Uien zijn heel gezond; om eens een modewoord te gebruiken: eigenlijk is de ui een powerfood!
Door de mild pikante smaak is ze perfect als toevoeging in talloze gerechten, daarnaast bevat ze weinig calorieën, maar wel veel vitamine C en verschillende zwavelverbindingen.
Uien zijn goed voor je hart, bevatten gunstige bacteriën voor je darmen, ze reguleren de bloedsuikerspiegel en verkleinen het risico op kanker. Deze laatste twee moeten nog verder onderzocht worden, maar eerste aanwijzingen hiervoor zijn al aangetoond.
En ach, baat het niet, het schaadt ook niet, tenminste.... als we de onwillekeurig ontsnappende gassen the day after even niet meerekenen. In deze heerlijke, romige uienschotel spelen uien een keer de hoofdrol.
En het is echt heerlijk verwarmend troosteten op donkere herfstige dagen zoals nu.
Romige uienschotel
voor 6-7 personen
- 1500 g biologische aardappelen
- 4 el olijfolie
- 900 g uien gesneden
- 2 appels (jonagold of goudreinet)
- 1 dl sojamelk
- 160 g vega ham van de vegetarische slager
- 175 g belegen kaas
- 150 g jongbelegen kaas
- 1 dl sojaroom
- 3 el paneermeel
- versgemalen steenzout
- versgemalen peper
Hoe maak ik het klaar:
Schil of schrap de aardappelen.Bio aardappelen kun je prima met schil en al gebruiken.
Neem 1500 gram schoongemaakte aardappelen. Zet ze in een laag water met wat zout op en kook ze gaar. Giet af en stamp fijn met een pureestamper. Maak ze smeuïg door toevoeging van de sojamelk en breng op smaak met zout en peper. Maak ondertussen de uien schoon en snipper ze fijn.
Rode, gele of witte uien, het maakt niet uit wat je gebruikt.
Ik heb alle soorten in een geweldige oogst dit jaar binnengehaald, dus gebruik ik ze lekker door elkaar.
Verwarm de olie in een hapjespan en fruit de uien 5 minuten.
Schil ondertussen de appels en snijd deze ook in kleine blokjes.
Voeg ze toe aan de licht aangebakken uien en bak nog 5 minuten.
Voeg de sojaroom toe en breng op smaak met zout en peper
De scherpe smaak van uien verdwijnt naar de achtergrond en als ze worden verhit worden ze zelfs zoet.
Snijd de vegetarische ham (of boterhamworst) in kleine stukjes. Snijd ook de belegen kaas in kleine blokjes
en roer deze samen door het uien-appelmengsel.
Bak nog 3 minuten op laag vuur tot de kaas licht gesmolten is.
Wil je geen vegetarisch broodbeleg gebruiken,
dan kun je ook 250 g kaas in blokjes snijden en toevoegen.
Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.
Vet een grote ovenschotel licht in met wat olie.
Schep eerst het uienmengsel in de schaal.
Verdeel vervolgens de aardappelpuree er overheen.
Rasp de overgebleven 150 g kaas en schep het paneermeel er door.
Verdeel dit over de aardappelpuree en schuif de schotel in de hete oven.
Bak de uienschotel 20 minuten tot de bovenkant een knapperig bruin korstje heeft.
Zet hiervoor eventueel een paar minuten onder de grill
eet smakelijk!!
Geniet!