Bami kun je, net als nasi prima klaarmaken zónder zakjes en pakjes: met verse groentes!
Gebruik jij ze nog voor het gemak: kant en klare pakjes en zakjes? Zonder je een schuldgevoel te willen aanpraten, wil ik je met dit recept juist laten zien, dat je zo'n pakje niet nodig hebt.
De winkel wil je natuurlijk het tegendeel laten geloven, kijk naar een klein deel van hun assortiment......
Een zakje lijkt sneller, maar dat valt in de praktijk wel mee. Bovendien zit er best wat zout en smaakversterkers in zo'n zakje. Maak je het zelf klaar, dan is het vers èn je weet precies wat erin zit.
Dit recept bevat veel verse groente, waarvan ik de bloemkool nog uit de moestuin haalde. Ik wist namelijk niet meer of ik winterbloemkool of zomerbloemkool had gezet. Voordat 'ie toch niet tegen vorst kan, stop ik 'm maar in deze bami. Ik had precies genoeg! Ook de selderij en het bevroren rode pepertje komen uit de tuin.
Dit recept is niet alleen vegetarisch, maar ook vegan: zonder enige dierlijke toevoeging. Een gezonde leefstijl en het verkleint je ecologische voetafdruk enorm als je zó eet.
Sommigen van ons aten bij de bami een omelet. Dat is naar keuze.
Bami zonder zakjes of pakjes
voldoende voor 4 - 6 personen
Ingrediënten:
- 400 g mie
- 250 g tofu
- 4 el olie
- 2 teentjes knoflook
- 200 g sperziebonen (diepvries kan even goed)
- 100 g wortel
- 1 rode peper
- 100 g bloemkool
- 100 g witte kool
- 100 g prei (1 dunne prei)
- bosje vers selderijblad
voor de tofu-marinade - 1 teentje knoflook
- 1 tl miso of sterke bouillonpasta
- 1 dl heet water
- klein stukje verse gemberwortel
- 1 el zoute ketjap of tamari
- 1 el tomatenketchup bio
voor op tafel
- gebakken uitjes
- seroendeng (kun je ook zelf maken....)
- ketjap
- sambal (pittig of mild, zelfgemaakt of....)
- pindasaus (makkelijk zelf te maken!)
- cassavechips
- augurkjes
- ingemaakte groene tomaatjes
- voor een niet vegan variant: spiegelei of omelet
Hoe maak ik het klaar:
De tofu moet minimaal een uur marineren, maar dit mag gerust ook een avond van tevoren. Als je daarvoor kiest, kan de bami binnen een half uur op tafel staan. Zelfs inclusief het maken van de pindasaus. Begin dus met de tofu. Om de tofu een steviger structuur te geven, kun je hem in plakken snijden en invriezen. Na een nachtje is de structuur veel steviger en vaster. Snijd de tofu in kleine blokjes. Je kunt nu kiezen om de tofu eerst in hete olie te bakken en dan pas te marineren of eerst te marineren. Ik kies meestal voor het laatste. Pers de knoflook uit en maak met alle ingrediënten een marinade. Doe hier de tofu in en zorg dat de blokjes onderstaan.
Vul een grote pan met ruim water, breng aan de kook en kook hierin de mie gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat de mie uitlekken in een vergiet.
Maak ondertussen de groente schoon. Snipper de knoflook, snijd de wortel in kleine reepjes, de rode peper in kleine stukjes, de kool in reepjes, de prei in ringetjes en de bloemkool in kleine roosjes.
Verhit de olie in een wok en bak eerst de gemarineerde tofu op hoog vuur. Voeg dan de knoflook, peper, wortel, bonen, bloemkool en kool toe. Roerbak ongeveer 10 minuten.
Voeg naar smaak wat zeezout toe en zet de ketjap en sambal op tafel.
Bak nog ongeveer 5 minuten.
In de tussentijd kun je de pindasaus maken. Niet uit een zakje of kant en klaar bakje.
Gewoon wat pindakaas, teentje knoflook, theelepeltje rietsuiker, mespunt sambal en wat water.
Goed roeren tot een saus.
Wil je het complete recept?Staat bij het -eveneens vegan - recept van nasi zonder pakjes en zakjes!
En dan..... aan tafel!
De kinderen vinden deze maaltijd super.
En met eetstokjes kunnen ze al aardig overweg.
Ze moeten wel, want bestek krijgen ze er gewoon niet bij.
Goed voor hun CQ-gehalte...….
Eet smakelijk!
Hoeveel zakjes en pakjes gebruik jij nog?
……..