startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 24 februari 2021

Natuurlijke, geurige aanmaakblokjes

Wat een heerlijk weekend hebben we achter de rug! 
Het lijkt wel lente en dat terwijl de week ervoor nog geschaatst werd. 
Wij hebben bijna het hele weekend buiten in de natuur doorgebracht, maar de winter is nog niet voorbij! 
Daarom staken we af en toe de buitenkachel aan.
Ook binnen zit je nog niet behaaglijk zonder kachel of open haard aan te steken.

Ik was die week daarvoor druk in de weer met bijenwas en als bij-product (what's in a name) maakte ik
 decoratieve en stijlvolle aanmaakblokjes van sparappels, die bij het aansteken bovendien heerlijk geuren.

Je hebt niet veel nodig voor een mooi eindresultaat!

Gebruik de sparappels om de haard, vuurkorf of buitenkachel aan te steken.
Er komt een heerlijke geur vrij...
En je verwarmende vuur gaat prachtig branden.


Natuurlijke aanmaakblokjes van sparappels

Benodigdheden:
  • sparappels (kurkdroog)
  • katoenen draad of lont
  • bijenwas (500 gram)

Hoe maak ik het:
Zorg dat je sparappels kurkdroog zijn. Dit weet je zeker als ze al een tijdje binnen liggen. Heb je vochtige sparappels, dan kunnen ze in het vuur ontploffen.
Neem de katoenen draad en knoop deze vast om het midden van de sparappel. Wikkel de draad een paar maal om het midden heen naar boven toe en laat zo'n 10 cm draad bovenaan uitsteken. 
Doe de bijenwas in een hoge kom of pan en verwarm deze au-bain-marie. Laat niet koken, met 70 graden smelt de was.
De bijenwas hoeft niet van zuivere kwaliteit te zijn.

Doop de sparappel in de hete bijenwas en houdt vast aan het touwtje.
Laat de sparappel uitlekken op een doek of vetvrij papier.
Is de eerste laag gedroogd, dan kun je nog twee keer dompelen zodat alle schubben 
bedekt zijn met een dun laagje bijenwas.
Er blijft veel bijenwas over, tenzij je super veel sparappel-aanmaakblokjes maakt. 
Deze bijenwas kun je na gebruik nogmaals zeven en er kaarsen van maken of blokjes van gieten om
 later te gebruiken wanneer je zalf, crème of balsem maakt.
Kijk voor nog veel meer ideeën hier.
Wanneer je me blijft volgen, zie je binnenkort nog een paar super leuke ideeën voorbij komen.

Het touwtje fungeert als lont en zal door het laagje bijenwas erom heen mooi rechtop blijven staan.
Klaar is nu je natuurlijke, heerlijk geurende aanmaakblokje.

Gebruik je nog wel eens die witte aanmaakblokjes voor de bbq? 
Niet doen! Deze bevatten giftige stoffen zoals kerosine. 
Niet alleen de damp die je inademt is giftig,  het zit ook aan je handen wanneer je ze vastpakt en 
wie weet welk gif je binnenkrijgt wanneer je je eten erop bereidt, 

De bruine aanmaakblokjes ziujn gemaakt van kokosvezel of naaldhout en zijn geurloos en niet giftig.
Maar deze sparappels kosten niets, zijn 100%  natuurlijk en geuren zacht naar bijenwas.
Die zachtzoete, karakteristieke bijenwasgeur.

Natuurlijk moest ik deze sparappel 'aanmaakblokjes' zelf uitproberen!
Ze maken namelijk andere aanmaakblokjes overbodig en zorgen voor een snel, goed brandend vuur.
Steek de sparappel aan via de draad (lont)...

leg er wat aanmaakhout bij. 
Via de sparappel zal het hout snel gaan branden en het ruikt heerlijk!


Ik lag op mijn buik voor het vuur, verwonderde en verwarmde me.....
Heb iets te veel foto's gemaakt, maar hiermee kun je even lekker meegenieten.

Vuur maken doe je uiteraard met schoon, onbehandeld hout.
Of leuker nog: sprokkel je eigen takken in het bos bij elkaar.
De kachel is door Peter zelf gemaakt, hier staat geen blog over....


Meer lezen over onze houtkachel in huis?  klik

Leuk dat je meelas en tot gauw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten