startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 9 juni 2020

IJsbergslastamppotje


Sla kun je op verschillende manieren eten. 
Wist je dat ze ook prima in een zonnig stamppotje past?!
De smaak is licht en zomers.... en niet onbelangrijk: het staat binnen een half uurtje op tafel!

Deze ijsbergsla komt lekker vers uit eigen tuin en door de stevigere bladeren leent ze zich voor meerdere toepassingen. Eigenlijk had ik ze gekocht als andijvieplantje, maar dat er ijsbergsla uit gegroeid is, is bepaald geen straf....  ;)

Hoewel niet iedereen hier in huis van stamppot houdt, smaakte het mij opperbest!



IJsbergslastamppotje
      voldoende voor 5 -6 personen

Ingrediënten:
  • 1,5 kg aardappelen geschild
  • 3/4 ijsbergsla  of een kleine krop
  • 250 g bio maiskorrels (uit pot)
  • 275 g belegen kaas
  • 1,5 dl sojaroom
  • versgemalen zeezout en peper

Hoe maak ik het klaar:
Als je biologische aardappelen gebruikt, hoef je ze niet te schillen, alleen wassen volstaat.
Zet ze tot gebruik onder water.
Kook ze in een klein bodempje water gaar in ongeveer 20 minuten.
Giet af en stamp ze fijn.
Schenk de sojaroom erdoor en meng tot een smeuïge puree.

Was ondertussen de ijsbergsla goed en droog ze vervolgens weer. Een slacentrifuge is hiervoor een handig hulpmiddel. Snijd fijn.
Snijd ondertussen ook de kaas in kleine blokjes, laat de mais uitlekken.

Voeg de kaasblokjes toe aan de puree en laat de kaas licht smelten. Dat vinden ze hier in huis lekker.
Voeg de mais toe en verwarm goed.
Breng de stamppot op smaak met zout en peper en roer er vlak voor het serveren de ijsbergsla doorheen.
Ze mag licht knapperig blijven.


Ga meteen aan tafel en geniet van dit lichte, Hollandse eenpansgerecht!
Je ontvangt er genoeg energie van om ook 's avonds nog leuke dingen te kunnen doen....