startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 7 september 2016

Mijn moestuin (35)

Wat zal ik eens deze week over "in mijn moestuin", schrijven.......
Ik weet het niet zo goed. Ik was namelijk niet veel in mijn tuin.
En dat kwam niet omdat ik met een boek onder de vijgenboom zat. Was het maar waar!

Eerlijk gezegd heb ik meer artsen en medisch specialisten gezien, gesproken en afspraken bij gemaakt, dan mij lief was en dat ik in mijn tuin was.
Voor één week, was het dan ook errug veel. Mensen die dit blog al langer volgen, merken  dat dit bericht niet alleen laat is, maar ook dat er weinig andere berichten verschenen. Mijn inspiratie was niet ècht op, maar  van sommig nieuws (lees: diagnoses) was ik aardig van slag en dat is nog zacht uitgedrukt.  Ondertussen heb ik het meeste nieuws min of meer een plekje gegeven.
Het gaat namelijk niet om mijn gezondheid, maar om die van mijn kinderen. Dát maakt het pas gevoelig!

Onze kinderen voeden we in zoveel mogelijk openheid op: over alles mag je praten. Dat is wat ook mijn prachtige tienerdochter geleerd heeft. Ze hoeft  zich nergens voor te schamen en daarom mag ik van haar ook delen wat er is.
Vanuit het niets namelijk, kreeg mijn prachtige meid een zware aanval en op een EEG-filmpje in het ziekenhuis was te zien dat ze epilepsie heeft.
Dát is schrikken, dát is zorgelijk en dát vraagt aandacht!
Vandaar dat mijn blog deze aandacht niet kreeg. Kinderen gaan vóór!!
Inmiddels zijn we aan dit nare nieuws een beetje gewend en het leven gaat door.
We maken er zelfs al grapjes over en dat is goed. Humor is genezend voor het hart..... en lachen is gezond!
Mijn dochter was niet de enige, ook mijn twee zoons hebben veel extra aandacht en begeleiding nodig.
Maar...... nu weer naar mijn tuin: snel de moestuin in!

Natuurlijk heb ik weer veel geoogst en  heerlijk gegeten uit eigen tuin, wat ik inmiddels al maanden doe.
Die diversiteit in wat ik kan oogsten: echt geweldig!
Ook zonder tuinplan, oogst ik elke dag ruim genoeg groentes, heb ik over om in te maken en uit te delen. Hier een mand vol met reuzencourgettes, wortels, tomaat, peper, en daaronder liggen nog vier komkommers.
We aten (ondanks alles) lekker.
Wist je dat je een stevige komkommer ook kunt bakken? Ik roerbakte een in stukjes gesneden komkommer en samen met ui en paddenstoelen ging dit door de spaghetti. Wat verse of gedroogde oregano erover en geraspte kaas.......
Verder aten we roti: met een vulling van aardappels, (weinig) sperziebonen en (de laatste) kouseband en tomaat. Een vers gekookt eitje erbij en gemarineerde, gebakken tofu: heerlijk!
Ik at de laatste rode bietjes: krootjes, uit eigen tuin. Lekker met het loof geroerbakt in knoflookolie, met blokjes feta erdoor en geserveerd met basmatirijst. Mijn favoriet: die mooie kleuren!
Klinkt niet verkeerd, toch?

Verder heb ik nog een paar mooie plaatjes van deze week.



Op het moestuindak van het kippenhok, had ik pluksla gezaaid. En zie hier..... het komt op en groeit mooi! Lekker dicht bij huis.






















Daarnaast staat mijn colakruid dat heel goed gegroeid is. Nu knip ik af en toe een takje af en drink ik 'cola-thee'. Klinkt maf, maar het is wel lekker. En het heeft niets te maken met die ongezonde frisdrank.

Soms heb ik niet genoeg aan mijn eigen tuin.
Hierover volgt later nog meer, maar ik laat je even dit plaatje zien:

Mijn appelboompje!
Het is een boompje met drie rassen op de onderstam geënt. Twee enten zitten boven elkaar. Het is nog een vreemd en ongevormd exemplaar, maar het heeft een appeltje.
Een ècht appeltje uit eigen tuin.
Leuk hè?

Maar........  nog niet genoeg voor een appeltaart!


















De schooltuinlessen zijn weer begonnen. Dit betekent dat de kinderen van groep 5 naar de wijktuin komen voor praktijkles. In het voorjaar krijgen zij een eigen tuintje, maar nu in het najaar, zijn er verschillende themalessen, die de lessen in de klas mooi ondersteunen en de kinderen alvast warm maken voor de 'eigen-tuin' lessen straks.
We begonnen de serie met een kennismaking op de tuin. Met een speurtocht en opdrachtenkaartjes konden de kinderen overal rondkijken en spelenderwijs dingen leren. Wat is een kruid eigenlijk? Wat groeit er allemaal in de kruidentuin? Waar en hoe kun je de temperatuur aflezen en hoe werkt de regenmeter? Leuke, nuttige dingen, die je het beste maar gelijk kunt zien en doen. Zeker de klas die ik nu les geef, leert het beste door te doen. Het zijn vrij drukke kinderen die voor het merendeel denk ik op een flat wonen. Toch hebben hun grootouders waarschijnlijk een grote tuin of een stuk land gehad in Suriname, Turkije of Marokko. Wat zullen deze kinderen volgend jaar trots zijn als ze zelf kunnen oogsten......
Als voorproefje voor de volgende week, mogen de kinderen een kijkje in de zogenaamde soeptuin nemen. Hier groeien de groentes waarvan de kinderen zelf volgende week een heerlijke groente-oogstsoep mogen maken. En niet alleen maken, maar ook heerlijk opeten, hoort daarbij!
De kop is er in ieder geval af, voor deze week!

