startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

vrijdag 22 april 2016

Citroenmelissesiroop maken

Het is nog wat vroeg in het jaar, maar ik maakte deze week alvast een paar liter citroenmelissesiroop!  Ik had er zin in en m'n jongens nemen het verfrissende drankje graag mee naar school!
Iedereen met een kruidentuin weet dat er naast groenblijvende vaste planten (of moet ik 'zichtbare' vaste planten zeggen, zoals salie, rozemarijn, tijm) ook vaste planten zijn die ondergronds overwinteren.  Ze zijn er wel maar je ziet ze niet. 
Dat is o.a. met munt, maggi en citroenmelisse het geval. Deze komen in het voorjaar vanzelf weer op. Ook citroenmelisse komt alweer goed op. Het is een echte woekerplant en vermeerdert vanzelf.  Ze blijft nog wat laag, maar is al goed te gebruiken. Wat blad in een kopje thee of in verfrissend water.
Dus als ik genoeg kan plukken, kan ik er ook siroop van maken, dacht ik.
Zo gedacht, zo gedaan!
En hier komt mijn recept.

Citroenmelissesiroop

Ingrediënten:
  • 16-18 kleine takjes citroenmelisse
  • 5 citroenen
  • 100 gr citroenzuur
  • 2500 g rietsuiker

Hoe maak ik het klaar:
Zorg voor verse takjes citroenmelisse, was ze schoon in een vergiet en doe ze in een grote pan.
Overgiet ze met twee liter water en breng het even aan de kook. Zet dan het vuur uit en laat het een nacht staan.
De volgende dag heb je sterke citroenmelissethee. Zeef het blad eruit en doe het vocht terug in de pan. Voeg de rietsuiker toe. Pers de citroenen uit en zeef het sap. Voeg dit ook toe en verwarm het vocht langzaam. Roer regelmatig en zet het vuur uit als je merkt dat de suiker opgelost is in de citroenmelisse. Als je het laat koken, heb je kans dat het gaat geleren en dan krijg je geen siroop maar een dikke saus.


Laat het mengsel afkoelen. Doe in een apart kommetje het citroenzuur en een kopje warm water. Roer dit goed, totdat het citroenzuur in het water is opgelost. Laat dit ook afkoelen.
Voeg daarna het citroenzuur toe aan de citroenmelissesiroop.

Schenk de siroop in brandschone, gesteriliseerde flessen.
Door de hoeveelheid suiker en door het citroensap en -zuur, is deze siroop wel twee jaar houdbaar.






















Nog even iets over de hoeveelheid suiker.
Suiker is niet echt goed voor een mens, dat weten we inmiddels wel.
Toch gebruik ik hier een enorme hoeveelheid suiker. Hoe zit dat?
Suiker kun je met mate gebruiken. Zorg alleen dat je er niet teveel van binnenkrijgt, bijv. via soepen, sausen etc.  Ik kies altijd voor een 'gezondere' soort zoals (biologische) rietsuiker. En als je veel zelf maakt, weet je precies wat je ergens in doet. Gebruik in geen geval vervangers met chemische namen zoals aspartaam. Dat is echt schadelijk.
Deze siroop verdun je met water en gebruik je met mate. Zo krijg je niet veel suiker binnen.
En suiker heeft een conserverende werking, waardoor producten langer houdbaar blijven. Dit wordt niet bereikt met suikervervangers.

Citroenzuur gebruik ik ook. Het is een natuurlijk bewaarmiddel en zuurteregelaar/antioxidant. Je kunt hiervoor in de plaats altijd vers citroensap gebruiken. Citroenzuur of citraat zit niet alleen in citroen, maar ook in kiwi, ananas en passievrucht.Het wordt te pas en te onpas aan allerlei producten toegevoegd (jammer) en heeft daarom een E-nummer gekregen (E 330). Ik vind het passend in deze siroop. Het is een natuurlijke stof en bij 'gewoon' gebruik, onschadelijk. Daarom durf ik dit wel te gebruiken. Je koopt citroenzuur  bij een Surinaamse toko of je kunt het bij de drogist vinden.

Voor gebruik: leng de siroop aan met water in een verhouding van 1 : 7.
Het is ook heel lekker met bubbeltjeswater.
Ik vind de smaak wat weg hebben van Rivella. Anderen noemen Tintelfruit, waar het op zou lijken.

O ja, mijn moeder vond de smaak van limonade wat 'vreemd' en zij maakte er weer een citroensaus van die ze serveerde bij vis. Je kunt de siroop eenvoudig wat laten inkoken tot saus. Serveer het eens bij ijs of een ander nagerecht.

Hoe het ook zij: wij vinden het lekker om te drinken!
Laat de zomer maar komen.


2 opmerkingen:

  1. Aspartaam is het meest onderzochte zoetstof die er bestaat en er werden na al die studies geen nadelige effecten gevonden voor mensen. Gelieve dus iets kritischer om te gaan met wat je schrijft (zie hier voor een algemeen artikel met wetenschappelijke bronnen: https://sciencebasedmedicine.org/are-artificial-sweeteners-safe/). Bio is ook niet bewezen gezonder te zijn voor mensen. Hoe dan ook bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Auro
      Bedankt voor je reactie. Hopelijk smaakte de citroenmelissesiroop goed.
      Wat betreft aspartaam... het is een niet natuurlijke zoetstof (groeit niet in m'n tuin zeg maar) en ik ga het niet gebruiken. Uiteraard zijn voor alles voor- en tegenstanders te vinden idem met biologische producten. Maar voel je vooral vrij om die producten te gebruiken die je zelf vertrouwt!

      Verwijderen