Het is wat later dan andere jaren, maar yes: ze bloeit weer!!
Ik heb het over de vlier en ik weet ze in de buurt ook precies te staan.
Hoewel ik elk jaar verrast wordt en bloeiende vlierstruiken weer ergens anders tegenkom.
De vlier [Sambucus] is een makkelijke, snelgroeiende heester of kleine boom die algemeen voorkomt.
Het ergste wat je kunt overkomen is dat je bevangen wordt door het vliervirus. ;)
De hele boom is eetbaar en te gebruiken in gezondheidsbevorderende recepten.
Als aftrap voor het vlierseizoen dit jaar een supersimpel idee - recept is nog een te groot woord -
een gearomatiseerde azijn met vlierbloesem.
Zelfs een kind van drie kan het maken, maar het idee is leuk!
Vlierbloesesappelazijn
Ingrediënten:
- appelazijn
- vlierbloesemschermen
Hoe maak ik het klaar:
Knip of pluk op een droge zonnige ochtend de vlierbloesemschermen. Neem zoveel als nodig is om de pot te vullen die je hebt uitgekozen. Spoel vlierbloesem nooit af met water, want dan was je het stuifmeel weg. Schud even met de takjes en laat ze tien minuten liggen om kleine insecten te laten wegkruipen.
Of pluk wat meer voor in de thee of een ander lekker vlierrecept.
Ik heb tegelijk met de azijn een grote pan staan waar vlierbloesem in trekt voor champagne..... zó lekker!(Klik)
Leg de bloemschermen in een schone, glazen pot.
Giet net zoveel appelazijn erbij tot alle bloemen onder staan. Maak jij je appelazijn al zelf?
Het is zó simpel en leuk om te doen (Klik)
Leg een deksel op de pot tegen fruitvliegjes en stof.
Zet de pot weg op een koele, donkere plek en laat de azijn twee weken trekken.
Zeef de bloemschermen uit de azijn en
giet deze aromatische, fruitige azijn over in een mooi flesje.
De azijn is heerlijk in een eenvoudige vinaigrette of lichtzoete, romige dressing.
En ze is onbeperkt houdbaar!