Deze heerlijke pastasalade bevat al mijn favoriete smaken in de kleuren knapperig groen,
verleidelijk rood, romig wit en tongstrelend crème.
Zongedroogde tomaatjes, lichtgeroosterde (of iets te hard geroosterde) pijnboompitten,
verse groene blaadjes, verbrokkelde feta, even gebakken wokstukjes,
dit alles door al dente gekookte pasta, cool uit de koeling.
Ik maakte veel meer dan we op konden: heerlijk voor de volgende dag als lunchsalade!
Na al die superlatieven weer even met beide benen op de grond.... hier komt het recept.
Lekker snel klaar!
Pastasalade met tomaat, feta en rucola
voldoende voor 8 - 10 personen
Ingrediënten:
- 150 g rucola of Aziatische slamix
- 500 g biologisch volkoren pasta (Fusilli of Penne)
- 2 el groentebouillonpoeder of -pasta
- 50 g pijnboompitjes
- potje zongedroogde tomaatjes (250 g)
- 500 g cherrytomaatjes
- 350 g vegetarische wokstukjes
- 200 g feta
voor de dressing: - 5 el olijfolie
- 2 el citroensap
- 1 el honing
- 1 tl grove mosterd
- 1/2 tl versgemalen zeezout
- 1 tl versgemalen peper
- takje verse basilicum, oregano, peterselie en tijm
- 3 el mayonaise
- 1 teentje knoflook
Hoe maak ik het klaar:
De inspiratie voor deze salade komt zoals gewoonlijk uit m'n moestuin. Dit jaar probeer ik verschillende nieuwe groentes uit. Eén daarvan kwam uit een zakje waarop stond: Aziatische slamix.
Nu het gegroeid is, lijkt het wel wat op rucola, maar dan milder van smaak.
Deze Aziatische slamix was het vertrekpunt voor mij, maar neem gerust rucola, want dat is makkelijker te krijgen.
Was de groente goed, laat uitlekken en snijd fijn.
Kook de pasta in water waarin de bouillonpoeder of -pasta is opgelost. Giet de pasta af, spoel er koud water overheen en laat afkoelen.
Neem de vega wokstukjes en bak ze in een scheutje olijfolie.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
De dressing kun je van tevoren al klaarmaken, of maak ze op voorraad en kies uit de volgende ingrediënten... (klik)
Doe de pasta in een grote saladeschaal en schep de dressing erdoor, samen met drie eetlepels olie van de zongedroogde tomaatjes.
Halveer de cherrytomaatjes en snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
Roer deze door de pastasalade, samen met de gebakken wokstukjes en het grootste deel van de fijngesneden rucola.
Verkruimel de feta erboven. Je kunt de salade nu koud wegzetten tot etenstijd.
Bestrooi vlak voor het serveren met de pijnboompitjes en de rest van de rucola.
Heerlijk op een buffet, als maaltijdsalade of als lunchsalade.
En omdat het heel erg veel is, kun je er meerdere (warme) dagen van eten.
Smakelijk!