Wat zijn er veel rabarberlovers en wat kreeg ik leuke reacties op de schuimomelet
met rabarber vorige keer (klik). Nú is het de tijd om volop te genieten van deze
voorjaarsgroente. En hoewel het een echte groente is, verwerken we 'm graag
in zoete gerechten, zodat sommige mensen de rabarber bij het fruit indelen.
Maakt ook niet zoveel uit, als je er maar van kunt genieten.
En dat kan helemaal met het volgende verrassende recept: rabarber curd.
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord en geproefd van lemon curd.
Een curd wordt meestal gemaakt van citrusvruchten en komt oorspronkelijk uit Engeland.
Daar wordt een curd vaak geserveerd bij een afternoon tea als alternatief voor jam.
Een dot curd bij scones en als topping op kleine cakejes. Ook wordt het bij toast gegeven.
Ik vond een lekker recept voor rabarberbars bij Francesca en maakte vooraf een curd:
rhubarb curd!! Natuurlijk met rabarber uit eigen tuin!
Het is een wat ingewikkeld recept waar je - zeker als je het niet eerder
gedaan hebt - de tijd voor moet nemen. Maar lekker is deze curd zeker!!!
Rhubarb curd
voor 2 à 3 potten van 350 g
Ingrediënten:
voor de rabarbercompote
- 450 g rabarber
- 2 el rietsuiker
- 3 el druivensap of water
voor de curd - 3 eieren
- 1 bio citroen
- 125 g bio roomboter
- 200 g rietsuiker
Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst de rabarbercompote, dit kun je van tevoren doen.
Was de rabarberstengels en snijd ze in blokjes.
Doe het druivensap of water in de pan, voeg de rabarberstukjes toe en de suiker.
Breng aan de kook met het deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat de rabarber
in ongeveer 10 minuten zacht worden, zodat ze uit elkaar valt.
Laat afkoelen.
Doe de suiker en de boter in een kom en verwarm au bain marie.
Was de citroen en rasp de schil. Voeg de geraspte schil toe aan het botermengsel.
Als de boter gesmolten is en het goed met elkaar vermengd is,
voeg je lepel voor lepel de rabarbercompote toe en roer goed door.
Klop de eieren in een aparte kom los.
Schenk deze in delen
bij het rabarbermengsel.
En nu komt het geduldswerkje.
Blijf goed roeren, door de hitte zal het langzaam een
soort dikke pasta worden, bijna alsof je een roux of pudding kookt.
Het mengsel mag niet gaan koken, blijf erbij.
Zet het vuur middelhoog, het duurt nu ongeveer 15 tot 20 minuten
waarbij je regelmatig goed roert tot de curd de gewenste dikte heeft bereikt.
Let op: bij het afkoelen wordt de curd nog steviger.
Haal uit de kom en doe in brandschone potten.
Je kunt de curd ongeveer drie weken bewaren in de koelkast.
Maar natuurlijk kun je 'm ook gelijk op gebak, bij scones of op toast geven.
Ik ben verrast door de romige, zachte en ergens nog lichtzure smaak.
Ik verdeelde deze curd over de rabarber bars van Francesca (klik).
Overheerlijk!!! Té lekker om niet te delen!
Goed, zoet weekend!