startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 30 januari 2016

Lasagnebladen zelf maken

Deze week maakte ik zelf lasagnebladen, met mijn pastamachine. Al eerder maakte ik tagliatelle, maar deze week had ik lasagnebladen nodig. Het zelf maken, is goed te doen en ik was eerder klaar dan bij het maken van spaghetti of tagliatelle....


Met een pastamachine is het proces vrij eenvoudig, maar zelfs zonder, kun je het misschien nog wel klaarspelen: zelf lasagnebladen maken!
Ik koop altijd biologische lasagne van volkoren durumtarwe. Zelf maken is wat bewerkelijker, maar wel véél goedkoper. Je hebt maar twee of drie ingrediënten nodig....

Zelf lasagnebladen maken

Ingrediënten:
  • 125 g bloem
  • 125 g tarwemeel
  • 2 verse eieren (op kamertemperatuur)



Hoe pakte ik het aan:

Ik lees veel over het gebruik van speciale durum tarwe of pastameel gemaakt van een mengsel van grano duro en typo "00,  maar mijn ervaring is, dat je pastadeeg gewoon met tarwebloem en zelfs met volkorenmeel kan maken.
Van het meel en de eieren kneed je een deeg. Begin met in het midden van de bloem en het meel een kuiltje te maken, waarin je vervolgens de losgeklopte eieren schenkt. Met een vork roer je dit stevig door elkaar en vervolgens kneed je het mengsel met je handen tot een glad en compact deeg. Eventueel kun je een ei vervangen door 80 ml water. Is het deeg niet vochtig genoeg en breekt het in de machine, dan kun je sowieso een klein beetje water toevoegen. Is het te vochtig, dan voeg je wat bloem toe.

Geen zout toevoegen! Pasta wordt pas tijdens het koken of met saus of vulling op smaak gebracht.

Na het kneden van het deeg, verdeel je het deeg in stukken ter grootte van een ei. Dit duw je plat tot een ovalen schijf. 
Dan draai je het deeg door de pastamachine. Aan de zijkant zit bij mij een knop met 9 standen erop. 
Dit is de afstand in mm van de rollers. Je begint met het hoogste getal en draait langzaam aan de hendel het deeg erdoorheen. Er ontstaat een platte lap van 9 mm dik. Nadat je zo al het deeg erdoorheen hebt gedraaid, zet je de stand op 7mm en herhaalt het proces zich. Meestal ga ik door tot 3 mm. 
Dat is dun genoeg. 
Je merkt dat je dan ook heel dunne, grote, lange deeglappen krijgt.

Voor tagliatelle of  spaghetti ga je dan door en draai je het deeg door de snijrollen. En voor lasagne ben je nu klaar. Ik sneed langwerpige plakken, groter dan die je in de winkel koopt, maar ik gebruik dan ook een grote ovenschaal voor mijn gerecht. De witte rechthoek is een lasagnevel uit de winkel, mijn rechthoeken zijn behoorlijk wat groter....



Ik maakte deze week geen lasagneschotel klaar, maar een cannelloni schotel. 
Hiervoor kookte ik eerst de lasagnevellen voor. Ik liet ze uitlekken op een theedoek, 
dekte dit af met wat olijfolie en nog een theedoek.


en kon vervolgens mijn cannelloni (opgerolde lasagnebladen) vullen met een heerlijke knolselderij-paddestoelenvulling. (klik)

Het grappige is, dat ik teveel maakte. Weggooien doe ik nooit, dus die bladen heb ik na het eten in de nog warme oven gedroogd. Zo maak ik ze weer lang houdbaar. Ik had meerdere vellen over en heb die vandaag gebruikt in een lasagneschotel. Ging perfect!

Experiment geslaagd en zelfs verder uitgewerkt. Ik weet nu dat ik de verse pasta ook nog kan bewaren.....

..... en, maak jij wel eens zelf pasta?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten