Heerlijk aromatisch zijn ze, al zien de knollen uit mijn tuin er afzichtelijk uit.
Gelukkig maakt het in een soep niets uit!!
Dat kunnen we wel gebruiken, deze koude dagen!
En wat smaakt knolselderijsoep verrukkelijk! Heb jij 'm al eens geproefd?
Dit is mijn recept....
Knolselderijsoep
Ingrediënten:
- 750 g knolselderij
- 4 el olijfolie
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 350 g aardappelen
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes tijm
- 1,5 l groentebouillon van pasta of tablet
- 20 g roomboter
- 250 g kastanjechampignons
- versgemalen zeezout
- versgemalen peper
- 2 tl citroensap
- 200 g jong belegen kaas
Hoe maak ik het klaar:
Pel de ui en snipper deze. Verhit de olie in een ruime (soep)pan en fruit de uisnippers hierin. Pers de knoflook er boven uit. Schil de knolselderij en de aardappel en snijd deze in gelijke blokjes.
Voeg de groente, het laurierblaadje en de tijm toe en roerbak drie minuten.
Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep 15 minuten doorkoken.
Maak ondertussen de kastanjechampignons schoon en snijd in vieren. Verhit de roomboter in een koekenpan en bak op hoog vuur de paddenstoelen bruin.
Zijn ze mooi bruin gekleurd en komt er geen vocht meer uit de paddenstoelen,
voeg dan het citroensap toe en vermeng het goed met de paddenstoelen.
Breng royaal op smaak met zeezout en peper en draai het vuur uit.
Vis het laurierblaadje en de takjes tijm uit de soep en pureer tot een gladde, gebonden soep.
Voeg de gebakken champignons toe.
Rasp de kaas en strooi de helft over de soep.
Zet de rest van de kaas op tafel zodat ieder naar smaak nog kaas kan toevoegen.
Zet zout en peper op tafel.
Serveer deze maaltijdsoep met vers afgebakken meergranen stokbrood.
Besmeer met kruidenboter die je natuurlijk zelf maakt (klik)
met onder andere het groen van de knolselderij.
Lekker smaakvol, lekker warm!
Van deze soep kikker je helemaal op!
Tips:
- Maak deze hoeveelheid klaar ook al eet je niet met 6 personen. Vries een deel van de soep in of neem een paar dagen een lekkere kom soep bij de lunch.
- Vind je de soep te dik, voeg dan wat water of bouillon toe.
Variaties:
- Vervang de kaas door 100 g walnoten, rooster deze eerst en schep pas in je kom over de soep, vervang je ook de boter door olie, dan is je soep helemaal vegan
- Vervang de aardappel door winterwortel
- Vervang de tijm en het laurierblad door peterselie of salie