Of, zoals de Italianen van deze risotto zeggen:
"Het is gemaakt met 'lo zafferano dei poveri' wat zoveel betekent als 'de saffraan van de armen'.
Deze Italiaanse goudsbloemenrisotto is een eenvoudig en romig gerecht, extra zonnig doordat je kookt met bloemen....
Heb jij al goudsbloemen in de tuin staan?
Veel bloemen zijn eetbaar, zorg wel dat je ze plukt op een plek waar geen honden komen en waar geen gif wordt gespoten. De smaak van deze verrassende risotto is niet zo uitgesproken, maar de kleur op je bord maakt dat ruimschoots goed.
En leuk is het zeker!
Dit recept las ik in Landleven, ik paste het wat aan en zó is mijn recept geworden.
Goudsbloemenrisotto
voor 4-5 personen
- twee handenvol goudsbloemblaadjes, de hartjes heb je niet nodig
- 60 g biologische roomboter
- 2 kleine uien
- 3 teentjes knoflook
- 450 g risottorijst
- 150 ml witte wijn
- 1,5 l groentebouillon
- 100 g geraspte belegen kaas
Hoe maak ik het klaar:
Maak de ui en de knoflook schoon en snipper ze fijn.
Verwarm de helft van de boter in een grote pan. Voor risotto gebruik ik meestal mijn wok.
Voeg de ui en knoflooksnippers toe en fruit heel zachtjes tot de ui zacht is. Voeg na ongeveer 5 minuten de risottorijst toe.
Roer met een houten lepel tot de rijst glazig is en rondom bedekt met boter.
Zet het vuur iets hoger en voeg al roerend de wijn toe. Als deze is opgenomen, voeg je een scheut bouillon toe. Blijf roeren en voeg elke keer als de bouillon is opgenomen opnieuw een scheut warme bouillon toe. Ga zo door tot alle bouillon op is en de rijst gaar is.
Als je halverwege de kooktijd bent, voeg je de helft van de goudsbloemblaadjes toe, houd de rest apart om te garneren.
Als de rijst gaar en romig is, voeg je de rest van de boter toe en 60 g geraspte kaas. Roer dit erdoor en laat even staan.
Garneer met de overgebleven bloemblaadjes en serveer met de geraspte kaas.
Mis je wat groen? Geef er een knapperige groene salade bij.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten