En toen kreeg ik ineens een emmer vol rode, rijpe tomaten.
Van de buren die op vakantie gingen....
Heerlijk!
Ik had nog meer dan genoeg oogst te verwerken in de keuken, maar tomaten zijn altijd welkom!
Met kilo's tomaten is dat een koud kunstje....
Heerlijk al die prachtig rode tomaten, bedankt Felix.
Het vreemde is dat er vaak suiker in ketchup zit.
Ik maakte een suikervrije ketchup.
Ik ben heus niet vies van suiker en gebruik het niet alleen voor de smaak maar ook als conserveermiddel in bijvoorbeeld siropen, sappen, stropen en jams.
Maar suiker toevoegen aan mayonaise, soep of ketchup is een ander verhaal...
daar zie en verwacht je het niet direct in en dit noemen we dan ook verborgen suikers.
Kijk... en daar houd ik niet van!!
Dat deze ketchup ook zonder kan, bewijst het volgende recept.
Homemade ketchup
Ingrediënten:
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 kilo verse, rijpe bio tomaten
- 50 ml olijfolie
- 1 tl gerookt of pittig paprikapoeder
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes verse tijm
- 60 ml balsamico azijn of wijnazijn
- zout
- peper
- evt 2 el goede honing
Hoe maak ik het klaar:
Doe de olijfolie in een ruime pan zodat de bodem bedekt is. Pel en snipper de ui.
Fruit de uisnippers 5 minuten op middelhoog vuur in de olie. Let op dat ze niet aanbranden. Voeg daarna de knoflook toe en bak nog 2 minuten mee.
Was ondertussen de tomaten en snijd in blokjes. Voeg de tomaten samen met de kruiden en de azijn toe en voeg peper en zout naar smaak toe.
Roer goed door en breng even aan de kook.
Zet daarna op laag vuur en laat een uur lang inkoken.
Zet ondertussen goed uitgekookte flessen of potten klaar.
Of je nu op gas of elektrisch kookt, de volgende bespaartip is altijd handig.
Zet de pan op een theelichtje en laat een uur staan. Dit geeft voldoende warmte
om de ketchup te laten pruttelen....
Vis het laurierblaadje en takje tijm eruit en
pureer de ketchup tot een gladde saus.
Je kunt ook kiezen om de ketchup wat dikker te laten ....
Ben je bang dat het onvoldoende warm is om in te maken?
Breng na een uurtje de ketchup weer even aan de kook. Proef of de smaak goed is en
breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Je kunt de ketchup ook zoeten naar smaak met wat goede honing.
Doe het gelijk warm in de flessen die klaar staan.
Gebruik je potten met schroefdeksel dan kun je ze op de kop wegzetten.
Is het deksel vacuüm getrokken, dan is de ketchup buiten de koelkast ongeveer een half jaar houdbaar.
Ketchup in niet-vacuüm getrokken flessen bewaar je in de koeling en blijft drie maanden goed.
Dit is de homemade ketchup smaak! Lekker smaakvol en natuurlijk weet ik precies wat ik proef,
want ik heb het zelf in de fles gestopt. ;)
Dat blijft het leuke en grote voordeel van zelf maken!
Geniet jij ook zo van lekker-zelf-doen?!