startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 15 september 2021

Courgette-tomatensoep


We eten wel niet zo vaak soep, toch miste ik ineens de courgettesoep bij mijn  recepten. 
 Terwijl ik déze lekkere soep met courgette en tomaat al vaak heb klaargemaakt voor feestjes!
De aanleiding was een grote tomatenoogst èn een reuze courgette die ik over het hoofd had gezien... 
In moestuindersjargon een soepcourgette genoemd.  
De kinderen waren allemaal druk bezig en hadden geen tijd om met de courgette te poseren. 

Daarom mag vandaag het jongste lid van de familie poseren om het formaat een beetje te vergelijken.
Bij deze stel ik jullie voor aan onze Eef (10 weken oud).
Stil zitten is nog niet echt haar ding, maar hier is de foto redelijk scherp ;)

En dan nu..... tijd voor soep!


Courgette-tomaatsoep

     voor 6-8 personen

Ingrediënten:
  • 2 courgettes
  • 2 rode uien
  • 1/2 rode peper
  • 1,5 kilo tomaat
  • 3 el chili-olie
  • 2 el bouillonpasta of bouillonpoeder
  • 1 l water
  • 200 g tomatentapenade of pesto rosso
  • stengelui
  • versgemalen zeezout naar smaak
       voor erbij:
  • vers afgebakken meergranen stokbrood
  • boter of kruidenboter met veel basilicum

Hoe maak ik het klaar:
Was de courgettes en de tomaten. 
Verwijder het steeltje en snijd alles in blokjes.
Pel de rode uien en snijdt deze in ringen. Snijd het pepertje zonder zaadjes in kleine stukjes.
Verhit in een grote (soep)pan de chili-olie, die je overigens makkelijk zelf maakt (klik).
Fruit de uiringen en de peperstukjes op middelhoog vuur 2 tot 3 minuten.
Voeg dan courgettestukjes toe en roerbak even mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en
 de pesto rosso toe. Roer goed door. Voeg het water met de bouillon toe en breng aan de kook.
Laat het geheel 10 minuten zachtjes koken zodat de groentes goed gaar zijn.
Mix tot een gebonden, gladde soep met een staafmixer.
Breng op smaak met versgemalen zeezout.
Schep ringetjes stengelui of bosui op de soep en serveer!

Lekker met vers afgebakken volkoren brood en roomboter. 
Of maak je eigen kruidenboter met veel basilicum, dat combineert hier goed bij.

Je wordt heerlijk warm van deze soep met haar zomerse smaken.
Dat is genieten op een al wat koelere herfstdag.

Deze soep kun je ook bij de lunch geven en als voorgerecht.