startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 26 november 2024

Chocoladeflikken

Chocoladeflikken... wie kent ze niet?
Raar dat ik deze decoratieve, platte chocolaatjes nooit eerder maakte...
Ik maakte ze deze keer in najaarsthema: op de flikken komen heerlijke nootjes,
 gevonden in het bos, gedroogde gojibessen die tot ver in het najaar rijpen in m'n tuin en
 mooi groene pompoenpitten.
Op dit chocolaatje kan eigenlijk van alles, als het maar kleurrijk en mooi oogt.

En wees eerlijk: met chocola smaakt alles lekker.
Chocoladeflikken maken is easy peasy, je hebt ze binnen 10 minuten klaar.
Alleen nog even wachten tot ze uitgehard zijn.
Dit is alvast mijn cadeautje voor jou!
Geniet ervan!



Chocoladeflikken 

     voor 10 - 12 flikken

Ingrediënten:
  • 220 g pure chocola
  • 36 gedroogde gojibessen
  • 4-6 walnoten
  • 24 pompoenpitten
  • bakpapier


Hoe maak ik het:
Breek de chocola in stukken en smelt tweederde deel van de chocolade au-bain-marie. De smelttemperatuur van pure chocolade ligt tussen de 45° en 50° C, die van melk en witte chocolade ligt lager. Het kan helpen een kookthermometer te gebruiken, maar dat hoeft niet. 

Wanneer je blijft roeren op niet te hoog vuur en erbij blijft, kan er niet veel mis gaan. 
Chocolade moet je tempereren om een mooie glans te krijgen en te zorgen 
dat ze krokant wordt.
Dit betekent simpelweg dat je de chocolade moet laten afkoelen als deze gesmolten is
 om hem op een lagere temperatuur te verwerken. Klinkt dit ingewikkeld?
Wanneer tweederde deel van de chocolade gesmolten is, haal je het kommetje of bakje 
uit het hete water en voeg je de achtergebleven stukjes chocolade toe. 
Door krachtig te roeren, zal deze chocolade smelten in de chocoladesaus
 zonder verwarmd te hoeven worden. Hierdoor gaat de temperatuur naar beneden 
waardoor de chocola de gewenste temperatuur - net iets boven de 30°C - krijgt èn
 een glans en een krak.
De chocoladesaus is nu klaar voor de flikken.
Leg een stuk bakpapier klaar en schep met een eetlepel hoopjes vloeibare chocolade 
op gelijke afstand op het papier. De warme chocola zal uitlopen tot een cirkel. 
Wordt ze onregelmatig van vorm, dan kun je ze nog een beetje helpen vormen.
Verdeel in elk chocolaatje de noten, zaden en gedroogde vruchten.
Ik nam een kwart stuk walnoot, drie gojibessen en twee pompoenpitten.
Natuurlijk kun je ook andere hoeveelheden of een compleet andere topping te nemen.

Laat de chocoladeflikken een uur opstijven in de koelkast of leg ze een kwartier in de vriezer.
Op kamertemperatuur hard laten worden kan ook, dit duurt wat langer.

Bewaar de chocoladeflikken op een droge, donkere plek.
Uhm... wát zeg ik nou? Bewaren? Nee, tuurlijk niet!
Daarvoor zijn ze veel te lekker!
Heerlijk bij de koffie of een kop thee.
Of neem ze mee voor onderweg....
of geef ze cadeau, deze prachtige chocoflikken. 
Wedden dat ze in de smaak vallen?
Wat te denken van een mooi cellofaantje eromheen, strik erop
en klaar is je persoonlijke, zelfgemaakte kerstchocola.

Bij deze krijg je dit idee van mij cadeau. 
Smullen!