Mijn eigen tuin op het wijktuincomplex, heb ik min of meer opgegeven. Wat is dat een mistroostig stukje tuin. Hier zie je het oprukkende 'strekgras'.......
op het stuk grond waar de aardappelen en uien stonden. Het ziet er hier op de foto mooi, helder groen uit, maar de wortels zijn bijna onuitroeibaar. Onder het gras is het een broedplek voor slakken, die in de schaduw en vochtigheid van het gras vrij spel hebben. Natuurlijk eten ze het gras niet op, maar onder de beschutting daarvan kruipen ze mijn tuin in om alle zachte, lekkere groenteplantjes op te eten.....

De bonen groeien niet, de krootjes zijn uitgehold, courgettes zijn aangevreten en sla heb ik niet eens meer teruggevonden.
Volgend jaar wil ik een ander tuintje!!

Gelukkig ben ik niet alleen afhankelijk van de oogst van dit stukje tuin......
Nee, mijn droom om het jaar rond uit de tuin te kunnen eten, geef ik nog lang niet op. De wintergroentes in mijn moestuin doen het fantastisch.
Daar staat namelijk: boerenkool, spruitkool, prei, palmkool, aardpeer, knolselderij, (winter?)bloemkool, snijbiet (als het niet vriest blijft het groeien), wortel, schorseneer.......  Gelukkig ben ik dáár nog niet uitgegeten!


En hier, in de kruiwagen lag een restje tuinafval.....
Met een paar regenbuitjes is het gewoon weer gaan groeien.


Onkruid vergaat niet! En dit is puur letterlijk bedoeld. ;)
Wel een reden om, als je een composthoop hebt, deze zo zuiver mogelijk te vullen. Gooi je er onkruid op, inclusief wortels, dan kun je deze compost maar beter niet over de tuin verdelen. Anders zaai je je eigen onkruid terug......

Over zaaien gesproken. Je kunt het hele jaar al zaad verzamelen, maar deze periode, de nazomer, is de tijd bij uitstek daarvoor. Ach, zelfs al heb je geen tuin, dan kun je dit nog doen.
Een paar weken geleden heb ik nog geschreven over 'doorschieten', het verschijnsel dat planten snel doorgroeien om zaad te maken, vaak aan een lange hoge bloemstengel. Dit gaat ten koste van de plant om te oogsten, maar je kunt het natuurlijk ook expres doen om zaad te winnen voor volgend jaar.
Zo heb ik korianderzaad gewonnen. De bladeren heb ik bijna niet kunnen oogsten, maar....


Kijk, deze kleine korianderbolletjes. Geschikt om zó te gebruiken in een gerecht, maar ook prima zaad voor volgend jaar. Het is zongedroogd. Alleen verpakken en labelen nog en natuurlijk vorstvrij en droog bewaren.


 
Op het tuinpaadje ligt dit zaad voor het oprapen. Het is vreemd gekruld en halvemaanvormig:
het zaad van de goudsbloemen.
Deze bloemen zijn niet alleen decoratief, maar ook goed te gebruiken in olie of zalf.
De Latijnse naam is immers: Calendula Officinalis.
Er volgt later deze week nog een blogje over.

Afrikaantjes bloeien dit jaar uitbundig bij me.
Afrikaantjes heb ik gezaaid, omdat dit aaltjes weert uit de grond.

Het zaad is super makkelijk te winnen. De verdorde bloemknoppen zitten vol met de langwerpige zaden, die aan één kant wit en één kant zwart zijn. Die mogen volgend jaar weer gaan groeien.
Iemand nog zaad nodig?

 Ook zonder tuin kun je zaad winnen om te bewaren.
We weten per slot van rekening niet of de AH weer de voorjaarsactie met 'de moestuintjes' gaat doen.
Neem een biologische vruchtgroente, zoals paprika, peper, tomaat of pompoen. Je weet dan zeker dat de vrucht onbespoten is, maar ook dat er met de plant niet gerommeld is, zoals bij genetisch gemodificeerde planten. Kies het mooiste exemplaar uit de winkel uit. Natuurlijk kun je de groente gebruiken, maar het zaad gooi je deze keer niet weg.
Nee, haal dit eruit, maak het zoveel mogelijk schoon van vruchtvlees, eventueel onder de kraan.
Doe je dit niet, dan gaat het schimmelen.
Laat het zaad drogen. Dat kan nu goed op een zonnige vensterbank of gewoon een warm plekje in huis.
Daarna verpak je het luchtdicht en in het donker en dan is het wachten tot het voorjaar.
Hierboven zie je wat zaad van een biologische, rode puntpaprika.

Let op dat het zaad dat je wilt gebruiken, niet van een hybride ras is..... Hybride houdt kortweg in, dat door zaadveredeling de plant bepaalde goede eigenschappen heeft gekregen van zowel de mannelijke als de vrouwelijke kant. Maar hybride rassen zijn niet zaadvast, waardoor je of onvruchtbaar zaad hebt of andere, ongewenste eigenschappen in de plant krijgt.
Het voert te ver om hier op in te gaan en ik weet er zelf nog lang niet  alles van, maar misschien zijn mijn ieniemienie pompoentjes, die ik van zelfgewonnen zaad heb gezaaid, ook van een hybride ras geweest.
Weet je wat?
Ik ga het volgend jaar opnieuw proberen.......

Tot volgende week!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten