startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

vrijdag 19 januari 2018

Minestrone-oogstsoep

Echt de allerlaatste bleekselderij, de allerlaatste boerenkool, wat blaadjes Cavolo Nero en prei oogstte ik uit mijn wintermoestuin voor een lekkere Minestrone oogstmaaltijdsoep.


En soep, zeker deze lekkere vegan variant, wil je tijdens deze winterse dagen vast graag eten!
Het is simpel te maken want de ingrediënten kun je aanpassen naar wat er bij jou in de moestuin nog staat óf wat je aan seizoengroente kunt kopen.......

Minestrone-oogstsoep

             voor 6 personen
Ingrediënten:
  • 100 g gedroogde witte bonen (of neem bonen uit pot of blik)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 winterpeen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 kleine prei
  • handvol boerenkoolblad
  • handvol Cavolo Nero (palmkool)
  • 2 el olijfolie
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 liter groentebouillon
  • 100 g volkoren pasta zoals fusilli of macaroni
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper


Hoe maak ik het klaar:
Begin de avond van tevoren en zet de witte bonen in de week. Kook ze de volgende middag in ruim een uur gaar. Ik zet ze nog vroeger op en laat ze verder garen in mijn hooimadam.
Maak de groentes schoon: was ze en snijd ze in kleine stukjes. Verwarm de olijfolie in een grote soeppan. Bak hierin eerst de ui en knoflooksnippers zachtjes aan. Voeg daarna de overige verse groentes toe. Varieer hiermee gerust naar wat je voorhanden hebt, gebruik andere hoeveelheden, net wat uitkomt. Snijd de verse rozemarijn fijn en ris de tijm van de takjes. Bak deze ook mee in de soeppan. Maak groentebouillon van bouillonpasta (zie recept in het vorige blog) of vegan bouillonpoeder. Gebruik genoeg voor 2 liter. Voeg ook de bouillon en de witte bonen toe.
Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna lager. 
Laat de groentes zachtjes gaar pruttelen in ongeveer 20 minuten.
Voeg de laatste 10 minuten de pasta toe. 
Laat de soep verder garen tot de pasta gaar is. 
Breng goed op smaak met versgemalen peper en zeezout.
Serveer met knapperig afgebakken stokbrood of bak zelf eens 
hartige broodjes, scones of muffins voor bij de soep.
Eet smakelijk
Enneh.... verbrand je mond niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten