Stompkaarsen die ook echt goed opbranden.
Het was al weer en paar jaar geleden dat ik voor het laatst kaarsen maakte.
Terwijl ik net aarzelde of ik er nog wel aan zou beginnen - iets met teveel hobby's enzo - ben ik over dit resultaat.....
erg tevreden. Zelf gemaakt!!
Eigenlijk wilde ik in november kaarsen maken, je weet wel: net op tijd voor Advent en voor de Kerst. Maar dat lukte me dus niet!
Maar dit resultaat vind ik verbluffend en dat niet alleen, ik vond het ook erg leuk om te doen.
Heb er een dag voor uitgetrokken, maar dan heb je ook wat.
Ik ga dit jaar vast vóór Kerst nieuwe kaarsen maken.:)
Je recyclet namelijk de was van oude kaarsen, door oude kaarsstompjes te bewaren. Vraag ook
anderen voor je te sparen ;)
Deze restanten smelt je om, giet ze in een mal, voegt een lont toe en dat is het eigenlijk al in een notendop. Lonten kun je heel goedkoop per meter kopen, maar je kunt ook oude lonten recyclen of zelf lont maken, bijvoorbeeld door ze te haken van katoen.
Kaarsen maken: het is niet zo moeilijk, je moet het alleen even weten.
Oh ja, er zijn bronnen die beweren dat kinderen hierbij goed kunnen helpen, maar gesmolten kaarsvet is gloeiend heet. En bij stompkaarsen moet je dit kaarsvet gieten..... daar wil je geen ongelukjes mee.
Ik zou het je niet aanraden.
Werkwijze stompkaarsen maken
- kaarsstompjes in allerlei kleuren en maten
- kaarslont
- chipskokers (bijv. van Pringles) of andere vormen die je als mal gebruikt
- lege blikken
- zeef
- maatbeker
- satéprikkers
- knijpers of plakband
- hamer
- één spijkertje
- borduurnaald
- bevroren koelelement
Het belangrijkste, kwam ik ook nu weer achter, is dat je heel netjes werkt òf de keuken van tevoren beschermt tegen druppend of spetterend kaarsvet. Je werkt rondom het fornuis omdat je de was au-bain-marie moet smelten. Ik dekte het fornuis en het aanrechtblad ernaast af met aluminiumfolie. Werk dus alleen daarboven;).
Zet een pan halfvol water op het vuur en zet daarin de blikken.
Twee kleine pannen kan handig zijn, één grote pan kan ook, maar let op dat de blikken niet omkiepen en er water bij het kaarsvet komt. Dan branden de kaarsen echt minder goed :(
Het is handig om een paar verschillende blikken te hebben, zodat je de kaarsrestanten per kleur kunt smelten. Kleuren mengen gaat heel goed, dus bedenk welke kleur je graag wilt.....
Laat al het kaarsvet smelten. Prepareer ondertussen de mallen.
Ik gebruikte lege chipskokers van Pringles. Heb er heel lang over gedaan om ze te sparen want ik moest mijn kinderen ertoe zetten deze bussen leeg te eten ;)
Het praktische van deze chipskokers is, dat de buitenkant van karton is, maar de binnenkant bevat een geplastificeerd laagje. Hierdoor blijft de chips knapperig en trekt de hete was niet in het karton.
De Pringlesbussen blijven niet heel, maar zijn perfecte kaarsenmallen.
Eerst maakte ik een gaatje in de bodem. Ik gebruikte hiervoor een spijkertje.
Vervolgens deed ik de lont in de borduurnaald, voor zover dat ging.
De lont haalde ik via de onderkant van de bus door het gaatje heen.
Onderaan moet je even de lont doorknippen, anders krijg je de bodem, waar de lont achter geknoopt is, er niet af.
Het is een matte kaars geworden die juist daardoor een rustieke uitstraling heeft.
Ik gebruikte lege chipskokers van Pringles. Heb er heel lang over gedaan om ze te sparen want ik moest mijn kinderen ertoe zetten deze bussen leeg te eten ;)
Het praktische van deze chipskokers is, dat de buitenkant van karton is, maar de binnenkant bevat een geplastificeerd laagje. Hierdoor blijft de chips knapperig en trekt de hete was niet in het karton.
De Pringlesbussen blijven niet heel, maar zijn perfecte kaarsenmallen.
Eerst maakte ik een gaatje in de bodem. Ik gebruikte hiervoor een spijkertje.
Vervolgens deed ik de lont in de borduurnaald, voor zover dat ging.
De lont haalde ik via de onderkant van de bus door het gaatje heen.
Ik leg aan de onderkant een knoop in de lont.
Hij kan er nu niet meer doorheen schieten.
Nu is het heel belangrijk dat de lont strak komt te staan.
Dit kun je doen door een saté prikker op de rand te leggen en hier de lont strak omheen te draaien.
Zet de lont vast met een knijper of met plakband.
Plakband werkte bij mij niet zo goed en zeker als er wat kaarsvet op druppelt, moet de lont natuurlijk niet losschieten.
Zet voor de zekerheid de mal voor de kaars op het platte gedeelte van een koelelement.
Door de bodem kan er altijd een klein drupje kaarsvet lekken, maar door de kou, stolt het dan onmiddellijk.
De gesmolten was die je hebt verkregen door de kaarsstompjes te laten smelten, zal niet altijd zo schoon zijn. Er kunnen restjes lont in zitten, stickerrestanten of andere troep.
Zeef het kaarsvet door een oude zeef (let op: die krijg je nooit meer schoon!) en doe het dan gelijk in een kom of maatbeker met schenktuit.
Het kaarsvet kun je een paar minuten laten staan, maar bedenk dat het al gedeeltelijk gaat stollen als het niet meer verwarmd wordt.
