startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 13 september 2016

Mijn moestuin (36)

Wat krijgen we toch een prachtige nazomer! Heerlijk! Maar eerlijk gezegd ben ik in de tuin een beetje lui aan het worden. Dat onkruid groeit wel, maar niet meer zo hard. En straks..... sterft het vanzelf af. Ik hoef van mezelf niet meer zoveel te wieden..... sowieso denk ik nu regelmatig: ach, als het vandaag niet lukt, dan morgen maar. Of volgende week of volgend jaar......
Is dat erg?
Is dat lui?
Ja, een beetje wel, maar soms is het goed om rust te nemen. Om het vol te kunnen  houden.
Mijn lieve kleutertje zingt de hele dag liedjes van school. Haar favoriete liedje gaat over het neerleggen van je bezem en het beste kiezen. En het beste ding is niet: de hele dag maar doorjakkeren. Rust nemen!!
Toch kan ik wel weer een moestuin blog vullen,  hoor!
En met de foto's kun je weer een goed beeld krijgen van wat ik afgelopen week in de tuin ondernam!

Deze week gaf ik op dinsdagochtend les en wat was ik blij met die paar spatjes regen die opeens vielen.
Het was namelijk de befaamde 'soeples' die aan de beurt is. Daar krijg je het warm van en als het dan buiten boven de 20 graden is....... oef!
De kinderen gingen enthousiast, in groepjes aan de slag. Warm of niet warm.....
Elk groepje kreeg de opdracht een ingrediënt te oogsten, te wassen, schoon te maken en te snijden. Klaar om daarna aan het kookteam, die bij twee pannen vol hete bouillon (plus laurierblaadje) stonden, te overhandigen.
 

In de soep komt natuurlijk:
prei
courgette
wortels
sperziebonen
ui/sjalot
kruiden
maïs

Alles is uitgeschreven op speciale opdrachtenkaarten.
Goed lezen is nog wel een dingetje!
Gelukkig zijn er genoeg begeleiders: moeders en vrijwilligers van de tuin.
Alleen met de maïs werd gecheat, die kwam namelijk uit de winkel, want de maïs van de tuin was nog niet volgroeid.
De kinderen zaten in groepjes aan tafel, met snijplanken voor zich. Elk kind had iets te doen.
Ik legde van tevoren nog even uit hóe een keukenmes te gebruiken (niet op de kop, bijvoorbeeld) en gelukkig waren er deze ochtend geen snij-slachtoffers.
Als eerste ging de courgette erin. Dit groepje was snel klaar.
Logischer is het om eerst de ui en de wortel toe te voegen, die moeten namelijk wat langer meekoken.
Maar vooruit, bij deze soep mag alles! 

Daarna werd er natuurlijk geproefd en gekeurd.
Wat een heerlijk soepje!
En vooral omdat het helemaal zelf klaargemaakt is!
Soepstengel erbij en smullen maar!
Ik maakte er gelijk mijn lunch van.
 

En na het koken en eten natuurlijk: AFWASSEN!
Nou, dat vonden deze meisjes geen probleem!
Zoals je ziet gebruiken we kunststof en aardewerk soepkommen en metalen lepels.
Dit komt overal vandaan, echt een allegaartje.
Het is zonde om voor elke school weggooiservies en -bestek te kopen.
"Denk aan het milieu!" dat staat, zeker op de tuin, hoog in het vaandel!


In mijn moestuin kwam ik een verrassing tegen:
Witte, of zachtroze frambozen!
Ze groeien goed, want de takken hangen vol.
Ik denk dat ik deze heb gekregen, maar ik was het kwijt.......
Deze frambozen zijn rijp als ze zachtroze zijn.
Mooi om te zien èn lekker!

Hier een broccoli zoals 't ie bijna gaat bloeien.
Dat gaat dus fout!
Bloeiende broccoli (zie je die gele bloempjes?!) is niet te eten!
Gauw oogsten.
En deze prachtige Chinese kool kon ik ook oogsten!
Eerlijk is eerlijk: die moest ik even wegen.
Deze 'kanjer' woog ruim 1200 gram.
Ik heb er twee keer van gegeten.
Eerst een lekkere salade met veel groentes en oosterse dressing, gebakken krieltjes in de schil en een roomdipje erbij.
En de andere helft Chinese kool roerbakte ik, samen met pittige roerbakblokjes, specerijen en mango.
Opgerold in een wrap likten de kinderen hun vingers erbij af!
Een herhaalfoto. Een paar weken terug liet ik een zielige Chinese kool zien, helemaal aangevreten door met name de slakken. Ik heb hem laten staan en ziehier!
Hij herpakt zich helemaal en begint gewoon te groeien!
Dit zijn de bloemen van de aardpeer, oftewel topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalem artisjok (Helianthus tuberosus)
De knolletjes oogst ik pas in de winter, maar van deze prachtige bloemen kan ik nu al genieten.

