startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 27 juni 2023

Gevulde courgettebloemen

 "Een delicatesse!!" 
Zo worden gevulde en gebakken courgettebloemen genoemd. 
En hoewel ik al jarenlang courgetteplanten in de moestuin heb staan en dus ook 
de beschikking heb over deze delicate bloemen, heb ik nooit eerder geprobeerd
 ze op deze wijze te eten. 
Vandaag kwam daar verandering in!
Courgettebloemen zijn eetbaar en dat niet alleen, ze zijn een ware... eh, delicatesse!

Wat een delicatesse is? Ik zocht het op: "voedsel dat als bijzonder aangenaam wordt ervaren en omgeven is met een zekere exclusiviteit". Of uitgelegd voor kinderen: "Erg verfijnd voedsel, 
sterk van smaak en wat vaak exclusief, zeldzaam en duur  is. Rijke mensen eten er vaak van".

Ik vind het helemaal kloppen: ik voel me rijk met mijn moestuin en  dubbel rijk met deze
prachtige, eetbare courgettebloemen.
Vandaag at ik deze vers geplukte bloemen en testte wat variaties uit.
Wat is het leven van foodblogger toch zwaar... moest ik ze ook allemaal proeven ;)

Ik kwam op mijn tuin diverse bloemen tegen. Niet alleen de vrouwelijke courgettebloemen die 
vaak in recepten genoemd worden, maar ook pompoenbloemen, in dezelfde zonnig gele kleur. 
Ik besloot ook deze te plukken en proberen.

Heb je een eigen moestuin dan is het niet moeilijk aan courgettebloemen te komen.
Kun je ze ook kopen? Hier komt het zeldzame, de exclusiviteit om de hoek kijken....
Ze zijn in Nederland bijna niet te verkrijgen. Je kunt ze op een boerenmarkt tegenkomen 
of bij een beter gesorteerde groenteboer. Online vond ik hier een site waar je ze kunt bestellen.
Ondanks de waarschuwing dat ze beperkt houdbaar zijn, worden ze per post geleverd en 
wordt erbij gezegd dat ze in de koelkast nog 2 tot 4 dagen houdbaar zijn. 
Het is handiger vrienden te worden met een moestuinder of zelf een moestuin te nemen. 
Hoewel een courgetteplant ook mooi staat in een border van de siertuin....



Gevulde courgettebloemen

     voor 8 stuks
Ingrediënten:
  • 8 courgette- of pompoenbloemen
  • 250 g (kruiden)roomkaas
  • 1 bio limoen
  • versgemalen zout en peper
  • 250 - 300 ml zonnebloemolie
     voor het beslag
  • 150 g bloem
  • 1 ei
  • 200 ml bruisend water


Hoe maak ik het klaar:
Pluk de courgettebloemen op een zonnige ochtend wanneer ze mooi openstaan. Het maakt niet uit of je mannelijke of vrouwelijke bloemen hebt. De mannelijke bloemen zijn iets groter en daardoor makkelijker te vullen. Maak de bloemen het liefst gelijk klaar, bewaar ze maximaal een paar uur in de koelkast.
Gebruik een roomkaas naar eigen smaak. Je kunt kiezen voor ricotta, een vegan roomkaas, blauwschimmel kaasje  of een kruiden-knoflookkaasje en je kunt ook verschillende soorten mengen.
Roer de kaas los in een schaal. Rasp de limoen en roer de snippers door de roomkaas. Pers de limoen uit en roer het sap van een halve limoen erdoor. Breng de roomkaas op smaak met versgemalen peper en zout en voeg naar smaak kruiden of knoflook toe. Maak het niet te sterk, anders proef je de bloem niet meer.
Van de vrouwelijke bloemen verwijder je eerst de stamper. Wanneer je bij biologie niet zo goed hebt opgelet...
 zó ziet de stamper (vruchtbeginsel, stijl en stempel) van een courgettebloem eruit.
Vul met een dessertlepel de bloem. Er kunnen ongeveer 2 à 3 lepels vulling in één bloem. 
Let op dat je de blaadjes niet beschadigd.
Vouw de bloembladeren weer om de vulling heen.
Zet ondertussen een klein pannetje met de zonnebloemolie op het vuur en verwarm tot ongeveer 180° C.
Maak in een kleine kom een beslag van de bloem waaraan je het bruisend water toevoegt en een ei.
Klop even door zodat er geen klontjes in zitten en het zo dun is als een pannenkoekenbeslag.
Laat de gevulde groentebloemen in het beslag zakken zodat ze helemaal bedekt zijn.
Haal ze er met een tang uit en laat ze in de hete olie glijden.
Bak ze met twee tegelijk in ongeveer 2 tot 3 minuten.
Ze mogen lichtbruin worden en een knapperig korstje krijgen.

Haal met een schuimspaan uit de hete olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer meteen!

De smaak van de bloemen is licht zoet en combineert perfect met de hartige kaasvulling.
Serveer als voorgerecht, bij een salade of als luxe borrelhapje.
Smullen!





Variaties:

  • Varieer met de vulling. Maak eens een groentevulling met broodblokjes en een losgeklopt ei....
  • Bak de courgettebloemen in de oven. Druppel er wat goede olijfolie over en bestrooi met geraspte geitenkaas. Bak  3 tot 5  minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  • Wie weet kun je nog meer bloemen vullen. Denk aan de bloemen van de Oost-Indische Kers, Magnolia of Lelie...

Deze gevulde pompoen- en courgettebloemen ga ik nog regelmatig maken.
Elke dag opnieuw bloeien er nieuwe delicatessen in mijn tuin....

Vrienden worden? ;)