Deze hippe dip of spread wordt vrolijker als je er wat kleur aan toevoegt.
Eén plus één is twee: hummus [spreek uit: 'goemoes'] maak ik al jarenlang: het is een waardevolle bron van eiwitten voor vegetariërs. In de tuin heb ik heel veel rode bieten staan, heel erg veel! Ooit maakte ik er voedselkleurstof van, nu maak ik hier gekleurde humus mee.... mooi rood!
Het idee is niet nieuw, maar misschien wel leuk om je vandaag te inspireren.
Rodebiet humus
Ingrediënten:
- 100 g ongekookte kikkererwten of 225 g kikkererwten uit pot of blik
- 1\2 citroen
- 1 klein teentje knoflook
- 1 el tahin
- 1 rood bietje
- versgemalen zeezout naar smaak
Hoe maak ik het klaar:
Heb je geen gekookte kikkererwten, laat ze dan eerst een nachtje weken om ze vervolgens in anderhalf tot twee uur gaar te koken. De precieze tijd weet ik niet, omdat ik kort na het aan de kook laten komen, de pan met kikkererwten in de hooimadam zet. Hierin kunnen peulvruchten, rijst of soep met een lange kooktijd, rustig doorgaren. Ook kookte ik het rode bietje gaar. Dit duurt ook zo'n half uur tot drie kwartier.
Wil je deze voorbereidingstijd overslaan, koop dan een blik of pot kikkererwten en een zakje voorgekookte bietjes.
Pel het gekookte bietje, snijd wat kleiner en pureer dit vervolgens met de staafmixer heel fijn. Laat staan.
Doe de kikkererwten met een lepel kookvocht in een kom en pureer ze fijn met de staafmixer.
Maak het teentje knoflook schoon en pers het uit. Voeg de knoflook en de tahin aan de gepureerde kikkererwten toe. Tahin is gemalen sesamzaadpasta, met een klein beetje zeezout.
Deze pasta kun je ook makkelijk en in kleine hoeveelheden zelf maken als je wat sesamzaad met zout fijnmaalt. Ik doe dit in het hulpstuk van mijn staafmixer, speciaal om noten fijn te maken. Dit is best lonend, want een potje tahin is best duur.
Pureer de knoflook en de tahin door de kikkererwtenpuree en voeg evt een lepel water toe.
Pers de halve citroen uit en giet dit sap samen met de puree van rode biet bij het kikkererwtenmengsel.
Meng alles goed door elkaar en voeg naar smaak zeezout toe.
Klaar is je spread!
Serveertips:
- eet het als broodbeleg
- gebruik het als dip voor tortillachips
- of als groentedip. Neem stevige groentes zoals wortel, bleekselderij, radijs...
- gebruik het als spread voor op toast
- etc
Deze rozerode hummus combineert qua smaak en qua kleur goed met zwarte olijven, toefjes peterselie of blaadjes rucola.
Deze hummusspread geeft kleur aan je weekend!
Geniet ervan!!
2 opmerkingen:
Heerlijk, wij zijn gek op hummus.
Als ik falafel maak zorg ik altijd dat ik te veel kikkererwten in de week zet. Falafel maak ik met 2 dagen geweekte rauwe kikkererwten. Wat ik niet nodig heb voor falafel kook ik en vries ik daarna ik kleine glazen wekpotjes in. Per keer haal ik dan een potje er uit en maak ik hummus. Van de week maakte ik het met zo'n gedroogde tomaatjes em paprika. Mmmmm
Hoi Marie,
Goede tips! Dank je wel.... volgens mij spreekt hier een super keukenprinses! :)
Een reactie posten