Je hebt patat mét en deze aardappelsalade mét....
De nieuwe aardappels uit de tuin smaken lekker met schil - en extra vezels - in
deze maaltijdsalade. En dit combineert weer goed met allerlei andere groenten.
Ik maakte 'm deze week met snijbonen klaar.
Met een heleboel zelfgemaakte mayonaise glijdt 'ie zo naar binnen!
Wist je dat de aardappel alleen in Nederland als bijgroente - in plaats van rijst of pasta - wordt gebruikt?
In de meeste landen wordt de aardappel als groente gegeten.
En dat is ook terecht, want de aardappel is heel gezond en zit boordevol voedingsstoffen.
Zo bevat de aardappel veel vitamine B6, vitamine C, kalium, calcium en fosfor.
Laten we de ouderwetse pieper gaan herwaarderen, te beginnen in deze salade.
Aardappelsalade
Ingrediënten:
- 1200 g aardappelen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 takjes tijm
- 250 ml mayonaise
- 1 tl mosterd
- versgemalen zeezout naar smaak
- 600 g snijbonen
voor de mayonaise - 1 eierdooier
- 2 el azijn
- 1tl mosterd
- versgemalen zeezout
- versgemalen peper
- 275 ml zonnebloemolie
- scheut sojaroom
Hoe maak ik het klaar:
Was de aardappelen goed en stoom ze in 15 minuten net gaar in een stoompan.
Laat afkoelen en snijd in blokjes.
Maak de snijbonen schoon, snijd in grove ruiten van zo'n twee cm en
stoom deze goed gaar in 20 tot 25 minuten.
Laat afkoelen.
Was de bleekselderijstengels en snijd ze in smalle boogjes.
Maak de mayonaise zelf. Roer de eidooier met 1 el azijn, de mosterd, zout en peper los.
Neem de mixer en mix het mengsel op de hoogste stand. Giet er druppelsgewijs de olie bij,
terwijl je blijft mixen. Dikt het mengsel wat in, dan kun je een dun straaltje toevoegen.
Blijf mixen op de hoogste stand tot de olie op is. Voeg dan de overige azijn toe
en vervolgens de scheut sojaroom.
Je houdt met deze hoeveelheid een klein beetje mayonaise over.
Dit kun je in de koelkast in een afgesloten potje max. 14 dagen bewaren.
De rest gaat in dit recept.
Schep de aardappelblokjes in een schaal, roer er de bleekselderijboogjes door en de mayonaise.
Breng op smaak met mosterd en zout.
Was de takjes tijm, ris de blaadjes eraf, snijd wat kleiner en roer dit ook door de aardappelsalade.
Tot slot voeg je de snijbonen toe. Roer goed door.
Laat de smaken intrekken en zet de salade een half uurtje koel weg.
En dan..... lekker aan tafel!
Maak je deze salade al vroeg van tevoren, dan schuif je op een warme nazomerdag
makkelijk snel aan tafel.
Variaties:
- Wil je volledig vegan? Maak dan eens amandelnaise (klik)
- Je kunt natuurlijk ook easy peasy je favoriete mayo in de winkel kopen
- Varieer met de groente: neem eens doperwten, krootjes (in blokjes gesneden) of courgette in blokjes, of.....
Hoe ga jij deze aardappelsalade eten?!