Een beetje raar: een blog over frituren, zo aan het begin van een nieuw jaar met gezonde(re) voornemens.... maar mijn voornemen is dus om dit jaar meer -zelf- te gaan frituren. Oh my…..
En.... zo aan het begin van 2020 is het tijd voor een moment van waarheid, tijd om een guilty pleasure op te biechten.....
Twintig jaar geleden stelde ik het moment om 100% vegetarisch te gaan eten voor me uit. En weet je waarom? Door die enkele keer dat ik een bitterballetje of ander gefrituurde snack at...... We hadden niet eens een frituurpan in huis en ik kocht ze zelf nooit, maar op een Hollands feestje..... mjummm!
Wist je dat in de top 10 van oer-Hollandse gerechten wel zes(!) snacks staan, waarbij de bitterbal op nummer 2 staat?! De combinatie van een zachte binnenkant en een knapperige buitenkant.... dát is gewoon lekker!
Tegenwoordig liggen in het vriesvak van elke zichzelf respecterende supermarkt gelukkig wel vegetarische kroketten en bitterballen, gezusterlijk naast de altijd al vleesloze kaassoufflé.
Tegenwoordig liggen in het vriesvak van elke zichzelf respecterende supermarkt gelukkig wel vegetarische kroketten en bitterballen, gezusterlijk naast de altijd al vleesloze kaassoufflé.
Maar voor deze curiositeit moet je wel flink betalen. Iets over subsidies??
Zelf maken kan echter makkelijk en de variaties zijn onuitputtelijk. En natuurlijk zoals bij alle dingen die je zelf maakt, weet je precies wat er in zit....
Zelf maken kan echter makkelijk en de variaties zijn onuitputtelijk. En natuurlijk zoals bij alle dingen die je zelf maakt, weet je precies wat er in zit....
In het kader van 'don't waste food' maakte ik al eens bijzondere kroketten met een vulling van quinoa en kerrie. Maar ook risotto-bitterballen zijn super lekker!!
En met aardappels is het al lang bekend dat frituren de feestvreugde verhoogd.
Denk aan zelfgemaakte chips, friet, de aardappeltwister... ze staan zelfs al lang op mijn blog.
Maar een aardappelbitterbal, met een krokant korstje van amandelschaafsel....
Daar begin ik dit jaar mee!
Erin verstopt een plukje verse zuurkool, die je bijna niet proeft, maar je krijgt er wel de gezondheidsvoordelen van binnen....
Een tijdje terug aten we bij Peter & Sigrid een heerlijk herfstdiner en als bijgerecht stonden deze balletjes op het menu.
Heerlijk vonden we ze allemaal!!
Peter moest een paar keer extra lopen om aan de grote vraag te voldoen.....
En hoewel ik niet het recept kreeg, ben ik er volgens mij in geslaagd ze net zo lekker te maken..
Potato bitterbal with almond
- 500 g gekookte en afgekoelde aardappels
- 2 kleine eieren
- 50 g zuurkool
- 1 el sojaroom
- 1 tl versgemalen zeezout
- 1 tl kerrie
- 50 g amandelschaafsel
- 2 volkoren beschuiten
- 1 fles zonnebloemolie of kokosolie
Hoe maak ik het klaar:
Voor dit recept kun je prima restjes gekookte aardappelen gebruiken. Kook je speciaal hiervoor de aardappels, weeg dan wat meer af. Oh ja.... schillen is niet echt nodig als je biologische aardappels gebruikt.
Stamp de gare aardappels fijn. Breng goed op smaak met het zout en de kerrie. Spoel de zuurkool af onder stromend water, haal wat uit elkaar en meng deze door de aardappelpuree. Klop één ei en een eierdooier los met de lepel sojaroom en roer deze door de aardappelpuree tot een smeuïge zalvige puree ontstaat.
Klaar is de aardappel-zuurkoolvulling.
Maarre…. frituren, is het nu echt zó ongezond?
Klaar is de aardappel-zuurkoolvulling.
Verwarm de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 180 graden.
Klop het eiwit los en doe het voor gebruik in een diep bord of lage, wijde schaal.
Verkruimel de beschuiten fijn tot 'paneermeel' en leg ze op een bord.
Maak het amandelschaafsel wat fijner en leg het op een bordje.
Maak met vochtig gemaakte handen balletjes van de aardappelpuree. Formaat bitterbal dus.
Het is een plakkerig werkje...
Wentel deze even door het eiwit, vervolgens half door het paneermeel en draai het daarna door het amandelschaafsel.
Laat de balletjes met ongeveer 10 tegelijk - ligt aan de grootte van je pan - in de hete olie glijden en bak ze in ongeveer 2,5 tot 3 minuten goudbruin en gaar.
Serveer meteen!
Heerlijk als bijgerecht bij een chique diner.
Serveer je ze als snack, dan is een kerriesausje erbij wel feestelijk!
Hoewel een dot mosterd ook kan...
Serveer je ze als snack, dan is een kerriesausje erbij wel feestelijk!
Hoewel een dot mosterd ook kan...
Geniet van deze lekkere snack.
Maarre…. frituren, is het nu echt zó ongezond?
- Zo lang je gevarieerd en gezond eet, is af en toe frituren niet echt schadelijk voor je, het draait om balans.
- Het is slechter om bijvoorbeeld kant en klaar gefrituurde producten te kopen zoals chips of voorgebakken patat. Deze worden bijna altijd klaargemaakt in transvetten en industriële vetten en dat is het meest ongezonde vet dat er is. Maak het zelf, dan weet je wat je eet....
- De olie waarin je frituurt is erg belangrijk. Het meest gezonde is kokosolie die je prima kunt verhitten tot 180 graden. Ik gebruik altijd biologische zonnebloemolie, neem in ieder geval nooit vast vet.....
- Heel belangrijk: ververs het vet regelmatig. Na zo'n zeven keer bakken is verversen echt aan te raden. Hoewel het zeker uitmaakt wat je frituurt.... bij bitterballen of kroketten vervuilt het kruimkorstje het vet sneller
- Frituur niet te vaak, twee keer per maand is veilig genoeg. Hier in huis zal het niet snel meer worden
- Als je op de juiste temperatuur frituurt, neemt je gefrituurde product niet te veel vet op. Heter dan 180 graden is vaak schadelijk voor de olie die je gebruikt....
- Wil je toch vaker gefrituurde snacks of maaltijden eten? Gebruik eens een air fryer of oven
Nou ja, toch nog genoeg gezonde tips om het jaar mee te beginnen.
Want frituren helemaal afschaffen, dát willen we liever niet, toch?!
Op jouw blog terecht gekomen via via. Wat een leuke blog heb jij zeg!!! Heb al flink gesnuffeld.👌
BeantwoordenVerwijderenDank je wel, Marie.... en welkom!
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen