startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 10 januari 2017

Amandelnaise

Laatst kwam er een vriendinnetje van school, bij mijn dochter spelen. Ze bleef gezellig mee-eten, maarrrrr........  heeft een aantal allergieën.  Haar moeder wilde al eten meegeven, maar voor mij is het juist een uitdaging om iets te bedenken wat ze wel mag eten. Niet de nadruk leggen op wat niet mag, maar gezellig meedoen met de anderen. Vooral voor jonge kinderen  (ze is 4 jaar) is het al moeilijk genoeg om te beseffen dat je vaak niet met de rest mee kan doen.

Toen ik in het voorjaar mijn befaamde rabarbermeringuetaart in een glutenvrije versie maakte, (hij mislukte maar één keer!) beloofde ik mezelf: "ik ga geen uitdaging meer uit de weg."
Als lunch had ik mijn kinderen al laten weten dat ze verplicht chips gingen eten, met een frisse, gezonde groenterijke dip. Zie mijn recept voor guaçemole.....

Het vriendinnetje mag geen tarwe, geen zuivel en geen ei. De tortillachips is gemaakt van 100% mais, zuivel vervang ik zelf altijd al door sojazuivel........ zit alleen het ei nog dwars.
Want de romige dipsaus verlangt wel drie eetlepels mayonaise. Die maak ik altijd zelf: lekker puur. Alleen de basis voor mayonaise is een eidooier.
Gelukkig ken ik  een lekker recept van mayonaise, op basis van amandelen, uit het 'Leven lang fit' kookboek.
Amandelen  (zoals alle noten) zijn uitermate geschikt voor vegetariërs, omdat ze een volwaardige bron van eiwitten bieden. Sla ik gelijk twee vliegen in één klap.
En ik maakte amandelnaise!!
Het recept heb ik wat aangepast en is volledig lactose- en eivrij. Prima geschikt voor vegans.
Gewoon een heerlijke 'mayo'naise voor tal van toepassingen. Ik deel  hier het recept:

Amandelnaise

Ingrediënten:
  • 100 g bio amandelen, raw and pure
  • 1,5 dl ongezoete sojamelk
  • 1 tl strooigist
  • snuf knoflookpoeder
  • zeezout
  • 2,5 - 3 dl bio zonnebloemolie
  • 3 el appelazijn  (zelf gemaakte)

Hoe maak ik het klaar:
Giet wat kokend water over de amandelen, week ze even en haal het bruine vliesje eraf. Dit gaat vrij makkelijk. Je kunt natuurlijk ook gepelde amandelen kopen, maar die zijn zo'n vier à vijf euro (per kilo) duurder.Maal de amandelen fijn in een keukenmachine en voeg de helft van de sojamelk toe. Je kunt ook gewoon water nemen, in plaats van melk. Voeg de knoflookpoeder en de strooigist toe en wat zeezout naar smaak, ik nam ongeveer een halve theelepel.
Voeg de rest van het vocht toe en meng alles tot er een gladde room ontstaat.

Zet de keukenmachine of foodprocessor op de laagste stand en laat de olie in een dunne straal op de amandelroom lopen, tot het mengsel........
...........op lobbige, dikke mayonaise lijkt.
Klop de appelazijn door de amandelnaise. Neem eventueel de helft citroensap en laat alles op de laagste stand goed mengen.

Doe de amandelnaise  in een schone pot.


Voilà.......... klaar voor gebruik!
De amandelnaise is iets dikker dan mayonaise, maar na even doorroeren, komt het snel op de gewenste dikte. Eventueel voeg je nog een lepel sojamelk, water of appelazijn toe.
De smaak is heerlijk zacht en mild.
Bewaar de pot in de koelkast. De amandelnaise is maximaal 10 dagen houdbaar.
Moet je je niet aan voedselwetten of dieetregels houden?  Lucky you!
Probeer `m toch eens uit: het is een heerlijke saus, waarmee je gasten en jezelf verrast.Een reactie posten