startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

maandag 28 augustus 2017

Appel-kokos-notenkoekjes

De directeur van onze school wil graag ideeën voor gezonde traktaties. Want ja, het label van "de gezonde school" moet wel waargemaakt worden. Door de ouders......... ;)
Fruit is het eerste waar je aan denkt, maar om naast de wekelijkse fruitdagen ook alleen-fruit te trakteren?!

Deze koekjes zijn een super alternatief. Ze bevatten appel, maar geen suiker, geen zuivel (lactosevrij) en geen ei. Wat wil je nog meer? Oh ja...... makkelijk en snel te bakken natuurlijk èn  'het oog wil ook wat'!

Ze zijn super healthy, maar grappig genoeg merk je dat bijna niet op.
Tenminste, mijn lieve, doch kritische kleuter vindt ze ook lekker! En neem van mij aan dat dit niet vanzelfsprekend is.........

Deze koekjes zijn eigenlijk elke dag goed om mee naar school te nemen!
Of neem ze lekker zelf mee als tussendoortje op je werk. Volledig verantwoord!
En doe je ze in een tupperware bakje, dan voorkom je onnodig plastic afval.

In deze tijd dat je zelf appels kunt plukken - of het nu  in het wild of van je eigen boompje is -  bak ik bakplaten vol!!

Appel-kokos-notenkoekjes

Ingrediënten:
  • 125 g bio tarwebloem
  • 125 g volkorenmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje gemalen zeezout
  • 50 g havermout
  • 100 g kokosolie
  • 1 appel
  • 3 el kokosrasp
  • 2 el kokosmelk
  • 2 el (suikervrije) pruimenjam
  • 40 g noten (amandelen of
    hazelnoten)
    Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Roer de bloem, het meel, bakpoeder, zout en havermout  door elkaar in een ruime kom. Schil de appel en rasp hem op een grove rasp. Voeg de appelrasp aan het meelmengsel toe. Smelt de kokosolie - de smelttemperatuur ligt rond de 28 graden - en roer dit door het mengsel, samen met de kokosmelk en de kokosrasp.

Vermeng en kneed tot een samenhangend geheel. Blijft het deeg wat droog, voeg dan een extra lepel kokosmelk toe.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een centimeter dik en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de deeglap met jam. Ik gebruikte zelfgemaakte pruimenjam, maar je kunt ook abrikozenjam of wat je maar lekker vindt, gebruiken. Neem je suikervrije jam, dan is dit recept volledig suikervrij, omdat er geen suikers aan het deeg zijn toegevoegd.
Neem de noten en hak ze fijn. Bestrooi de koek ermee.
Bak de koekjes in de oven in ongeveer 15 minuten gaar.

Snijd de plaat in vierkante stukken, zo groot als je de koekjes wilt hebben.
(Half)warm zijn ze super lekker, maar afgekoeld om mee te nemen, gaat ook prima.
Geniet ervan!


Pssssstt......... je mag er nog wel eentje nemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten