Dat zonnebloemen prachtig om te zien zijn, is iedereen vast met me eens!
Kijk mijn eigen idyllische Van Gogh stilleven eens, geplukt uit de tuin!
Voor mij hebben ze extra waarde omdat dit de eerste bloemen zijn die ik van Peet kreeg,
nu zo'n 25 jaar geleden! Een herinnering om te koesteren, zeker nu ik ze niet meer zo vaak krijg
(had ik maar nooit gezegd dat het niet nodig was dat hij elke keer bloemen meenam.... ;)).
Nu geniet ik er dubbel van: geplukt uit de tuin!
Denk jij er wel eens aan - wanneer je zo'n boeket zonnebloemen ziet staan - dat ze ook eetbaar zijn?!
Ik sta hier niet zo vaak bij stil.
Maar bij jou in de keuken is vast ook een fles zonnebloemolie te vinden?!
Geperst uit met name de zwarte zonnebloempitten die veel olie bevatten.
De pitten zijn niet alleen bedoeld voor olie en toekomstige zonnebloemen....
Nee, het is voedsel voor vogels (tip: leg een uitgebloeide zonnebloem op je tuintafel en geniet van
bezoekers die er op af komen!) en ook wij mensen eten ze.
Zonnebloempitten zijn heel gezond en bevatten vitamine E, selenium en magnesium.
Ze bevatten veel ijzer, maar ook gezonde vetten, vezels en eiwitten.
Eigenlijk mogen ze niet ontbreken in een gezond voedingspatroon.
Ze zijn lekker in granola, in studentenhaver, op (versgebakken) brood
en ik gebruikte zonnebloempitten in een gezonde bodem van noten, gedroogde vruchten en zaden
van een paar overheerlijke, feestelijke vegan taarten.
En als snack zijn gezouten zonnebloempitten ook lekker.
Jongste dochter had dit in gedachten en snel als ze is wanneer ze een goed plan heeft,
voegde ze de daad bij het woord.
Nou ja, snel was het niet echt...
Met een pincet peuterde ze de zaadjes één voor één uit een uitgebloeide zonnebloem.
Maar ze bleken zó klein dat het pellen hiervan nog veel en veel meer werk op zou leveren.
En dus zocht ze een recept op wat je hier kunt vinden en wat ik ook met jullie deel.
Geroosterde zoute zonnebloempitten
- 5 el zonnebloempitten ongepeld
- 2 el grof zeezout (of 1 el zeezout en 1 el gedroogde lavas)
- 6 dl water
Hoe maak ik het klaar:
Je hebt zwarte, gestreepte en witte zonnebloempitten. Wij hadden de zwarte die ook het meest geschikt zijn om er olie uit te persen.
Bij dit recept eet je ook de pelletjes erbij op. Lekker makkelijk. Zeker als de zonnebloempitten heel klein zijn.
Doe het water, vermengd met zout of zout gemengd met lavas in een kleine pan. Breng aan de kook. Voeg de zonnebloempitten toe en kook anderhalf uur op laag vuur. Door het koken worden de pelletjes zacht en zijn ze geschikt om te consumeren.
Haal de zonnebloempitten uit het water en laat opdrogen op keukenpapier.
Verwarm ondertussen de oven voor op 160° C.
Leg de pitten op bakpapier en rooster ze in een half uur knapperig.
Laat even afkoelen en snacken maar!
De zoute smaak is door en door in de zonnebloemen getrokken.
Lekker als tussendoortje!
Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bakje of schaaltje anders worden ze taai.
Zijn ze toch zacht geworden, dan rooster je ze even opnieuw.
Leg ze bijvoorbeeld in een afkoelende oven en ze zijn weer lekker knapperig.
Hoewel zonnebloempitten gezond zijn, vind ik ze behoorlijk zout.
Eet er daarom niet teveel van én vervang een lepel zout door kruiden.
Wist je trouwens dat de hele zonnebloem eetbaar is?
In de verschillende stadia van groei, dus door het jaar heen?
De kiemen eet je als kiemgroente, de jonge bladeren als spinazie, de steel als rabarber,
de bloemknop als artisjok en het bloemhoofd kun je bakken en kruiden.....
Het is maar dat je het weet. Voorlopig houd ik het bij de pitjes!
En jij?!