Werk dus voorzichtig en werk door.
Als de mal gevuld is met kokendheet kaarsvet, laat je de kaars afkoelen.
En dit duurt bij deze dikke kaarsen wel een paar uur.
Ik had een heleboel kaarsen te maken, dus ik ging gewoon door, maar
Nu is het heel belangrijk dat de lont strak komt te staan.
Dit kun je doen door een saté prikker op de rand te leggen en hier de lont strak omheen te draaien.
Zet de lont vast met een knijper of met plakband.
Plakband werkte bij mij niet zo goed en zeker als er wat kaarsvet op druppelt, moet de lont natuurlijk niet losschieten.
Zet voor de zekerheid de mal voor de kaars op het platte gedeelte van een koelelement.
Door de bodem kan er altijd een klein drupje kaarsvet lekken, maar door de kou, stolt het dan onmiddellijk.
De gesmolten was die je hebt verkregen door de kaarsstompjes te laten smelten, zal niet altijd zo schoon zijn. Er kunnen restjes lont in zitten, stickerrestanten of andere troep.
Zeef het kaarsvet door een oude zeef (let op: die krijg je nooit meer schoon!) en doe het dan gelijk in een kom of maatbeker met schenktuit.
Het kaarsvet kun je een paar minuten laten staan, maar bedenk dat het al gedeeltelijk gaat stollen als het niet meer verwarmd wordt.
Als de mal gevuld is met kokendheet kaarsvet, laat je de kaars afkoelen.
En dit duurt bij deze dikke kaarsen wel een paar uur.
als de kaarsen afkoelen, ontstaat er aan de bovenkant een gat, een holletje.
Ik weet ook niet precies waarom en hoe, maar het is zo. Bij deze oranje kaars zie je dit goed.
Je kunt het zo laten, want als je de kaars gaat branden, zie je het al snel niet meer. Als je een kaars cadeau wilt doen, is het echter mooier (en professioneler) om wat kaarsvet erbij te gieten als de kaars is afgekoeld. Zo krijg je een mooie bovenkant.
En soms moet je dat nog eens herhalen.
Bij deze kaars is dat bijvoorbeeld goed gelukt.
Hoewel de kleur van de bovenrand een beetje afwijkt.
Maar ach, dat is niet zo erg.
Je kunt hier ook bewust gebruik van maken, zoals bij deze oranje-gele kaars.
Leuke effecten krijgt je bijvoorbeeld ook als je de kaars opbouwt uit allerlei kleurlaagjes .
Giet wel elke keer een nieuw laagje bij de kaars, als het andere laagje is afgekoeld.
Je kunt tijdens het kaarsvet inschenken de mal ook scheef houden.....
Kijk maar wat er dan gebeurt.
In ieder geval laat ik de kaarsen een nacht afkoelen en uitharden.
De volgende dag
gaat de mal kapot en ook dit is weer zo gemakkelijk met deze chips kokers. Ik knipte de bovenrand in en scheurde vervolgens op de plakranden de bus verder open.Onderaan moet je even de lont doorknippen, anders krijg je de bodem, waar de lont achter geknoopt is, er niet af.
Het is een matte kaars geworden die juist daardoor een rustieke uitstraling heeft.
Wil je geen Pringles bussen gebruiken of heb je die niet: je kunt ook kaarsen maken in een wc-rolletje.
De kaarsen zijn dan ongeveer de helft qua dikte, zoals je hierboven ziet.
Hoe je kaarsen maakt met wc-rolletjes als mal, staat heel duidelijk hier beschreven. Dit leuke blog heet "de gulle aarde" en ik heb meerdere berichtjes over het maken van kaarsen onder elkaar gezet. Doe er iets leuks mee;)
De kaarsen zijn dan ongeveer de helft qua dikte, zoals je hierboven ziet.
Hoe je kaarsen maakt met wc-rolletjes als mal, staat heel duidelijk hier beschreven. Dit leuke blog heet "de gulle aarde" en ik heb meerdere berichtjes over het maken van kaarsen onder elkaar gezet. Doe er iets leuks mee;)
Ik maakte 12 stompkaarsen en toen waren mijn mallen op.
Maar mijn kaarsvet nog niet.
Wat ik met het overige kaarsvet deed, schrijf ik in een volgende blog.
Want er kan nog veel meer......
Ken je trouwens deze tip?
Als je de kaars gelijkmatig wilt opbranden, zonder dat hij gaat druipen of
kaarsvet lekken, strooi dan bovenop rondom de lont, wat zout.
Je krijgt geen druipkaarsen meer, het werkt echt!
Maak jij wel eens kaarsen?
Als je dit nu - ondanks mijn enthousiaste betoog - niet gaat doen,
wil je dan voor mij kaarsstompjes sparen?? ;)
Ik kan ze wel gebruiken!
Hi Tamar,
BeantwoordenVerwijderenLeuk: je blog!
Ik heb een vraag over het zelf stomp-kaarsen maken:
Wat als je nou geen kaars-stompjes hebt? Waar kan ik dan de wax(?) vandaan halen of kopen?
Tnx!
Dank je wel😊
VerwijderenAls niemand kaarsstompjes voor je spaart, kun je online of bij een kaarsenwinkel paraffine oftewel kaarsenwas kopen. Het handigst is het om korrels of pastilles te kopen, dat werkt het beste. Aangeraden wordt om er dan ook stearine bij te kopen voor betere kaarsen en langere brandduur. Let op - maar dat geldt ook voor mijn stompjes - dat deze kaarsen geen gezonde stoffen produceren tijdens het branden. Je kunt ook kiezen voor kaarsen van bijenwas: puur natuur en beter voor het milieu en je gezondheid. 😇