella over en bestrooi met fijngesneden basilicum.
Meng het paneermeel en de gomasio (Japans kruidenmengsel, zie recept morgen) door de  overgebleven kaas. Verdeel dit over de ovenschotel en schuif het geheel in de oven.
Bak het gerecht in 40 minuten goudbruin en gaar.
 
Laat iets afkoelen en ga snel aan tafel.
 
Door de wat lange bereidingstijd, is het een ideaal weekendgerecht.
Wijntje erbij?!