En ik zet ze ook gezellig op de vaas!

Over bloemen gesproken.....
ik vind ze niet zo thuishoren in een moestuin en eerlijk gezegd weet ik ze vaak geen plekje te geven. Mijn eigen drie of vier knolletjes dahlia's zijn ook spoorloos verdwenen, maar pas nu ik er over ga schrijven, denk ik er weer aan.

Gelukkig werk ik op de wijktuin en weten anderen heel goed wat ze kunnen doen met bloemen.
Er staan de prachtigste en kleurrijkste bloemen die je maar kunt bedenken: dahlia's, chrysanten, zinnia's en nog meer, waar ik de naam niet van weet......
Af en toe snijd ik een boeket voor thuis.
Ze zijn overigens ook te koop op de wijktuin!
Maar waarom zou je bloemen van een pluk- of wijktuin kopen?
Nou, ze zijn biologisch en dit houdt in dat:
1. er geen gif gespoten is
2. er originele vormen en kleuren voorkomen
3. ze lekker ruiken
4. het  gezond voor je is
5  ze je blij maken!
Koop je een boeket bloemen in de winkel, dan zijn dit bloemen die geteeld worden op een manier die ver van de natuur af staat. Alles wat je gebruikt om bloemen snel te laten groeien gaat ten koste van het product. En gif spuiten is sowieso behoorlijk onnatuurlijk.
Vroeger als kind roken bloemen nog lekker, maar wat je tegenwoordig koopt, is geurloos.
Ik zou zeggen: maak je zelf en je huis blij en vrolijk en ga voor biologische bloemen!


Hoe pluk of snijd je bloemen?
Belangrijk is dat je kijkt of bloemen 'vers' zijn, zodat ze langer op de vaas kunnen staan.
Bij Dahlia's kun je dit aan de achterkant zien aan de kelkbladen....
Maar bij de meeste bloemen zie je dit goed aan het hart.
Als dit nog vrij dicht is, is de bloem vers.
Mijn ervaring is wel dat knoppen op de vaas niet opengaan.
Verse bloemen kun je het best elke dag opnieuw vers water geven.
Mijn moeder zette bloemen 's nachts altijd in de koele bijkeuken, daar blijven ze langer goed van.
En natuurlijk snijd je de bloemsteel schuin af, zodat de capillaire werking groter is.
Dus de bloem kan het water beter opnemen.

Ach.... voor de rest houd ik er over op,  want ik heb er helemaal niet veel verstand van.

Wel mooie foto's nu!
Met een lekker wit wijntje erbij (een combinatie die nergens op slaat......)
Maar het staat prachtig in huis!
Ik geniet ervan.
Even afsluiten met weer wat groens.
In dit geval kruiden.

Leuk die aanbieding in de supermarkt: biologische kruiden voor één euro. Ik weet niet of ze afgehard zijn, maar dat is met dit weer geen probleem.
Even laten volzuigen met water, in een emmer.

Want hier zie je mijn verticale tuin. Tenminste, wat er van over is. Want bij een verticale tuin mag je geen dag overslaan met water geven. En ook als het regent!! 

In de vakantie heeft de huis- en dieroppasser erg haar best gedaan, alleen dit was het vergeten hoekje.
En het resultaat is.......... al mijn lekkere kruidenplantjes, op de munt na, dood.
Maar nu de peterselie erin!
Foto volgt nog......
Fijn, net voor de herfst! Kan ik weer lekker peterselie gebruiken.
Alleen...... nu niet vergeten water te geven!
Dat is wel een dingetje!

En nóg een ander stukje tuin:



Tadaa..... mijn balkontuin.
Met drie 'cherrytomaten' erop.
Het  is handig om vooral  tomatenplanten wat  te verspreiden.
Door de tomatenziekte, die besmettelijk is, voorkom ik zo dat alle tomaten verloren gaan.

Kijk hoe heerlijk m'n tomaatjes kleuren in deze nazomer.
Met de ochtendzon gaat dit het best.
Gelukkig, ik heb een balkon op het oosten.

Tot volgende week weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten