startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

maandag 2 januari 2017

Mijn moestuin (51 & 52)


Afbeeldingsresultaat voor wensen voor 2017






Allereerst wil ik iedereen die dit leest een heel goed, gezond en uitdagend 2017 wensen.
May your dreams come true!
Erg leuk dat je meeleest en ik hoop dit jaar weer veel blogs te schrijven om jou te inspireren. Inspireren voor een leefstijl die eenvoudig, groen en gezond wil zijn. Met daarin aandacht voor gezonde, vegetarische recepten, tips en ideeën vanuit de keuken, vanuit de moestuin en de natuur om ons heen.
Voor een leven waarbij je rekening houdt met en leeft met de prachtige natuur om ons heen, want we zijn niet de baas; slechts beheerders.........


Ik had van het moestuinjaar 2016 een evaluatie willen schrijven, maar ik heb de laatste week nog veel in de tuin gedaan en beleefd. Ik schuif het nog even op.

Eindelijk, eindelijk heb ik dan de ramen van mijn kas gezeemd...... ja, ja....  ik zag er tegenop, maar dat is dan ook niet voor niets. De kas op mijn moestuin telt 60 (!!) raampjes. Tel daarbij op dat er niet alleen een buitenkant is, maar ook een binnenkant en je begrijpt dat ik er even moed voor moest verzamelen! Daarentegen voelt het zó goed dat ik het gedaan heb.
Hier een vreemde vóór-foto en dat komt door de vieze ruitjes.......
In de tuin bij ons huis staat deze iets kleinere kas (10 ruitjes minder!) en ik kreeg gewoon zin om die ook schoon te zemen. Ik zat in de flow, zeg maar. Natuurlijk was het buiten koud, maar ik zorgde voor goed warm water, zodat mijn handen tenminste warm bleven. Hè hè.. . deze klus is lekker geklaard! De kasjes zijn schoon genoeg om er weer in te gaan werken in het voorjaar.

Wat zeg ik: voorjaar?!
Het begon al te kriebelen toen ik bij de kerstshow van de Intratuin  liep.
Want opeens herinnerde ik me dat ik nog een waardebonnenboekje van mijn dochter had gekregen, met daarin een heel lieve en voor mij inspirerende waardebon...........
Ik mocht hem gelukkig inwisselen, want dochterlief had flink verdiend met haar bijbaantje.
En de Intratuin hielp ook mee: de biologische zaden van Organic waren in de aanbieding. Hoe meer zakjes je kocht, hoe hoger het kortingspercentage.
Nou, ik zat me te verlekkeren voor het schap waar al die zakjes zaad hingen.


Ik kocht vijf zakjes zaad: spinazie, kervel, witlof en twee zakjes veldsla.
Geen enkele groente kun je nu zaaien, stond er te lezen. Maar ik weet wel beter. In januari kun je op een beschutte plek al prima spinazie zaaien.
Ik dacht aan mijn schone kas en zie het al voor me: heerlijk verse, groene blaadjes in februari op mijn bord........
Kervel is een kruid en groeit ook prima in een bak. Ideaal voor op het balkon of de verticale tuin. Witlof heb ik al twee jaar tevergeefs gezaaid, waarschijnlijk was het zaad niet goed verpakt en daardoor minder kiemkrachtig geworden. Dit jaar wil ik het opnieuw proberen.
Veldsla is gewoon heerlijk en een echte wintergroente. Ik moet alleen nog even wachten met zaaien: pas in september.

Of ik al kriebels voel komen?
Jazeker! Ik krijg er zin in.

Gelukkig kan ik nu nog steeds oogsten, al moet ik af en toe wat groentes kopen. Natuurlijk kies ik in de winkel voor biologisch: die groente heeft rustig kunnen groeien, op echte grond, zonder kunstmest en zonder dat het bespoten is. Altijd een goede keus!!

Hoewel het al heeft gevroren en ik fijn wat blokjes gehakte selderij in de vriezer heb liggen, kan ik nog gewoon verse selderij knippen uit mijn kruidentuintje. Frisgroen en kruidig! Ik gebruik het altijd voor door de nasi-zonder-zakjes-en-pakjes.

Nu is het de tijd om aardperen te oogsten en dat heb ik deze keer rigoureus gedaan. Ik had de veronderstelling dat de aardperen niet zo goed waren gegroeid, misschien door het natte voorjaar waardoor ook andere groentes dit jaar niet goed groeiden. Maar ik werd blij verrast......


Een hele emmer vol met knoestige, grillig gevormde gróte aardperen.
Heerlijke groente! Ik ga er lekker hartige taart mee maken, risotto, röti-koekjes......
En een paar ga ik terugplanten. Maar dan in een ander hoekje van de tuin.
Ze vermeerderen zich vanzelf en blijven altijd groeien.
Wil je dit ook? Je kunt nu nog aardperen kopen op een biologische markt of bij de Natuurwinkel. Eet er lekker van en stop er een paar in de grond.......

In de moestuin is het onkruid voor het grootste deel dood! Dat is fijn en geeft nu een goed overzicht waar wat staat en hoeveel ruimte ik heb.
De grond is slecht te bewerken aan de kant van de erfgrens: veel stenen en hele taaie boomwortels zitten onder de grond. Daarom heb ik er een paar jaar geleden voor gekozen om er struiken en boompjes te planten: een kiwiplant, frambozenstruiken, m'n appelboompje, een kruisbes en een aalbes groeien daar best. Alleen woekerde het onkruid daar weer tussendoor: bijna onuitroeibaar!


Halverwege de zomer had ik al een strook worteldoek gebruikt om het onkruid tegen te gaan. Met mooie uitsparingen voor de struiken. Hier zie je nog even dit zomerse plaatje.
Maar omdat ik ook mijn aardperen had gepoot tussen de struikjes, kon nog niet de hele strook langs de erfgrens met worteldoek worden afgedekt. En dat kan nu wel!
Ook de grond onder de bessenstruiken is een plek voor woekerend onkruid.
Daar moet ik nog nieuw worteldoek voor kopen, helaas was het worteldoek op.

Is worteldoek eigenlijk wel geschikt om te gebruiken? En is dat wel biologisch verantwoord?
Worteldoek is juist een heel goed alternatief voor tuinders die eventueel tegen onkruid willen spuiten.
Woteldoek laat water en voedingstoffen makkelijk door.
En jonge planten hebben door de afwezigheid van onkruid geen concurrentie en kunnen zich optimaal ontwikkelen

Toch zie ik het als tijdelijke oplossing. Als de onkruidwortels niet meer kunnen uitlopen en er geen fotosynthese proces plaats vindt, gaan op een gegeven moment die wortels dood. Dus na een paar jaar, kan het worteldoek weg en is ook deze strook beter bij te houden door gewoon te schoffelen.
Maar om te zeggen dat ik dáár ook zo naar uitkijk?!

Eerst ga ik deze week op een minivakantie naar Londen.
En dat kan nu prima, mijn tuin zal me niet missen. 
Mijn blogberichten liggen daardoor even stil, maar dat heeft dus een leuke reden.
Tot later.......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten