Mmmmm.... wie heeft er ook nostalgische herinneringen aan warme, versgebakken wafels?
Ik wel! Mijn moeder hield van bakken en af en toe toverde ze wafels op tafel.
Het werd tijd om zelf een wafelijzer aan te schaffen. Heb jij er al één?
Eigenlijk wilde ik een hartjeswafelijzer of een ronde, maar ik kreeg 'm voor m'n verjaardag
en hé... een gegeven paard kijk je niet in de bek... uh, mond.
Dat ik 'm cadeau kreeg is bijna twee jaar geleden.
Vervolgens heb ik er heel lang niks mee gedaan.
Dat kwam zó: de regelbare thermostaatknop was eraf en dus was het apparaat
tamelijk onhandig te bedienen.
Pas geleden kwam de knop op wonderbaarlijke wijze tevoorschijn.
En nu ben ik aan het bakken geslagen.
Houd je vast... die komen er aan!
Maar eerst de zoete, Hollandse, klassieke wafels.
Loopt het water je al in de mond? Het bakken is een fluitje van een cent en
succes is gegarandeerd!
Jongste dochter komt - als ik wafels bak - elke woensdag met aanhang thuis.
Hollandse wafels
voor 8 - 10 wafels
- 200 g bloem
- 50 g volkoren meel
- 3 g fijngemalen zeezout
- 20 g wijnsteenbakpoeder
- 2 el fijne bio rietsuiker
- 3 eieren
- 2 dl havermelk of andere plantaardige melk
- 1,5 dl handwarm water
- 100 g bio roomboter
- 1 tl vanille extract
als topping - 100 g pure chocolade
- poedersuiker
- zilveren decoratiekogeltjes
Hoe maak ik het klaar:
Werk met ingrediënten op kamertemperatuur.
Doe de droge ingrediënten in een ruime kom, roer goed door en maak een kuiltje in het midden.
Doe de roomboter in een steelpannetje en laat smelten op laag vuur.
Breek een ei in het kuiltje en roer vanuit het midden los. Voeg zo de andere eieren toe. Vermeng de plantaardige melk met handwarm water en voeg onder voortdurend roeren scheut voor scheut toe.
Voeg het vanille-extract toe en vervolgens de gesmolten roomboter.
Verwarm het wafelijzer voor op de hoogste stand. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Laat er een klontje roomboter in smelten en verdeel met een bakkwastje voor de eerste wafels.
Schep een grote soeplepel beslag in het wafelijzer en doe dicht.
Afhankelijk van het soort wafelijzer wat je gebruikt, krijg je dikkere en grotere,
of dunnere en meer wafels.
Bak de wafels in ongeveer 5 minuten goudbruin, warm en knapperig.
Check dit bij je eigen wafelijzer, de tijd kan iets korter of langer zijn.
Serveer de wafels gelijk uit het ijzer: warm en licht knapperig!
Serveer ze naar smaak met wat boter, rietsuiker, poedersuiker, ahornsiroop of agavesiroop
Voor de luxe, feestelijke wafels neme men:
pure chocola, poedersuiker en taartdecoratieballetjes. Lekker over the top!
Breek de chocolade in kleine stukken en smelt au-bain-marie.
Bestrooi een warme, versgebakken wafel met poedersuiker, verdeel de
zilveren decoratiekogeltjes in de wafelruitjes en slinger de gesmolten chocolade erover.
Deze wafels zijn lekker bij de koffie, als dessert, of als zondig zoete lunch
En af en toe zondig zoet, mag best :)
Samen met oudste dochter maakte ik er deze week een wafelparty van.
Ze had dan ook wat te vieren!
Pas op! Eet er niet teveel van.
Tips:
- Je kunt de wafels het beste gelijk warm vanuit het ijzer eten. Wil je ze toch even bewaren? Doe dit dan in een oven op 100 graden, niet langer dan een half uur.
- Mijn moeder bakte wafels altijd met verse gist. Gebruik 15 g verse gist ipv het bakpoeder en laat het beslag 30 tot 45 minuten rijzen op een warme plaats. De wafels worden luchtiger en dikker
- Zoet beleg is lekker, maar kies ook eens voor vers fruit in blokjes gesneden met of zonder slagroom
- Wafels kun je invriezen, ze blijven dan zo'n 3 maanden goed. Wedden dat je dat niet redt om uit te proberen? Ontdooi en warm weer even op in de oven.
- Blijf meelezen: recepten van hartige wafels komen er aan!!