startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 4 april 2020

Popcorn met gezouten karamel

Wát een prachtige dag om jarig te zijn!
Oh, ik zou willen dat al mijn vrienden langs konden komen......
Maar dit jaar géén uitgebreide boodschappen, géén uren in de keuken 
en géén fabulous feesttaart voor mij.

En weet je?
Eigenlijk voelt dit ook goed:  rustgevend en ontstressend. 
Ik voel  me op en top jarig met dit prachtige weer, met mijn gezin om me heen

en heel, heel veel felicitaties.
En in plaats van een heerlijke taart, deel ik een simpel, maar o zo feestelijk idee.
Cadeautje om uit te delen voor jou!!
Je maakt het makkelijk zelf en ik denk dat je het meeste hiervoor gewoon in je keukenkastje vindt.
De smaak is fantastisch, je deelt eindeloos uit en het is verslavend lekker!
We maken vandaag:


Popcorn met gezouten karamel

Ingrediënten:
  • 150 g pofmaïs
  • 3 el zonnebloemolie
  • 400g rietsuiker
  • 5 g gemalen zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Misschien doe je dit al vaker, want popcorn is easy-peasy zelf te maken. Ooit had ik een schattig klein pannetje met een rekje erboven, geschikt om zelfs op de camping popcorn te bakken. Pofmaïs  kun je in elke supermarkt vinden en het leuke is dat al deze ingrediënten vrijwel onbeperkt houdbaar zijn. Handig voor tijdens een crisis....

Voor deze feestelijke hoeveelheid heb je een grote pan nodig. Zorg dat de bodem met de zonnebloemolie is bedekt en strooi er de pofmaïs in. 
Doe de deksel op de pan en laat de mais poffen, dit gebeurt in zo'n twee tot drie minuten. Zet het vuur wat lager en schud tussendoor de pan. Als de tussenpozen langer worden wanneer de mais poft, tel je drie seconden. Als er geen nieuwe pops komen, zet je het vuur uit.
Spreid het grootste deel van de popcorn uit op een platte schaal of dienblad.
Maak nu de gezouten caramel.
Doe de suiker, zonder olie, boter of water in een pan.
Roer in de suiker en blijf roeren.
Dit is wat er gaat gebeuren:
 de suiker klontert en wordt uiteindelijk vloeibaar.
Dit gebeurt als de suiker in de pan de 170 graden bereikt.
De suikermoleculen breken bij deze temperatuur in losse componenten uiteen.
Als je goed blijft roeren, verdwijnen alle klontjes.
Voeg het gemalen zeezout toe en roer kort door.
Haal de pan snel van het vuur, want als karamel aanbrandt wordt het bitter.
Schenk de vloeibare karamel over de uitgespreide popcorn.

Alle popcorn moet iets van de karamel meekrijgen, hoewel ze niet helemaal bruin hoeft te worden.
De popcorn uit de pan, doe je vervolgens in de pan met de laag karamel die is blijven zitten.
Roer door zodat ook deze popcorn bedekt wordt door een suikerlaagje.
Voeg bij elkaar in een grote schaal en.....
snoepen maar!!


Pas op! De karamel is ongelofelijk heet en het duurt lang voor het is afgekoeld.



Variaties:
Popcorn met zóveel suiker is niet zo'n gezonde snack.
Wil je wel popcorn eten, maar dan iets gezonder?
  • Maak gezouten popcorn: doe wat zout in de pan vóór het poffen en bestrooi naderhand met nog meer zeezout.
  • Je kunt ook popcorn met kaassmaak maken. Strooi over de nog warme popcorn heel fijngeraspte kaas en roer door.
  • Gewone gezoete popcorn maak je met poedersuiker wat je erdoorheen roert, dit is altijd nog minder suiker -3 eetlepels ofzo- dan nodig voor het maken van karamel
  • Chocoladepopcorn maak je door twee repen chocolade te smelten en deze op dezelfde manier als de karamelsaus te mengen met de popcorn.
In de winkel zag ik het volgende:

Helaas: elke kleine portie is in plastic verpakt, er zijn veel E-nummers aan toegevoegd voor de houdbaarheid en tegen het klonteren.
En de prijs?? Zelfs in de bioscoop is het nog goedkoper.


Dit maakt het nog leuker om zelf thuis popcorn te maken, vind je niet?!


The making off:
Is dit simpel?
Hmmm… de overige gezinsleden kunnen erover mee praten....
De eerste keer verbrandde mijn karamel en smaakte de hele schaal popcorn bitter....
De tweede keer woog ik niets af en had ik te weinig karamel....
De derde keer was de karamelpopcorn al op voordat ik foto's had gemaakt....
De vierde keer was even snel tussendoor: "Je hebt het beloofd, maa-am!"
De vijfde keer bedacht ik dat ik gezouten karamel wilde maken en nam ik er de tijd voor.
Om eerlijk te zijn.... jongste dochter vond al dit uitproberen ge-wel-dig!


Een hele fijne dag. Neem er eentje op mij en blijf gezond!!