startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

donderdag 7 november 2024

Herfstslinger van gewaxte bladeren

De herfst is zó mooi kleurrijk en vaak veel sneller voorbij dan ik zou willen.
Dit project is de perfecte manier om wat van die herfstkleuren voor de rest van het jaar te bewaren. 
Dus laat die bladkorven maar leeg en de bladblazers in de schuur deze herfst.
We gaan die prachtige herfstbladeren met hun kleurrijke uitstraling binnen halen.
Met slechts een klein beetje was kan je een hele boom aan bladeren bewaren.
Bedekt met een laagje was blijven bladeren lang mooi en behouden ze hun kleur.
En van gewaxte bladeren kun je herfstdecoraties maken zoals deze mooie slinger....
Het lijkt zo'n kunststof slinger zoals je die bij Action of wie weet waar vandaan haalt.
Maar niets is minder waar: dít is puur natuur met echte bladeren en zuivere bijenwas.
Er komt geen plastic aan te pas.
Zó kun je nog lang genieten van de herfst!

Zelf maken is eigenlijk erg eenvoudig. Kijk maar!


Herfstslinger van gewaxte bladeren

      
Benodigdheden:

  • 500 g bijenwas (ongeveer)
  • kleurrijke herfstbladeren
  • pan en kom
  • kookthermometer
  • vetvrij papier
  • stevig, zwart garen
  • naald (geen borduurnaald)


Hoe maak ik het:
Zorg eerst voor de mooiste en beste bladeren. Sorteer ze niet alleen op kleur, let ook op dat ze
een beetje gedroogd, maar toch nog buigzaam zijn. Ik liet gevonden bladeren binnenshuis een nachtje drogen, gewoon aan de lucht. Ik probeerde het ook een uurtje in de voedseldroger, 
maar dat was geen succes: daardoor verdween kleur en vorm.
Smelt de bijenwas au-bain-marie in een ruime kom die je in een iets ruimere pan zet. 
Je hebt lang niet alle was nodig, maar je moet genoeg hebben om de blaadjes in onder te kunnen dompelen. 
Let bij het smelten van de was op, dat je deze niet oververhit. De maximum temperatuur is 70°C.
De smelttemperatuur ligt iets daaronder, rond de  65° tot 67°C. Eigenlijk spreek je bij bijenwas 
van een smelttraject en niet van een smeltpunt. Veilig blijf je onder de 70°C.
Doop steeds één blad tegelijk onder in de hete was. 
Houd het blad vast aan het steeltje en zorg dat het blad volledig onder de was verdwijnt.
Haal het blad uit de pan en leg het op een vel vetvrij (bak)papier om te laten afkoelen.
Eén keer dopen in de hete was is voldoende.

Je kunt de bladeren in een mooi herfststuk verwerken of ter decoratie in een schaal leggen.
Overgebleven was kun je in een ijsblokjesvorm gieten om in handzame blokjes
te bewaren. Makkelijk om te smelten mocht dit nodig zijn voor bijvoorbeeld
een crème of een zalf. 

Ik laat je zien hoe je een slinger rijgt.
Gebruik een naald met scherpe punt en steek deze iets naast het midden van de nerf in het blad.
 Maak een rijgsteek over de nerf heen. Bij het eerste blad maak je een dubbele steek 
om het blad vast te zetten.
Hierdoor hangen de bladeren straks mooi naast elkaar.  
Rijg op deze manier alle bladeren aan je slinger.
Wissel af in kleur en vorm voor een speels, natuurlijk effect.
Is de slinger lang genoeg, geef dan het laatste blad weer een dubbele steek.
Bedenk waar de slinger komt te hangen.
Boven de tafel aan een tafeldecoratiestang,  langs de muur, voor 't raam.....
Ik wikkelde er lichtjes in en hing tussen de slinger houten herfstdecoraties.
Met deze zelfgemaakte, kleurrijke bladerenslinger
van pure materialen kun je nog lang nagenieten van de herfst!
Gezellig binnenshuis waar het warm is.