startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

maandag 17 november 2025

Hazelnootschuimgebak

 Vorig jaar won hij onze thuisbakwedstrijd ermee, dit jaar bak ik ze speciaal voor zijn verjaardag!
Ik heb het over deze overheerlijke hazelnootschuimgebakjes en over mijn lief!
Eiwit en hazelnoten zijn de hoofdingrediënten van deze overheerlijke patisserie.
En... ik bak ze niet zomaar,  mijn voorbereidingen begonnen al eind van de zomer. 
Wát heb ik een hazelnoten geraapt! Het was een mastjaar èn geweldig hazelnootjaar!
En avondenlang heb ik hazelnoten gekraakt.
Ik maakte van een deel van de geraapte hazelnoten nougatine, van een ander deel
 maakte ik hazelnootspijs en de overige hazelnoten gaan in deze 
heerlijke hazelnootschuimgebakjes. Voor de verjaardag van mijn lief!

Wat ik ook deed is ingevroren eiwitten gebruiken. In het voorjaar leggen onze kippetjes 
in overvloed en probeer ik diverse oude bewaarmethoden uit klik!.  
Nu de kippen niet meer leggen, gebruik ik deze ingevroren eiwitten om ze op te kloppen 
tot schuimige meringues.
Andersom kan natuurlijk ook. Gebruik je eiwitten voor deze gebakjes, vries dan de dooiers in. 
Later goed te gebruiken in bijvoorbeeld homemade mayonaise.
Genoeg bespaar- en bewaartips... op naar die overheerlijke schuimgebakjes.
Het lijkt veel werk, maar eigenlijk valt het best mee!


Hazelnootschuimgebakjes

    6 stuks

Ingrediënten:
  • 100 g rauwe hazelnoten + 6 losse
  • 100 g poedersuiker
  • 20 g maiszetmeel
  • 4 kleine eiwitten
  • draaitje versgemalen zout
  • 75 g fijne kristalsuiker + 60 g
  • 400 g slagroom
  • 2 zakjes klop fix
        verder nodig
  • 100 g nougatine
  • slagroomspuitzak

Hoe maak ik het:
Begin met het verzamelen en kraken van de hazelnoten. Je kunt ze natuurlijk ook kopen. Rooster ze enkele minuten in de koekenpan voor een intense smaak.
Heb je nog bruine velletjes om de noten? Wrijf ze warm uit de pan even krachtig in een theedoek zodat die loslaten. Hoewel het niet erg is wanneer er nog bruine velletjes blijven zitten.  Laat de hazelnoten goed afkoelen en maal ze grof in een notenhakselaar. 
Voeg de poedersuiker toe en het maiszetmeel of maizena en maal even door elkaar.

Bak de meringues. Klop de eiwitten samen met een draai zout goed stijf.
 Dit blijkt geen enkel probeem, al komen de eiwitten uit de vriezer. 
Voeg lepel voor lepel 75 g fijne kristalsuiker toe.
Voeg tot slot het hazelnootmengsel toe en schep dit er luchtig doorheen.
Verwarm de oven voor op 160° C.
Doe het mengsel in een spuitzak met grote opening.
Teken twaalf cirkels van 6 cm doorsnede op een stuk bakpapier.
Spuit het eiwitmengsel in cirkels 
van zo'n 2 cm hoogte. 
Schuif een bakplaat met de eiwitcirkels in de voorverwarmde oven en laat 40 minuten
 uitdrogen en bakken. Ze mogen best een beetje bruinen of een scheurtje hebben. 
Dat zie je straks niet meer. Ze mogen niet te hoog zijn. 
Dit kun je na het afkoelen een beetje bijsnijden.
Haal de meringues uit de oven en laat volledig afkoelen.

Klop de slagroom stijf met de overgebleven 60 g suiker.
Voeg de zakjes klop fix toe.
Doe de slagroom in een spuitzak en spuit een grote toef aan de bovenkant van een meringue. 
Leg een tweede, even grote meringue op de kop er bovenop.
Aan zowel de onder- als de bovenkant van het gebakje, zie je de platte onderkant van de meringues.
Voor de volgende stap is het handig wanneer je een extra handje hebt. 
Draai de dubbele meringue rond en spuit slagroom op de zijkanten. 
Smeer af tot een gladde laag.  Doe de nougatine in een diep bord.
Druk het gebakje rondom in de nougatine 
zodat de zijkanten bedekt zijn. 
Spuit zigzaggend de slagroom op de bovenkant van de gebakjes. 
Jongste dochter deed het 'spuitwerk'....
De kers-op-de-taart is hier natuurlijk dé hazelnoot.
Wát een verrukkelijk gebakje! 
Ik was nog bezig met de decoratie terwijl er al hongerige mensen binnendruppelden.
Natuurlijk wilden ze allemaal proeven, zodat de hazelnootschuimgebakjes - eenmaal gemaakt -
 binnen 5 minuten op waren.
En eigenlijk was dat ook precies de bedoeling!
Je kunt ze  niet lang bewaren, dus dát kwam goed uit. 
Maximaal een uur in de koelkast anders zakken ze in.
Oh, wat vielen ze goed in de smaak!
Dit hazelnootschuimgebak-feestje was een succes!
Patisserie met zelf geraapte hazelnoten! Hóe leuk is dat!