startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

maandag 27 november 2023

Mexicaanse taco's met zoete aardappel

 Op zoek naar ideeën om te koken met mijn eigen oogst zoete aardappelen kwam ik uit
 bij lekkere recepten en maakte vervolgens mijn eigen versie van vegetarische taco's 
met zoete aardappel.
Het was zo lekker dat iedereen er nog één wilde. En nog één.... 
De oudste kinderen met veel betere camera's hielpen me wel even met de foto's ;)
Er ontstond een spontane samenwerking rondom dit blog.
Bedankt, jongens!

Geniet mee met dit Mexicaanse avontuur op je bord!


Mexicaanse taco's met zoete aardappel

    voor 18 taco's

Ingrediënten:

  • 18 taco's
  • 600 g zoete aardappel
  • 3 el olijfolie
  • 1/2 tl komijn
  • snuf pittige paprikapoeder
  • potje mais (340 g)
  • 300 g vega gehakt
  • 1 blik bio gepelde tomaten
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 100 g cherrytomaatjes
  • 2 avocado's
  • 150 g jong belegen kaas
  • 1 limoen
  • 125 ml zure room
  • 3 takjes verse koriander

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 200° C.
Maak de zoete aardappel goed schoon. Biologische exemplaren hoef je niet te schillen. Snijd de aardappel in blokjes. Doe in een schaal, vermeng met de olijfolie, de komijn en paprikapoeder en versgemalen zout en peper. Verdeel over een bakplaat, bekleed met bakpapier en 
bak de zoete aardappelblokjes in de oven krokant en lichtbruin in 15 minuten.
Zet ondertussen een pan op het vuur en bak in wat olie het vegagehakt. Voeg de mais en
 de tomaten uit blik toe. Maak ze wat kleiner en roer tot een saus.

Halveer de cherrytomaatjes en snijd de avocado in partjes. Rasp de kaas.

Zet in een ruime ovenschaal zoveel tacoschelpen naast elkaar als past. Vul ze eerst 
met de gebakken  aardappelblokjes. Doe hier het tomatenmengsel overheen en
 verdeel over elke taco een paar cherrytomaatjes.  Strooi hier de geraspte kaas overheen en 
zet in de oven op 200° C.
Bak ze kort af, tot de kaas gesmolten is, niet langer dan 5 minuutjes.

Rasp de schil van de (bio) limoen en pers het sap uit. Roer rasp en sap door  de zure room.

Serveer de warme taco's met de takjes verse koriander, de zure room en de partjes avocado.

Niet alle taco's zullen in één keer in de oven passen - bij mij tenminste niet. 
Zorg dat alles klaar staat zodat je tijdens het eten de volgende schaal taco's 
de oven in kan schuiven.
Dit gerecht smaakt heerlijk en met de gordijnen dicht,
doet het je niet alleen verlangen maar ook denken dat je in zonniger oorden bent.

Geniet ervan!