Wat is 'tie toch bijzonder, die kweepeer! Een vergeten fruitsoort......
Nou, wat mij betreft komt daar verandering in!
Want de kweepeer is niet alleen heerlijk om te verwerken in gelei, jam, koek en bonbons.....
Hij is ook gezond en zelfs helend.
Zo maakte ik, terwijl ik eigenlijk bezig was om kweepeergelei te maken, ondertussen een gel op basis van de pitjes van de kweepeer.
Nou, wat mij betreft komt daar verandering in!
Want de kweepeer is niet alleen heerlijk om te verwerken in gelei, jam, koek en bonbons.....
Hij is ook gezond en zelfs helend.
Zo maakte ik, terwijl ik eigenlijk bezig was om kweepeergelei te maken, ondertussen een gel op basis van de pitjes van de kweepeer.
Deze gel of zalf is zó simpel te maken dat het bijna gênant is om er een blog over te schrijven,
maar ik doe het toch!
De pitjes van de kweepeer zitten bomvol pectine. Eetbaar zijn de pitjes niet, omdat er ook blauwzuur in zit, in de vorm van amygladine. Dit is een potentieel giftige stof, maar voor uitwendig gebruik kan dit geen kwaad. Als de pitjes heel blijven, is het onschadelijk.
Klovenzalf van kweepeerpitjes
Benodigdheden:
- schoon glazen potje
- verse pitjes van de kweepeer
- water of alcohol
Hoe pak ik dit aan:
Ik schreef al eerder dat je van de kweepeer niets moet weggooien. De schil en de pitjes zitten vol pectine en deze stof zorgt voor binding.
Maak je dus gelei, jam of likeur of bereid je kweeperen met kip of rodekool..... wát het ook is: verzamel de pitjes bij het doorsnijden van de vruchten. Soms wordt aanbevolen om de pitjes mee te koken, maar je kunt altijd een deel achterhouden.
Was de pitjes níet af, maar doe ze, slijmerig als ze zijn, in het goed schoongekookte, glazen potje wat je hebt klaarstaan. Mijn handen werden gelijk overdekt met een soort slijmlaag, maar ze voelden daarna ook heel zacht aan.
Dat belooft wat!
Als je een laagje pitjes hebt, voeg je wat water toe, zodat ze net onder staan. Je zult zien dat na enige tijd - bij mij gebeurde dit al na een half uur - het water dik wordt, tot er een soort gel ontstaat.
Dit is dus eigenlijk de zalf en het is ook direct bruikbaar als zalf.
Als het erg dik wordt, kun je wat meer water toevoegen, zodat je ook meer gel krijgt.
Na twee dagen zeef je de pitjes eruit.
Bewaar deze gel of zalf in een afgesloten potje in de koelkast.
Het is niet lang houdbaar, omdat er verder geen enkele toegevoegde stof in zit, geen conserveringsmiddel, geen E-nummers of wat dan ook. Geeft dat geen goed gevoel? Zo'n pure zalf!!!Heel verzorgend voor de nog zachte en dunne kinderhuid en uitermate geschikt bij een droge, ruwe of schrale huid.
Bij kloven werkt deze gel vooral goed.
De laatste jaren heb ik elke zomer wel een keer last van een kloof in mijn voet. Op zo'n vervelend plekje, vlakbij mijn grote teen. Meestal heb ik er in de winter geen last van, omdat mijn voeten dan minder droog zijn.
Dus ik was al bang dat ik deze klovenzalf niet zelf kon uittesten.
Maar alsof ik erom gevraagd had, kreeg ik ineens een bekend pijnlijk gevoel aan mijn voet.
Ja, hoor! Vanuit het niets een kloof (diepe scheur in mijn huid die gemeen pijn doet).
Omdat ik de dag erop veel moest lopen, besloot ik de gel gelijk uit te proberen.
Ik las ergens dat het voldoende is om deze zalf zo'n twee keer per dag te smeren. Ik deed dat maar in het kwadraat. Nu drie dagen later, kan ik zeggen dat ik niets meer van mijn kloof voel.
He's gone….
Echt een wondermiddel dus, deze klovengel.
Het handige bij het maken van deze zalf, is dat je het elke keer gewoon kunt aanvullen.
Gebruik je nieuwe kweeperen? Verzamel de pitjes en voeg ze weer toe aan je potje met gel.
Zo kreeg ik van 3 kilo kweeperen ongeveer 200 ml gel, gezeefd.
Oh ja, heb je geen enkel probleem met het uitwendig gebruik van alcohol, dan kun je deze klovenzalf ook maken door in plaats van water alcohol te gebruiken.
Overgiet de pitjes dan met alcohol. In plaats van (medicinale) alcohol kun je ook sterke drank als jenever of wodka gebruiken (38% vol).
Door de alcohol is deze gel nu veel langer houdbaar, ga gerust uit van een half jaar.
Het nadeel is dat alcohol als eigenschap heeft dat het je huid uitdroogt. Dus als je op een droge huid alcohol gebruikt, gebeurt er niet precies wat je zou willen dat er gebeurt...…. denk ik;)
En voor een kinderhuid zou ik het niet gebruiken.
Nou ja, kies zelf wat bij je past en probeer uit wat voor jou werkt.
Ik ben blij met mijn potje klovengel en vooral met het resultaat wat ik ermee heb bereikt!
Ga jij het ook eens maken en uitproberen?
Hoeveel pitjes op hoeveel water of alcohol?
BeantwoordenVerwijderenVandaag ga ik deze gel maken. Ben benieuwd. Alleen weet ik de verhoudingen water, alcohol en pitjes niet.
BeantwoordenVerwijderenJe kunt ervoor kiezen om òf water òf alcohol te gebruiken, maar vermengd zou ik niet doen.
BeantwoordenVerwijderenNeem een smal, klein potje waar je de pitten in doet en overgiet vervolgens met water tot ze net onder staan! De hoeveelheid gel die je uiteindelijk krijgt, ligt dus aan je hoeveelheid pitjes en de grootte van je potje. Succes!!
Bedankt voor je recept. Ik heb wel van alle pitten die ik bewaard heb, de beschadigde pitten; en dat waren er heel wat uit gehaald. Dit juist zoals je beschrijft het blauwzuur- amygladine wat in de pitten zit. Zeker als je zo' n mooi huidproduct van maakt wil je dat er liever niet in.
BeantwoordenVerwijderenAltijd goed om zorgvuldig te zijn. Geniet van je pure huidproduct😊
Verwijderen