startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

donderdag 30 april 2020

Rode bietburgers

Déze  zijn echt lekker!!


Eindelijk eens een post van mij met zelfgemaakte burgers...… 
en kleurrijk en vegan zijn ze ook!

Nog steeds bewaar ik in een emmer zand krootjes oftewel rode bietjes. 
Het is een soort grabbelton geworden, ik weet zelfs niet precies hoeveel ik nog heb.... 
Maar het wordt wel tijd om de grabbelton leeg te maken.....
En dit is hier een fantastisch recept voor.

Heb je de burgers gebakken, kun je ze ook invriezen om er later nog een keer van te genieten. 
Lekker makkelijk!



Rode bietburgers

     Voor  12 stuks

Ingredienten:
  • 700 g rode bieten of krootjes
  • 300 g kikkererwten
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el amandelpasta
  • 3 el bio pindakaas
  • 2 el appelazijn
  • 4 el tarwemeel
  • 2 tl gemalen komijn
  • versgemalen peper
  • versgemalen zeezout
  • 60 g havervlokken
  • scheutje olijfolie

Hoe maak ik het klaar:
Begin de dag van tevoren met het weken van de rauwe kikkererwten. Kook ze de dag zelf in ongeveer 2 uur gaar of kook ze 20 minuten en laat ze verder garen in een hooimadam of hooikist.
Was de bietjes schoon en kook ze in ongeveer 45 minuten gaar.
Je kunt deze stappen ook overslaan. Neem dan een een potje kikkererwten van 350 gram en 500 g voorgekookte bietjes.
Verwijder de schil van de bietjes en rasp ze fijn.
Snipper de ui en pers de knoflook uit. Fruit ze in een beetje olie op laag vuur. 
Giet de kikkererwten af en pureer ze met de staafmixer. 
Meng in een ruime kom de geraspte bietjes, de gefruite ui en knoflook en de fijngemaakte kikkererwten. Meng met alle overige ingrediënten.  

Kneed met je handen even door en vorm er dan platte ronde of ovale 'koeken' van.
Bak de burgers aan beide zijden in de olie tot ze een bruin krokant korstje hebben.

Serveer meteen!


Serveersuggesties:
  • Lekker met rijst en een groene salade. 
  • Maak er een hippe burger van in een bruin broodje gezond en serveer met frietjes.
  • Bak de burgers niet helemaal bruin, laat afkoelen en vries in.
Je kunt ze in de vriezer tot wel 3 maanden bewaren.... tot je volgende kleurrijke feestje :)
Helaas gingen ze bij mij allemaal op.... ze vielen zeer in de smaak.


Oh ja... ik weet niet of de hoeveelheid kikkererwten en krootjes in dit recept helemaal klopt.
Want het is zó makkelijk en leuk om gelijk een portie rozerode hummus te maken. 

Geniet ervan!