startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 21 oktober 2015

oogsttijd (3)

Naast opruimen en de tuin al winterklaar maken, is het nog steeds tijd om te oogsten. Het is af en toe gewoon een verrassing wat er nog komt.... maar ik houd wel van verrassingen!



In de vrije natuur heb ik, gewoon midden in de stad, tamme kastanjes gevonden en  'geoogst'.  Het levert nog een gezellig praatje op met langslopende buurtbewoners. Maar wat leuk om het gewoon vlakbij huis te vinden! Ik hoef er niet eens voor naar een bos....
De tamme kastanje heeft langwerpige en puntige bladeren. Deze zitten niet aan elkaar vast zoals de bladeren van de 'gewone' kastanje. De bolsters van de tamme kastanje zijn rond en helgroen met overal scherpe stekels. Bij de wilde kastanje zitten er bijna geen stekels aan.

Ik heb heel wat tamme kastanjes geoogst.....
De dikke halfronde kastanjes, met een soort
harig puntje eraan, zijn eetbaar en smaken noot-
achtig.
De platte kastanjes zijn 'loos'.

Een paar kastanjes liggen op mijn herfsttafeltje, de rest bewaar ik in potten. Tot ik ze ga gebruiken.....    wat dat gaat worden is nog even afwachten....
Ik voel me net een eekhoorntje, met dat verschil dat ik weet waar ik mijn wintervoorraad heb opgeslagen.....


En toen zag ik in het langsfietsen opeens ook nog een struik met heel donkerrode, rijpe vlierbessen. Ik dacht dat de tijd van vlierbessen al voorbij is, maar de besjes groeien en rijpen echt onder invloed van zonlicht. Op een rustige middag, ging ik even terug.


   Een mand vol, mooi voor in de sappan. Maar omdat er zelfs nog onrijpe besjes tussen zaten, leverde het me (maar) een halve liter vlierbessensap op. Ach..... het is toch weer mooi meegenomen. En bij de natuurwinkel betaal je ruim 2 euro voor zo'n flesje.
In de winter zal ik beschrijven wat ik nog met dit sap doe.....



En dan heb ik ook mijn KASJE nog.
Ongelofelijk dat er nog een paar komkommers in groeien en dat de tomaten nog zachtjes aan rood kleuren. Ja, volgend jaar krijg ik er een kasje bij op mijn andere tuin. Jippie!! Eigenlijk staat dit kasje, vlakbij mijn huis, niet genoeg in de zon. Vandaar waarschijnlijk mijn late oogst.........











Wist je dat je komkommer ook goed kunt opbakken?!
Vandaag heb ik een kleine, halve komkommer door de noedels gedaan.
Ach wacht, ik schrijf het recept er even bij:

Pittig gebakken noedels met vega-ham, snijbiet en komkommer

Ingrediënten:
300 g mie
4 el olijfolie
1 rode peper
2 teentjes knoflook
1 kleine ui
1cm gemberwortel
200 g vega ham(plakjes)
4 el ketjap manis
300 g snijbiet
120 g komkommer

Bereidingswijze:
Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing. Giet daarna af en spoel er koud water over.
Snipper de ui, de knoflook, de peper en de gember. Deze laatste twee komen bij mij uit de vriezer. Daarin kun je hele pepers goed bewaren en gemberwortel schil ik, snijd ik in kleine, gebruiksklare plakjes en vries ze zo in. Altijd binnen handbereik.
Verhit de olie in een wok en voeg de gesnipperde groentes toe. Na 4 minuten voeg je ham en ketjap toe, bak dit 2 minuten mee. Snijd de komkommer in reepjes en de gewassen snijbiet in hele kleine stukjes. Voeg die daarna toe, samen met de mie.
Lekker snel klaar, want na nog 2 minuten roerbakken:  Eet smakelijk!


 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten