startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 29 december 2018

Pepermuntballen zelf maken

Wát is al dat eten tijdens de feestdagen overvloedig en aantrekkelijk. Eet jij ook wel eens nét iets  teveel? Natuurlijk mag je tijdens een feest wat meer genieten van lekker eten en zoetigheid dan anders, maar...……. teveel is nooit gezond en kan allerlei klachten geven.

Bij restaurants zie je bij de uitgang vaak een schaal met pepermuntjes staan en die lijken dan precies het enige te zijn waar je nog zin in hebt na een uitgebreid diner.
Zit het in de frisse smaak van menthol wat op tandpasta lijkt? Of is pepermunt misschien goed voor je maag?


Ik maakte zelf pepermuntballen en deed een klein onderzoekje waarom pepermunt niet alleen lekker maar ook gezond is.
Het leuke van zelf iets maken, is dat je precies weet wat er in zit.
Iets zelf maken kost vaak minder geld en is beter omdat je geen extra plastic verpakkingen koopt.
Deze pepermuntballen zijn snel en simpel te maken en bij mij kan dit leuke werkje van mijn to-do-list af.
Waarschuwing: niet geschikt voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. ;)

Pepermuntballen 

              voor ong 20 stuks
Ingrediënten:
  • 175 g poedersuiker
  • 1/2 eiwit
  • 3 - 4 druppels pepermuntolie van goede kwaliteit
Hoe maak ik het klaar:
Klop het eiwit los en licht schuimend met een vork. Je hebt de helft nodig, maar de andere helft kun je prima één tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
Zeef de poedersuiker en voeg het eiwit toe. Goed roeren met een vork. Doe de druppels pepermuntolie erbij en kneed tot een soort deeg.
Ik heb dit een paar keer uitgeprobeerd.
Als het mengsel nog op zalf lijkt, is het te vochtig, voeg dan wat extra poedersuiker toe.
Het kan ook zijn dat je met een kleiner ei het niet goed tot een deeg krijgt. Voeg dan enkele druppels water toe. 
Met dit witte deeg, wat wel wat op marsepein of fondant lijkt, kun je allerlei figuren maken.
Ik ging voor de standaard pepermuntballen en voor pepermuntkussentjes. Voor die laatste maakte ik lange rollen die ik daarna doorknipte.

Maar als je creatief bent, kun je ook sneeuwpopjes maken, zelfs Olaf moet te doen zijn. (mijn dochter zit net 'Frozen' te kijken, dus vandaar dit idee.....)
Zet de pepermuntfiguren een nachtje in de koelkast om op te laten stijven.
Omdat er rauw eiwit in zit, moet je voorzichtig zijn met jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Deze pepermuntjes zijn op een koele, droge plaats wel een half jaar houdbaar. Wedden dat ze zó lang niet blijven liggen?

Nog even een antwoord op de vraag waarom pepermunt  er altijd nog in gaat na de maaltijd. Iets waar je soms naar lijkt te 'snakken' na het eten.

Etherische of essentiële olie
Ik gebruikte pepermuntolie en dat is een etherische of essentiële olie.

Via een vriendin heb ik inmiddels verschillende goede essentiële oliën in huis. Het zijn vluchtige, aromtische verbindingen die worden gevonden in plantendelen zoals bloemen, zaden, wortels, schors etc. Sommige planten produceren etherische oliën in een hoeveelheid waardoor ze 'geoogst' kunnen worden. Meestal worden ze door stoomdestillatie gewonnen. De etherische olie vervliegt met de stoom die door de plant wordt geleid. Nadat de stoom is afgekoeld tot water, kan de etherische olie hiervan worden gescheiden.
Bij citrusvruchten wordt vaak de methode van koude persing gebruikt. De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en de olie komt tevoorschijn.

Geniet je ook wel eens van de geur van lavendel, verse munt of versgeperst sap van een mandarijn of sinaasappel? Dan ervaar je eigenlijk de aroma's van de essentiële oliën.
Van nature zijn deze oliën anti-bacterieel en hebben ze krachtige, reinigende eigenschappen.
Essentiële oliën worden gemakkelijk door de huid opgenomen en kunnen ook als voeding worden gebruikt om de vitaliteit en gezondheid te helpen bevorderen.
Veel etherische oliën zijn in veel verschillende culturen en door alle tijden heen al veelvuldig toegepast vanwege hun medicinale en therapeutische werking. 

Pepermuntolie
De pepermuntolie, die zo'n heerlijk frisse geur en smaak heeft, wordt bereid uit een extract van gedroogde bladeren van de pepermuntplant (Mentha Piperita en Mentha Avensis). Het belangrijkste bestanddeel van deze plant is levo-menthol.
Pepermuntolie bevat 35 tot 60% menthol.
Menthol is een verkoelend product en wordt daarom niet alleen in desserts, thee en snoepjes gebruikt, maar ook in tabak, shampoo, zeep, huidcrème, tandpasta, scheerschuim etc. etc.
Maar medisch gezien is pepermunt ook erg nuttig.
Het werkt goed tegen menstruatiekramp, neusverkoudheid, griep, spanningshoofdpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Hé.....  dit lijkt een antwoord op de vraag waarom pepermuntjes in elk restaurant te vinden zijn.
Als gasten toch iets te veel hebben gegeten, is een pepermuntje eigenlijk een soort pilletje tegen een opgeblazen gevoel, buikpijn en krampen.....
Vandaar!



Voor de zekerheid heb ik deze periode pepermunt in huis. Leuk zelfgemaakt!
Met een man en een zoon met regelmatige buikklachten, kan het geen kwaad om deze pepermuntjes het hele jaar door te maken.
Om niet teveel suiker binnen te krijgen door steeds maar pepermunt te eten kun je de geur van etherische olie ook met een diffuser in je huis verspreiden.

Enneh…. ook al lijkt alles lekker, eet deze dagen niet teveel.
Want pepermunt is wel gezond, maar het is geen tovermiddel.

Doe jij wel eens wat met etherische oliën?
Wat zijn jouw ervaringen?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten