startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 19 juni 2021

Gevulde andijvierolletjes

Geweldig! Andijvie heb ik nu in overvloed uit de moestuin. 
Uit die hele kleine zaadje zijn grote kroppen gegroeid!
 Ik vind het een uitdaging deze elke keer anders op tafel te zetten.  
Heb jij wel eens gevulde koolrolletjes gegeten? Dit kan dus ook met andijvie...


al moet de andijvie wel aan een paar voorwaarden voldoen. 

De andijvie moet:
  • een krop met grote bladeren zijn
  • rustig (en biologisch) gegroeid zijn waardoor ze stévige bladeren heeft
  • nog ongesneden zijn (ja, dûh!) 
Ik maakte een heerlijk hartige groentevulling van tomaat en paddenstoelen, 
die goed combineert met de andijviebladeren.

Maar je kunt naar hartenlust variëren met de vulling.... 


Gevulde andijvierolletjes

    Voor 5-6 personen

Ingrediënten 
  • 1 grote, stevige krop andijvie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g kastanjechampignons
  • 4 el olijfolie
  • 1 el roomboter
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 2 blikken bio tomaatblokjes of 800 g verse tomaat
  • 75 g gegrilde paprika
  • 2 tl basilicum
  • 125 g belegen kaas

Hoe maak ik het klaar:
Was de krop andijvie zorgvuldig schoon.
Maak de buitenste bladeren voorzichtig los, houdt ze heel en spoel ze extra na. Leg apart. Je kunt ook twee kleinere kroppen andijvie nemen, als ze maar grote bladeren hebben.
Maak nu de vulling. Pel en snipper de ui.  Veeg de kastanjechampignons schoon en snijd ze in  plakjes. Verhit twee eetlepels olie in een hapjespan en fruit de ui twee minuten. Pers de knoflook erboven uit en bak even mee. Voeg de roomboter en champignons toe en bak zo'n 5 minuten. Breng op smaak met zeezout en peper. Voeg de tomaat uit blik toe en roer goed door. Wanneer je verse tomaat in overvloed hebt, voeg  je die in blokjes gesneden toe. Voeg de basilicum toe. Ik nam gedroogde, wanneer je verse basilicum gebruikt, neem dan twee eetlepels fijngesneden.
Voeg de gegrilde paprika in stukjes toe en laat het geheel 10 minuten rustig sudderen en inkoken.
Verwarm de oven voor op 225° C. 
Rasp de kaas.
Neem de andijviebladeren en stoom ze in z'n geheel in een stoompan of stoommandje in 2 minuten. Laat uitlekken. Snijd eventueel de dikke nerf een beetje in, zodat deze goed te buigen is.
Neem drie andijviebladeren en leg ze op elkaar, om en om. Bij grote, stevige bladeren kun je ook twee bladeren gebruiken.

Schep twee lepels van de tomatenvulling in het midden. Rol de bladeren voorzichtig op tot een rolletje.
Neem een ruime ovenschaal en vet deze in met wat olie. 
Leg het andijvierolletje voorzichtig in de schaal.
Maak net zoveel rolletjes tot de andijviebladeren of tot de vulling op is. 
Deze vulling is genoeg voor twaalf rolletjes. Heb je minder rolletjes, 
dan verdeel je wat van de tomaat-champignonsaus over de rolletjes. 
Doe dit samen met nog twee eetlepels olijfolie.

Verdeel de geraspte kaas erover en schuif de ovenschaal in de hete oven. 
Zet de grillstand aan en bak in 10 minuten tot de bovenkant 

goudbruin is en de kaas gesmolten.

Wil je de rolletjes van tevoren klaarmaken en schuif je ze koud de oven in, 
reken dan de dubbele oventijd.
Het binnenste van de andijvie gooi je natuurlijk niet weg.
Van deze malse, zachte blaadjes maak je snel een kleine salade voor erbij,
of voor de dag erna als lunchsalade.

Deze Hollandse dolma's zijn geschikt als voorgerecht - geef er dan één  per persoon - of 
als bijgerecht. Reken dan op twee of drie rolletjes voor ieder. 
Ik serveerde er wat couscous bij voor een complete maaltijd. 
Echt smullen!

Geniet ervan!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten