startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 20 december 2017

Frambozenspoom

Een spoom is een verfrissend en eetlustopwekkend drankje wat je serveert tussen twee gangen in.
Hoe chique om te serveren bij een uitgebreid kerstdiner.
Wist je trouwens dat het serveren van gangen pas halverwege de 19e eeuw begon? Voor die tijd werd al het eten tegelijk op tafel gezet.
Spoom klinkt  misschien wat spooky, maar is het niet.  Een ander woord voor spoom is 'boisson frappée', maar dat klinkt wel weer erg duur.

Ik maakte een frisse frambozenspoom met diepgevroren herfstframboosjes. 
En als er bij het kerstdiner  kinderen mee-eten: voor hen heb ik een alcoholvrije variant bedacht.

Frambozenspoom

Ingrediënten:
                       voor 6-8 glazen
     voor het frambozensorbetijs
  • 200 g bevroren frambozen (het is nu niet de tijd voor verse)
  • 50 g vruchtensuiker (fructose)
  • 100 ml water
  • snuf peper
     voor de alcoholische spoom
  • 1/2 citroen
  • witte vruchtensuiker
  • 7 dl rosé wijn 
   voor de non-alcoholische spoom
  •  7 dl appelsap of kinderchampagne


Hoe maak ik het klaar:
Begin 's morgens of een dag van tevoren met het sorbetijs te maken.
Super simpel eigenlijk, alleen je moet in de buurt van de vriezer blijven om het ijs regelmatig door te roeren.
Doe het water in een pannetje en voeg de suiker toe. Roer goed door en zo gauw de suiker is opgelost haal je het pannetje van het vuur en laat je het afkoelen.
Haal de frambozen uit de vriezer, voeg de suikersiroop toe en mix met de staafmixer alles tot een egale, helderrode massa. Voeg enkele draaitjes versgemalen peper toe, dit versterkt de zoetheid van de framboosjes.
Doe het ijs in een bak en zet in de vriezer. Roer elk half uur het ijs even goed door. Dit doe je om grove ijskristallen te voorkomen. Je kunt het ijs ook nog een keer mixen.
Na een uur of vijf is het sorbetijs goed om te gebruiken. Je hoeft het nu niet meer door te roeren, maar kunt het gerust nog een dag of een week in de vriezer bewaren.

Vlak voor het serveren haal je het sorbetijs uit de vriezer om het een beetje zacht te laten worden.
Kies mooie glazen uit en maak een suikerrandje voor het glas.
Meng water met het citroensap van een halve citroen en schenk dit in een diep bord. 
Neem een ander bord en strooi hierin een bodempje suiker.


Doop vervolgens de rand van het glas in het citroenwater en daarna in de laag suiker.
Et voilà......  een chique suikerrandje op je glas.

Schep nu een bolletje ijs in het glas
 
En schenk hier de rosé overheen.

Je verfrissende spoom is klaar.
Serveer onmiddellijk en geef er een ijslepeltje bij.
Je kunt voor de finishing touch nog een vers vruchtje of muntblaadje toevoegen.

Proost!

Variatietips: 
Neem in plaats van rosé eens witte wijn, appelcider of prosseco 
En voor de non-alcoholische variant:
appelsap, kinderchampagne of 7up

Wie zet er ook een spoom op het kerstmenu?
Laat je het me weten??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten