Bloemkool uit de tuin.... ze zag er groter uit dan ze in werkelijkheid is, maar niettemin
is het tijd voor deze bloemkoolovenschotel. Een Hollandse schotel uit de oven en toch
net weer een beetje anders.
Ik nam er de tijd voor om klaar te maken...
Als je net uit werk of school thuis komt, is zo'n ovenschotel heerlijk verwarmend.
Hoewel het nog oktober is, wordt het toch al fris buiten, zeker tegen de avond.
Als je de kachel nog niet aan hebt, verwarmt de oven gelijk je huis een beetje mee.
Een verrassend Hollands recept...
en blij dat deze uit m'n tuin komt!
Schuif je mee aan?!
Bloemkoolovenschotel
voor 6-8 personen
- 1500 g aardappels, schoon gewicht
- 550 g bloemkool, schoon gewicht
- 1 ui
- 250 g grotchampignons
- 1 gedroogd pepertje
- 375 g vega gehakt
- 30 g boter
- 100 g crème fraîche
- versgemalen zeezout
- versgemalen peper
- versgemalen nootmuskaat
- 125 g geraspte extra belegen kaas
- 50 g garneeramandelen
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 2 dl ongezoete sojamelk
- 1 dl water
- 50 g creme fraîche
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/4 tl cayennepeper
Hoe maak ik het klaar:
Was en schil de aardappelen, snijd in stukjes en kook ze in water met zout gaar in ongeveer 20 minuten.
Maak intussen de bloemkool schoon en verdeel in roosjes. Kook ook deze in water met zout gaar in ongeveer 10 minuten.
Pel en snipper de ui. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
Verhit de helft van de boter in een hapjespan en fruit de ui 1 minuut.
Voeg de champignons toe en bak zo'n 5 minuten op hoog vuur. Draai het vuur lager en voeg het vegetarische gehakt toe.
Ondertussen maak je de saus. Smelt hiervoor de boter in een klein pannetje.
Roer de bloem erdoor.
Vermeng de melk, het water en de crème fraîche en breng op smaak met
zout, peper, de cayennepeper en het paprikapoeder.
Voeg scheutje voor scheutje toe aan het bloemmengsel.
Roer elke keer goed door met de garde om klontjes te vermijden.
Ga door tot het vocht op is.
Roer de saus door het groente-gehaktmengsel.
Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ruime ovenschaal in met boter.
Wanneer de groentes gaar zijn, giet je ze af.
Bewaar een kopje kookvocht.
Stamp de aardappelen met een pureestamper fijn.
Voeg de bloemkoolroosjes toe en stamp deze er ook door.
Meng de crème fraîche en de rest van de boter erdoor en het kopje
kookvocht om het geheel smeuïg te maken.
Breng goed op smaak met versgemalen nootmuskaat, peper en zout.
Doe de helft van de puree in de ingevette ovenschaal.
Verdeel daar het smeuïge gehakt-champignonmengsel over.
En dek af met de aardappel-bloemkoolpuree.
Rasp de kaas en strooi dit over de ovenschotel.
Verdeel daar de garneeramandelen overheen en schuif de schotel in de
voorverwarmde oven. Bak in 20 minuten gaar en goudbruin,
waarbij de kaas gesmolten en de amandelen lichtbruin gkleurd zijn.
Laat kort afkoelen en serveer!
Lekker verwarmend op zo'n druilerige herfstdag als vandaag