Okay...deze naam is een beetje vreemd, maar als ik ga vertellen hoe gezond de biet is, kun je 'm maar beter hoog houden. Loof de biet èn zowel het loof als de biet: beiden zijn eetbaar.
Ik ben sowieso fan van bietjes of beter gezegd krootjes en het leuke van een eigen tuin, is natuurlijk dat je naast super vers en gifvrij eten, ook alle delen van de plant kunt gebruiken. Die delen die vaak niet in de winkel te vinden zijn.
Van de krootjes eet ik niet alleen de knol maar ook het blad en de stelen. Het is zelfs super gezond. Het blad, maar ook de biet zelf bevat veel vitamine A! Verder zitten er de spore-elementen chloor, kalium, natrium, magnesium en silicium in. In mindere mate zit er ook vitamine B en C en jodium in. Het is een heilzame groente, vooral als je ze rauw eet. Gebruik eens de slowjuicer voor vers sap wat je weer kunt mengen in een smoothie. Bieten zijn goed tegen griep, geneest zenuwontstekingen, is heilzaam bij spataderen, galstenen en pijn door reuma. Krootjes hebben zelfs een kankerremmende werking.
Ik heb het niet persoonlijk uitgetest.... maar gezond is het zeker! En baat het niet, het schaadt nooit!
Ik vind krootjes vooral lékker en mijn moestuinexperiment van dit jaar zie je hier: ik heb gele-rode-bietjes. En hierom je ze deze groente dus beter krootjes noemen: gele krootjes klinkt beter!
Ik wist niet dat ze bestonden, maar deze zomer groeien ze in mijn moestuin: en ze zijn nog zoeter dan hun rode zusje.
In mijn eenvoudige, doch smaakvolle recept, komen niet alleen de smaken, maar ook de kleuren prachtig tot zijn recht!
Mijn kinderen háten dit gerecht, maar ik vind het ver-ruk-ke-lijk!
En dus hebben de kids één keer per jaar pech! Zie onderaan.....
Krootjes en loof met feta en rijst
voor 4-6 personen
Ingrediënten:
- 4-6 bosbieten of krootjes met het blad er aan
- 4 el goede olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 250 g feta
- 2 tl gemalen koriander
- 2 takjes verse koriander
- 300 g basmatirijst
- 100 g zilvervliesrijst
Hoe maak ik het klaar:
Was de krootjes, snijd het loof eraf en was dat ook.
Kook de verse krootjes ongeveer een half uur in water gaar.
Ik was zelf verbaasd dat ze na een half uur al klaar waren, want vaak doen krootjes er 45 minuten tot een uur over voordat ze zacht zijn. 't Zal komen doordat ze zó vers zijn. Maar goed.... test even zelf de kooktijd uit door met een vork of mespuntje erin te prikken wanneer ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen. Snijd ze daarna in blokjes.
Kook de rijst gaar. Bij dit gerecht past een aromatische, zachte rijst en wat is lekkerder dan basmati-rijst, de koningin onder de rijstsoorten?! Maar voor de gezonde 'bite' neem ik ook wat zilvervliesrijst wat ik er doorheen meng. Je kunt natuurlijk ook alleen zilvervliesrijst gebruiken. Kook eerst de zilvervliesrijst en halverwege de kooktijd kan de basmatirijst erbij.
Zie verder de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verhit de olijfolie in een wok of grote hapjespan. Maak de knoflook schoon, snijd ze klein en bak ze in de olie.
Snijd het bietenloof en de stengels in kleine stukjes. Voeg dit toe aan de knoflook en laat 5 minuten op halfhoog vuur stoven. Roer regelmatig en voeg evt wat water toe als het te droog wordt.
Pel de krootjes en snijd ze in blokjes.
Snijd ook de feta in blokjes.
Voeg deze beiden toe en warm voor een paar minuten door.
Breng op smaak met de koriander en serveer met de verse koriander, een paar achtergehouden fetablokjes en de rijst.
Een heerlijke, voedzame, gezonde, slanke maaltijd staat voor je.
Geniet ervan!!
Oh ja.... als kinderen hier niet van houden, heb je misschien iets aan mijn ervaringen:
- Neem ze de wind uit de zeilen en zeg gelijk dat ze het niet lekker vinden. Jammer, maar we eten het toch, want mama vindt het lekker!
Gek genoeg aten we deze maaltijd deze keer zonder gezeur en gemopper ;) - Laat ze een paar dingen weggeven, vanavond waren dit de blokjes feta. Wat er nog over was, aten ze zonder mopperen op.
- Verzin een groenteverhaal voor kinderen. Leuk voor onder de 10 jaar.
Wat een groenteverhaal is? Klik op de link of op deze voor een leuk groenteverhaal met courgettes. - De tafeldekker van deze week had echter nog een andere oplossing: hij dekte de tafel met kleine bordjes, zodat mama bij het opscheppen zou denken dat de kinderen al een bord vol hadden. Slimme jongen!!
Ben benieuwd wat jij (en je kinderen) van dit gerecht (en deze groente) vinden.....
Let me know :)
Hoi Tamar,sinds een aantal jaren kook ik de krootjes niet meer, maar roerbak ze .Na het schillen in de keukenmachine raspen en dan roerbakken. Blijven alle vitamines er in.Ik leerde dit van mijn zus.
BeantwoordenVerwijderenGoed idee! Met dat kookwater gooi je altijd weer vitamines weg. Ik heb ook een heerlijk recept uit de oven, waarin ik de krootjes rauw geraspt verwerk. Daarbij gaat niets aan voedingsstoffen verloren! Binnenkort op m'n blog :)
BeantwoordenVerwijderen