startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

vrijdag 6 december 2019

Zuurkooltaart


Het is erg gezond en ik maakte het dit jaar zelf door te fermenteren. Hier thuis zijn ze er helaas geen fan van. En ik moet eerlijk zeggen: als kind kreeg ik het ook nooit voorgeschoteld. Mijn vader bleek een stevige vinger in de figuurlijke pap te hebben, als het ging over welk eten er op tafel kwam. 
Ik heb het over zuurkool..... en ach, misschien had ik het als kind ook niet lekker gevonden.
Maar nu..... nu vind ik het best lekker! Bovendien vind ik dat het in een gevarieerd winters menu thuishoort.
Dusssss......  hier in huis hebben ze pech.

Hoewel..... pech?
Deze zuurkooltaart is eigenlijk toch wel heel, heel erg lekker!
Echt waar!
Maar oordeel gerust zelf.....


Zuurkooltaart met tofu

                voor 4 - 6 personen

Ingrediënten:
  • een rol vers bladerdeeg bijv. van tante Fanny
  • 275 g biologische zuurkool
  • 200 g tofu
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 el tamari of zoute sojasaus
  • 5 eieren
  • 125 ml sojaroom
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 1 el gesnipperde peterselie
  • 1 grote biologische aardappel
  • 100 g geraspte belegen kaas



Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de tofu in kleine blokjes. Het is trouwens lekker als je de verse tofu eerst een nachtje invriest. De structuur wordt dan steviger en als je het bakt, is het minder 'zompig'.  Verhit de olie in een koekenpan en bak de blokjes tofu  10 minuten op hoog vuur.

Blus daarna af met de tamari en zet het vuur uit.
Beboter een springvorm van 24 cm en bekleed deze met het verse bladerdeeg. Prik er met een vork  wat gaatjes in. Zo blijft de bodem krokant.
Vind je de zuurkool iets te zuur? Spoel  deze dan even af onder de kraan in een vergiet. 
Klop de eieren met de sojaroom los in een ruime kom. Voeg naar smaak zout en peper toe. 
Knip de peterselie fijn en roer dit samen met de zuurkool en de gebakken tofu door het eimengsel.
Doe  het zuurkool-eimengsel in de vorm.
Neem de grote aardappel, was deze goed - schillen hoeft niet - en schaaf er met de kaasschaaf dunne plakjes af.

Leg deze dakpansgewijs op de taart.
Bestrooi de taart met de geraspte kaas en schuif hem in de voorverwarmde oven.
Laat de taart ongeveer 35 minuten bakken en haal hem gaar en goudbruin uit de oven.

Snijd in punten en serveer direct.
Zó wordt zuurkool hier toch nog een feestje!!


Eet smakelijk!


Ook een keer zelf zuurkool maken?
Klik dan eens op verrot lekkere kool voor de link met uitleg en werkwijze!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten