Meestal is het andersom: dan heb ik fruit - in dit geval appels - over en ga ik kijken wat ik ermee kan klaarmaken.
Nu had ik fléssen over: al keurig uitgekookt stonden ze klaar. Het verwachte druivensap bleef uit, daar had ik te lang mee gewacht en de druiven waren inmiddels rozijntjes (ha, ha, met pit) geworden.
Maar nu.....
Zonde van mijn werk om die flessen weer op te bergen voor volgend jaar.
Nu had ik fléssen over: al keurig uitgekookt stonden ze klaar. Het verwachte druivensap bleef uit, daar had ik te lang mee gewacht en de druiven waren inmiddels rozijntjes (ha, ha, met pit) geworden.
Maar nu.....
Zonde van mijn werk om die flessen weer op te bergen voor volgend jaar.
Okay.... dan maak ik eens appelsap!
Ik had nog een mand vol met appels staan. Zogenaamde moesappels: niet mooi van vorm en met rotte of beurse plekjes.
Met appels kun je heel veel doen en ik leef me daar ook echt mee uit. Maar appelsap maken stond nog op mijn to-do-list dit jaar en ook daar is nog genoeg mee te doen. Zo kun je er later - naast dat je het opdrinkt - nog cider, siroop of stroop van maken. Ik wil er vandaag graag appelstroop van maken en stap één is daarvoor dus..... het maken van appelsap!
Met appels kun je heel veel doen en ik leef me daar ook echt mee uit. Maar appelsap maken stond nog op mijn to-do-list dit jaar en ook daar is nog genoeg mee te doen. Zo kun je er later - naast dat je het opdrinkt - nog cider, siroop of stroop van maken. Ik wil er vandaag graag appelstroop van maken en stap één is daarvoor dus..... het maken van appelsap!
Er zijn twee manieren om appelsap te maken.
Op de koude manier: met een sapcentrifuge of slowjuicer
Of op de manier waarbij je de appels verhit: met de sappan of op de ouderwetse manier!
Op de koude manier: met een sapcentrifuge of slowjuicer
Of op de manier waarbij je de appels verhit: met de sappan of op de ouderwetse manier!
Ik heb al veel over de sappan uitgelegd in het blog over bessen ontsappen. Klik hier om daar meer over te lezen.
Je kunt met deze twee verschillende methoden vast al wat verschillen raden.
- Vers koudgeperst sap is maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast.
- Appelsap verkregen door verhitting is wel een jaar houdbaar.
- Vers koudgeperst sap bevat nog alle vitamines en mineralen. Puur sap....
- Verhit appelsap bevat nog veel mineralen en gezonde stoffen, maar B-vitamines en vitamine C verdwijnen voor het grootste deel door verhitting.
Er zijn ook overeenkomsten:
- Je voegt géén suiker toe
- Het schoonmaken van de appels gaat snel, je hoeft ze niet te schillen
Ik gebruikte deze keer de sappan, die speciaal gemaakt is om met stoom het sap uit fruit vrij te maken.
De sappan bestaat uit drie delen. In het onderste compartiment doe je water, in het bovenste deel doe je het fruit. Het middengedeelte is bedoelt om het sap in op te vangen. Als het water kookt, maakt de stoom van het kokende water de plantencellen kapot. Stoom is agressief. De wild botsende watermoleculen kunnen daarom in een korte tijd de celwanden van het fruit kapot maken zodat aroma's en vocht vrijkomen en weglekken. Het sap loopt door de gaatjes in het middengedeelte, waar ook een kraantje met een slangetje aan zit. Op deze manier kun je het sap makkelijk opvangen en in flessen doen.
Heb je geen sappan en wil je toch sap maken? Doe het dan op de ouderwetse manier, door het fruit in een grote pan te koken met een klein laagje water. Kook tot het fruit zacht en kapot is en giet het fruit dan in een zeef met neteldoek. Wat erdoorheen loopt, vang je op: dat is het sap.
De appels voor appelsap hoeven niet geschild te worden.
Verwijder wel de lelijke en zachte plekjes. Snijd de appels in stukken en verwijder ook het klokhuis.
Appels bevatten van zichzelf voldoende vruchtsuikers, dus suiker hoeft niet te worden toegevoegd.
Doe de appels in de pan en laat ze zestig minuten lang stomen (of koken). Korter levert minder sap op, langer levert meer verlies van voedingsstoffen op.
Het sap laat ik vanuit de sappan via een slangetje in de schone en met kokend heet water omgespoelde fles lopen.In het bovenste compartiment blijven de appels gewoon liggen. Ik had niet zoveel sap als ik had gedacht: nog geen twee liter.
Maar het leuke is, dat ik de appels bovenin gewoon kan gebruiken voor appelmoes.
Ik voegde uit de losse pols wat suiker toe en met de staafmixer pureerde ik de appel(schillen) fijn.
Grappig: ik maak eigenlijk altijd appelcompote en dat is veel meer werk, doordat ik alle appels netjes schil. Nu heb ik appelsap en als bijproduct wél zes(!) potten appelmoes. Ik ben er blij mee.
Niet alleen mijn lege flessen zijn gevuld, ook de lege en al schoongemaakte potjes die op hun bestemming stonden te wachten, zijn gelijk gevuld.
Dat is nog eens handig...… ga ik vaker doen!
Dat is nog eens handig...… ga ik vaker doen!
Heb jij wel eens zelf appelsap gemaakt?
Op welke manier maak jij het?